Cinci metode pentru o imunitate crescută: de ce e bine să te fereşti de antibiotice şi să bei ceaiuri de fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem imunitar activ reprezintă primul pas spre o viaţă de calitate, însă multe dintre obiceiurile de zi cu zi pun în pericol capacitatea organismului de a reacţiona eficient în lupta cu antigenii. Rezistenţa organismului uman poate fi afectată de o multitudine de factori, care ţin de alimentaţie sau automedicaţie, de la banala shaorma până la antibioticul administrat preventiv.

1.Alimentaţia echilibrată 

Specialiştii au demonstrat că dezechilibrele sistemului imunitar au la bază, printre altele, o alimentaţie necorespunzătoare. Carenţa de minerale, proteine şi vitamine şi un consum în exces de dulciuri sau grăsimi poate afecta rezistenţa organismului la boli. Un consum excesiv de carbohidraţi, de exemplu, afectează în mod negativ organismul uman, globulele albe nemaiputând lupta într-un mod eficient cu bacteriile din corp.

De aceea, pentru menţinerea imunităţii se recomandă o alimentaţie bogată în fructe şi legume. Cel mai cunoscut apărător împotriva infecţiilor, dar şi un energizant natural, rămâne vitamina C  care se găseşte din belşug în citrice, fructele de cătină, afine, măceşe sau anumite legume, cum ar fi usturoiul ceapa, varza, rosiile, broccoli sau ardeiul. 

2. Un somn de calitate creşte imunitatea

Rezistenţa la infecţii a organismului scade din cauza odihnei insuficiente, spun specialiştii. În lipsa somnului, organismului nu mai produce acelaşi număr de anticorpi, prin urmare, capacitatea de a lupta cu infecţia scade şi ea.

3.Exerciţiile fizice sau o jumătate de oră de mişcare menţin organismul sănătos

Pe lângă echilibrarea sistemului imunitar, sportul reduce nivelul stresului si riscul de a dezvolta, de exemplu, afecţiuni cardiace. Atenţie, însă, suprasolicitarea fizică afectează rezistenţa organismului la boli.

4.Consumul de lichide ajută la menţinerea unui echilibru la nivelul organismului

 Apa sau ceaiurile de fructe asigură eliminarea toxinelor din corp, o funcţionare optimă a unor organe şi diminuarea riscului de a dezvolta anumite infecţii.

5.Dieta de slăbire, doar sub supravegherea medicului

Printre factorii care afectează sistemul imunitar se numără şi curele de slăbire ţinute „după ureche”. În cazul în care regimul nu este supravegheat de un medic, persoana care doreşte să slăbească cu orice preţ riscă să-şi pună sănătatea în pericol şi să dezvolte boli digestive, cardiovasculare ori să-şi deregleze metabolismului. În plus, înfometarea afectează sistemul imunitar prin apariţia unor carenţe de proteine, minerale şi vitamine. 

Printre factorii care influenţează imunitatea se mai numără alcoolul şi tutunul, dar şi consumul de antibiotice sau antiinflamatoare în exces au fără acordul medicului. Medicii sustin ca automedicatia saboteaza sistemul imunitar de aparare, organismul devenind fragil in fata bolii. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite