Ce boli anunţă pierderea echilibrului. Medic neurolog: „Există un risc mare de a face accident vascular cerebral“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele tinere care se plang de ameteli pot avea o infectie a urechii interne FOTO Arhivă
Persoanele tinere care se plang de ameteli pot avea o infectie a urechii interne FOTO Arhivă

Percepută drept o senzaţie de slăbiciune sau de instabilitate în timpul deplasării, ameţeala este adesea simptomul unor afecţiuni grave.

Pierderea echilibrului poate afecta pe oricine şi poate fi declanşată de mai mulţi factori, printre care efortul fizic, problemele psihologice, stresul, consumul de alcool sau medicamente, nevrite vestibulare ori scăderea tensiunii arteriale. 

Există însă şi situaţii când ameţeala este de fapt simptomul unei boli neurologige, cardiovasculare ori semnul că ne confruntăm cu o infecţie a urechii interne. Specialiştii ne recomandă să mergem urgent la medic atunci când senzaţia de pierdere a echilibrului, de instabilitate la mers este însoţită şi alte simptome, cum ar fi pierderea stării de conştienţă, greaţă, vărsături, incapacitatea de a vorbi sau amorţeala.

„Deşi majoritatea cauzelor ameţelilor sunt uşor corectabile, este de reţinut că, în cazul pacienţilor tineri cu simptomatologie brusc instalată, problema ţine de obicei de urechea internă, deci este recomandat să solicite un consult ORL. În cazul persoanelor vârstnice sau hipertensive, diabetice, cu dislipidemie (colesterol crescut), existând un risc mai mare de a face un AVC (accident vascular cerebral), trebuie să se adreseze unui medic neurolog”, scrie Ruxandra Borîndel, medic specialist neurolog, pe site-ul clinicaneurologie.ro.

Dacă o persoană acuză pe lângă ameteli şi o paralizi a membrelor sau dificultăţi în vorbire, simptomele indică un un atac cerebral vascular. De asemenea, dacă pierderea echilibrului este însoţită de vărsături, pierderea vederii şi dureri de cap, diagnosticul ar putea fi tumoră cerebrală sau hemoragie. Pe de altă parte, o ameţeală puternică, scăderea auzului şi ţiuituri în urechi pot fi semnul unei inflamaţii a urechii interne.

Cum se tratează ameţelile

În cazul în care ameţelile apar din cauza efortului fizic depus ori a stresului, soluţia pentru a reveni la forma optimă este la îndemâna oricui.

“Pentru a scăpa de senzaţiile asociate cu surmenajul sau la ridicarea în picioare este indicat să vă întindeţi aproximativ douăzeci de minute, cu picioarele ridicate pentru a ajuta la restabilirea tensiunii arteriale la creier. Orice poziţie sau activitate care poate provoca ameţeli trebuie evitata. Consumul a 1,5 l de apa sau suc de fructe pe zi şi o dietă echilibrată fac minuni în ameţelile cauzate de deshidratare, anemie şi hipoglicemie. Dacă ametelile par legate de medicamente, medicul dumneavoastră ar putea să le înlocuiască” recomandă  Ruxandra Borîndel, medic specialist neurolog.

 Ameţeala poate să apară brusc şi are o durată scurtă în  cazul persoanelor care suferă de spondiloză şi discopatie. Pierderea echilibrului poate fi lungă durată în cazul intoxicatiilor cronice. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite