Cancerele care i-au alertat pe specialişti, determinându-i să acţioneze. Medic: „Dacă era de trecut, trecea în acele două săptămâni“. Ce obiceiuri ne expun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidenţa în creştere a anumitor tipuri de cancer i-a alertat pe specialişti, care au decis să iniţieze programe de prevenţie, chemându-i la consult gratuit pe toţi pacienţii cu leziuni în sfera orală. Care sunt semnele care ar trebui să îngrijoreze.

Tumorile din sfera orală, a căror incidenţă este în creştere  şi care apar la vârste din ce în ce mai mici, i-au alertat pe specialişti, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, la nivelul secţiei ORL, adoptându-se hotărârea de a se iniţia un program de prevenţie. Astfel, în peripoada 10-14 Septembrie 2018, între orele 08:00 - 13:0,0, se vor oferi consultatii gratuite de specialitate în Chirurgie Orală si Maxilo-Facială, fără a fi necesar biletul de trimitere. Pacienţii care au astfel de leziuni sau au suspiciuni legate de o problemă în sfera orală se pot programa cu un simplu apel la numărul 0788235550, în cazul în care numărul celor care au nevoie de un consult de specialitate va fi peste aşteptări existând posibilitatea de a prelungi programul.

Ce i-a determinat pe medici să iniţieze un astfel de program a explicat medicul George Craioveanu, şeful secţiei ORL din cadrul SJU Slatina. „Din cauza numărului mare de pacienţi înregistraţi în ultimul an, în jur de 100 de pacienţi, şi, ce e şi mai grav, vârste care au început să scadă, pacienţi tineri cu o astfel de patologie. Pacienţii trebuie să ştie că orice leziune care nu se vindecă spontan sau sub un tratament topic, orice leziune de la nivelul cavităţii orale,  sau de la nivelul buzelor, căci atunci când vorbim de cancer, vorbim de cancerul de buză, cancerul de limbă, cancerul de planşeu oral, de maxilar sau de mandibulă, deci cum spuneam, orice leziune care nu se evindecă în două săptămâni ar trebui văzută de către medicul specialist de chirurgie orală şi maxilo-facială“, a explicat medicul, care va oferi consultaţii pacienţilor interesaţi, conform programului menţionat, alături de ceilalţi colegi din cadrul compartimentului, medicii Ela Rusoiu şi Mădălin Săndulescu.
„Ajung la specialist când tumorile sunt în stare avansată şi nu se mai poate interveni chirurgical“
Medicul George Craioveanu a vorbit despre aproximativ 100 de tumori în sfera orală investigate de-a lungul unui an, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un spital judeţean, şi mai grav fiind faptul că destul de mulţi ajung la specialist când tumorile sunt în stare avansată şi nu se mai poate interveni chirurgical. De aceea avertismentul specialistului este ca pacienţii să nu amâne prezentarea la medic dacă în decurs de două săptămâni leziunea apărută, la nivelul buzelor sau la nivelul cavităţii orale, nu se vindecă spontan sau apelând la tratamentul indicat de medicul de familie, de medicul stomatolog sau de farmacist.  „Dacă ea nu trece după două săptămâni, nu trebuie să mai aşteptăm noi că poate… Dacă era de trecut, trecea în acele două săptămâni. Dacă nu, trebuie văzut şi medicul specialist hotărăşte care este conduita terapeutică ulterioră, şi acesta este motivul pentru care noi am luat decizia aceasta, să aducem cât mai mulţi pacienţi în stadii incipiente, să nu ne mai trezim cu ei în stadii avansate, cancere în stadii avansate al căror protocol terapeutic este foarte dificil şi, unele,  nu pot beneficia de tratament chirurgical“, a explicat medicul

Posibilităţi de investigare a leziunilor care nu se observă cu ochiul liber

Cei trei medici au posibilitatea de a investiga, ajutându-se de un aparat de ultimă generaţie, şi leziunile care nu se pot observa cu ochiul liber. Este vorba de un aparat care permite evaluarea leziunilor premaligne si maligne orale cu ajutorul luminii fluorescente, VELscop, aparat care  completează examinarea clinica. „Pentru diagnosticul cavităţii orale ne sunt suficiente o pereche de mănuşi, o lumină şi o spatula. Bineînţeles, lucrurile au evoluat între timp şi pe lângă asta noi o să avem şi un dispozitiv medical care ajută în evaluarea acestor leziuni, şi face parte din arsenalul de diagnostic şi evaluare. Este un dispozitiv care poate evalua existenţa unor leziuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber, prin contrastul pe care-l creează la expunerea la lumină, sunt nişte filtre speciale, noi biopsiem acele leziuni şi examenul bioptic în proporţie de 98% confirmă existenţa acestor leziuni care altfel nu s-ar vedea cu ochiul liber. Ne oferă şansa de a biopsia anumite leziuni care altfel ar necesita timp în depistarea lor“, a explicat dr. Craioveanu.
Care sunt factorii de risc ai cancerelor din sfera cavităţii orale

Deşi e greu de estimat, odată confirmată prezenţa cancerului, care dintre factori a fost determinant, medicii vorbesc de anumite obiceiuri şi pericole de care ar trebui să stăm departe.
„Există factori care duc la predispoziţia apariţiei cancerului oral şi de buză, ne referim la radiaţiile solare, fumatul, alcoolul, noxele, anumite obiceiuri alimentare – mâncăruri foarte fierbinţi sau foarte picante, şi, bineînţeles, un determinism genetic, toate se adaugă pe o stare de determinism genetic“, a mai precizat dr. Craioveanu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite