Asociaţia Pro Consumatori susţine că 78% din bulionul şi pasta de tomate vândute în România ar trebui retrase de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO apc-romania.ro
FOTO apc-romania.ro

Într-un studiu privind calitatea tomatelor în conservă fabricate industrial, Asociaţiei Pro Consumatori (APC) atrage atenţia că “78% din bulionul şi pasta de tomate trebuie retrase de la comercializare deoarece este realizat din concentrat de tomate, de provenienţa necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată”.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat, în ultima decadă a lunii ianuarie 2017, 71 sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roşii pasate, tomate decojite, roşii tăiate cuburi) comercializate în cadrul marilor structuri comerciale de tip hipermarket.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu şi publicat pe site-ul instituţiei. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere clarificarea unor aspecte legale, tehnologice şi de comercializare a tomatelor în conservă; identificarea aditivilor alimentari utilizaţi în compoziţia acestor produse care prezintă un risc de apariţie a unor afecţiuni medicale în cazul unui consum constant şi pe termen lung şi realizarea unor topuri din produsele analizate.

„Procesul de denaturare a unor produse (bulion, pastă de tomate) se practică de data aceasta cu încălcarea normelor legale în vigoare şi, probabil, cu acordul tacit al autorităţilor. Bulionul şi pasta de tomate trebuie fabricate numai din roşii, nicidecum din concentrat de tomate a cărui provenienţă/conţinut de reziduuri de pesticide/conţinut de metale grele şi an de fabricaţie nu se cunosc. Din păcate, folosirea acestor practici de producţie a transformat bulionul şi pasta de tomate într-un colorant nesănătos şi, cam atât.”, arată conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC, pe situl organizaţiei.

Experţii APC avertizează ca la cumpărarea  tomatelor în conservă să se ţină seama şi de starea ambalajului şi a produsului din tomate ambalat (ambalaj integru, nedeformat, neruginit, curat, lipsa defectelor interioare ale ambalajului după deschidere, culoarea, mirosul şi gustul produsului să fie cele corecte, masa produsului să fie uniformă; orice urmă de mucegai şi alterare să determine renunţarea la consum).

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite