Veioza cu lumină naturală care produce hormoni de bucurie. Dispozitivul poate face uitat ceasul deşteptător şi combate negreşit sâcâitoarea astenie de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stări de somnolenţă, tristeţe, anxietate, pierderea chefului de muncă sunt simptomele clasice ale asteniei de toamnă. Starea de astenie poate fi combătută cu ajutorul unor plante sau al unor reguli simple pe care le putem pune în practică indiferent de vârstă sau de locul unde ne aflăm.

Starea de astenie este provocată de cele mai multe ori de dificultatea coprului de a se adapta unui nou anotimp, a schimbărilor de temperatură şi a lipsei luminii solare. Simptomele acestei străi pot apărea la orice vârstă, însă specialiştii atrag atenţia că nu trebuie să ne facem griji pentru că este doar o perioadă trecătoare.

Mai multă atenţie însă ar trebui acordată persoanelor care suferă în mod normal de depresii sau de anumite boli psihice pentru că acelea simt mult mai profund schimbările care se petrec în jurul lor şi le pot interpreta negativ, care poate avea efecte pe termen lung.

Ce este astenia de toamnă?

Psihologii atrag atenţia că astenia de toamnă nu trebuie confundată cu tristeţea care se suprapune cu momentul venirii toamnei. Persoana care suferă de astenie de toamnă a manifestat simptome şi în trecut în preajma schimbărilor meteorologice, cel puţin trei sezoane la rând, iar schimbarea dispoziţiei a apărut odată cu lunile de primăvară-vară. Putem recunoaşte o persoană care suferă de astenie de toamnă după câteva semnalmente clare: pierderea chefului pentru a întreprinde activităţi în aer liber, izolarea de prieteni, iritabilitate, insomnii sau chiar stări de somnolenţă în timpul zilei, incapacitatea de concentrare, lipsa unui aspect îngrijit, deci stimă de sine scăzută şi altele.

"Se pare că o mare legătură cu tulburările afective o are micşorarea duratei zilei şi creşterea duratei nopţii, fenomen care supune organismul unei lipse importante de lumină naturală, prin cantitatea mai mică de lumină şi prin calitatea mai scăzută a luminii. Dereglarea ritmului circadian ar fi în legătură cu secreţia de melatonină şi de serotonină, care suferă în această perioadă modificări semnificative. În realitate, tristeaţea pe care noi o interpretăm negativ nu este decât un efort de adaptare a organismului la schimbare, un efort care angajează psihicul şi corpul deopotrivă", explică psihologul sătmărean Adriana Laszlo.

Cum facem faţă asteniei de toamnă?

Există mai multe modalităţi prin care putem face faţă senzaţiei de iritabilitate, disconfort, somnolenţă şi apăsare. Indiferent că ne referim la partea emoţională sau la trup, există studii în domeniu care au găsit soluţiile pentru ca astenia să nu pună stăpânire pe gândirea noastră, însă psihologii subliniază că depinde mult de modul în care noi interpretăm aceste schimbări şi de capacitatea noastră de a depăşi situaţiile cu zâmbetul pe buze. 

"Nu pot să propun tratamente comune sau valabile în general pentru că fiecare om este unic, însă există o gamă largă de posibilităţi, de la tratamente naturiste, ceaiuri, diete alimentare prin care să consumăm multe vitamine, fototerapia, aromoterapia şi chiar vizita la un psiholog dacă ne dorim ca să beneficiem de un sistem mai complex de soluţii. De exemplu, am putea în această perioadă să consumăm mai multe alimente bogate în Omega3. S-a constatat că persoanele care consumă peşte nu suferă de depresie la fel de mult ca cei care nu consumă, sau putem să bem ceai din sunătoare. Şi în cazul acesteia, studiile au arătat de-a lungul timpului că preveni apariţia depresiilor", mărturiseşte Adriana Lazlo. 

De asemenea, specialistul atrage atenţia şi asupra programului de somn şi a orelor la care mâncăm pentru a disciplina organismul şi a-l ajuta să se adapteze mai uşor. 

"Am putea, spre exemplu, să nu mai folosim ceasul deşteptător pentru a ne trezi dimineaţa, ci lumina naturală. Sunt multe persoane care oricum sunt meteosensibile şi care se trezesc iritaţi şi nervoşi pentru că a primit un semnal brusc creierul lor, care a cauzat un stres, deci din start am pornit dimineaţa la drum cu o atitudine negativă. Ar fi bine să ne reglăm organismul ca să ne trezim treptat şi singuri, dacă nu reuşim putem să achiziţionăm o veioză, pentru că acum sunt la îndemână, care imită lumina naturală şi care începe să facă lumină în încăpere la ora la care o fixăm noi. Astfel, imediat organismul nostru va produce hormoni de bucurie, de bună dispoziţie, pentru că ne place lumina", spune psihologul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite