Râmnicu Vâlcea: Cătălin Rădoi, pasionat de ciclismul extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Cătălin Rădoi, pasionat de ciclismul extrem
Râmnicu Vâlcea: Cătălin Rădoi, pasionat de ciclismul extrem

Spune că bicicleta îi căleşte atât corpul cât şi spiritul. Este printre puţinii bikeri din Vâlcea care duce sportul pe două roţi către extrem.

Cătălin Rădoi a învăţat să meargă pe bicicletă când era foarte mic, la fel ca şi ceilalţi tovarăşi de joacă din spatele blocului. Nu s-a gândit niciodată însă că va fi unul dintre puţinii ce vor practica un sport rar şi extrem. „Urc dealul Capela cu bicicleta aproape în fiecare zi şi experimentez aproape toate traseele posibile. E vorba atât de tehnică în ciclism cît şi de rezistenţă fizică. Nu este un sport pe care îl poate practica toată lumea”, povesteşte Cătălin. În viaţa de zi tânărul ţine evidenţele contabile pentru un magazin de haine, iar timpul liber şi-l petrece alături de prietenii pasionaţi de biciclete. „Mi-am descoperit această pasiune acum mai bine de un an, după ce mi-am cumpărat o bicicletă pentru a ajunge de acasă la serviciu. Nu era cine ştie ce, ştiu că am dat pe ea aproape 200 de lei. Cu timpul, am învăţat că bicicleta înseamnă mai mult decât a merge din punctul A în punctul B. E un mod de viaţă şi încă unul foarte sănătos”, mărturiseşte Cătălin.

Dependent de adrenalină

Bicicleta pe care o foloseşte în prezent este una făcută special pentru urcatul dealurilor abrupte şi cu teren accidentat. „Mi-am montat-o singur şi e făcută din piese originale şi profesionale. Valoarea ei ajunge cam la 2000 de lei. E un efort financiar pe care l-am făcut dar nu îl regret”, povesteşte bikerul. Cătălin spune că cea mai frumoasă parte a sportului pe care îl practică este aceea că dă dependenţă. „Există un val de adrenalină care te loveşte atunci când, aflat în vârful unui deal porneşti cu bicicleta către poale. Într-adevăr, este foarte periculos şi nu îl recomand celor care urcă pe bicicletă doar să dea o tură pe stradă”, explică tânărul. El mai povesteşte că există porţiuni de drum în care se poate ajunge şi la viteze de 45 – 50 de kilometri pe oră, mai ales în zonele cu asfalt.

Şi-ar dori un club al bikerilor

Cătălin Rădoi mărturiseşte că ar vrea ca, alături de prietenii săi. să ia parte, ori să înfiinţeze un club al bikerilor din Vâlcea. „Ar fi frumos să ne adunăm şi să ne împărtăşim experienţa pe care o avem fiecare. Sunt mulţi pasionaţi de biciclete în Vâlcea, însă nu s-au adunat niciodată la un loc”, povesteşte Cătălin. El mai spune că, în tări precum Italia, Austria, Anglia există cluburi foarte puternice care câteodată reuşesc să impune schimbări în bine în legislaţia rutieră sau de mediu.

Profil
Născut 15 octombrie 1982
Educaţie: Student în anul III la Universitatea Constantin Brâncoveanu
Experienţă: De peste un an practică ciclism extrem
Idealuri: Să poată colinda pe bicicletă străzile oraşului fără interdicţii

Întrebări şi răspunsuri:
La ce ajută ciclismul în general?

C.R. În primul rând e vorba de condiţia fizică, pe care o păstrezi în perfectă stare. Mişcarea este sănătate curată. Apoi, odată urcat pe bicicletă devi mult mai atent la ceea ce se întămplă în jurul tău, deci e o activitate care îţi sporeşte capacitatea de concentrare.

Ai participat la concursuri până acum?
C.R. Deocamdată în Vâlcea nu s-au organizat competiţii pentru genul de ciclism pe care îl fac eu. Particip la crosurile organizate cu diferite ocazii. Ultimul a fost Crosul Imnului, de la Râmnicu Vâlcea la Călimăneşti, unde am terminat pe locul 5.

Ce-i place: „Iubesc natura şi locurile sălbatice şi îndepărtate. Pot să spun că sunt şi ecologist pentru că practic un sport ce nu poluează şi nu agresează mediul înconjurător”

Ce nu-i place: „Când cei din trafic nu ne respectă. Câteodată e mai periculos să mergi prin centrul oraşului cu bicicleta decât să urci un munte abrupt”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite