O clădire-simbol a Ploieştiului, platou de filmare pentru un documentar despre împăratul Nero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Culturii din Ploieşti, una dintre cele mai impunătoare clădiri din oraş, a fost, timp de două zile platou de filmare pentru un documentar despre împăratul roman Nero. Soldaţi în armuri romane, bărbaţi în togă şi femei în costume de vestale au recreat la Ploieşti vremuri demult apuse

Inaugurat în 1933, la capătul unui uriaş volum de muncă, în prezenţa lui Carol al II-lea, renovat după anii 2000, Palatul Culturii din Ploieşti a fost considerat mai mult decât potrivit de către o casă de producţie pentru filmarea unui documentar despre împăratul Nero.

Impunătoarele trepte ale palatului, dar şi masiva Sală a Coloanelor, luminată prin plafon, au fost doar câteva motive pentru care imobilul din Ploieşti s-a calificat pentru recrearea perioadei din secolul I î.Hr. în care a domnit împăratul Nero.

Palatul impresionează prin simetrie şi echilibru, operă a arhitecţilor Ernest Doneaud, de origine franceză şi Toma Socolescu, artizanul clădirilor simbol ale Ploieştiului. În special intrarea principală atrage privirile prin treptele largi ale unei scări monumentale şi o colonadă care încadrează trei uşi masive.

Documentar despre Nero

Timp de două zile, actori îmbrăcaţi în armuri romane sau în togi, dar şi femei în costume de vestale au filmat cadre din viitorul documentar pe treptele palatului, dar şi în interior, stârnind curiozitatea trecătorilor. 

filmari nero ploiesti foto dana mihai

Actori în costume romane la filmări FOTO Dana Mihai

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Prahova, administratorul Palatului Culturii, cererea a venit din partea unei case de producţie din Bucureşti care va filma, alături de o echipă din Germania, documentarul „Nero. Adevărata poveste“.

Închirierea clădirii a costat aproximativ 2.500 de lei pentru 12 ore de filmare, cererea echipei fiind pentru două zile în care au filmat cadre. Documentarul va fi o mini-serie TV despre ultimele zile ale împăratului Nero. 

Impunătorul Palat al Culturii din Ploieşti FOTO Dana Mihai 

palatul culturii ploiesti foto dana mihai

Echipa de producţie va filma şi la Iaşi.

Nero, o figură detestată

Împărat extrem de contestat, Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (n. 15 decembrie 37 - d.9 iunie 68) a fost al cincilea împărat roman al dinastiei iulio-claudiene. Printre păcatele reţinute de literatura antică se numără bănuielile că ar fi dat foc Romei şi că ar fi violat-o pe mama lui. 

filmari nero ploiesti foto dana mihai

Filmările din Ploieşti pentru documentar FOTO Dana Mihai

În anul 64, Roma a fost devastată de un mare incendiu, izbucnind în apropiere de Circus Maximus. A cuprins 10 din cele 14 cartiere ale oraşului, tot centrul Romei şi o parte din reşedinţa imperială de pe Colină Palatină. Acuzat că ar fi ordonat marele incendiu, Nero a aruncat vina asupra creştinilor, urmând un val de procese sumare. Mulţi creştini au fost crucificaţi şi arşi pentru a ilumina jocurile de circ. Printre victimele persecuţiei se numără şi Sfinţii Petru şi Pavel care au fost ucişi în jurul anului 66.

Vă mai recomandăm

Mierea din Prahova ajunge în Canada, Norvegia şi Finlanda. Tinerii care au convins UE să le dea bani pentru o afacere dulce

Magazinul de jucării reciclate, locul în care reacţiile copiilor sunt nepreţuite. Cum funcţionează afacerea


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite