Un drum comunal din Argeş a luat-o la vale. Oamenii se tem că, până la stoparea alunecării, li se surpă casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecarea de teren din Băbana FOTO Arhivă
Alunecarea de teren din Băbana FOTO Arhivă

Pentru stoparea unei alunecări de teren din comuna argeşeană Băbana se fac intervenţii cu intermitenţe. Oamenii se tem că pănă la alocarea fondurilor pentru încheierea lucrării, surparea străzii le va şubrezi casele.

O alunecare de teren, pe care autorităţile se fac de câţiva ani c-o rezolvă, îi impacientază pe locuitorii unei străzi din comuna argeşeană Băbana. 

Oamenii spun că drumul pe care circulă a luat-o la vale de ceva vreme şi că la rezolvarea problemei se lucrează doar câte două - trei săptămâni pe an, de vreo patru ani. 

"M-am adresat şi Consiliului Judeţean Argeş, şi Gărzii de Mediu, am scris şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, în ideea că ei ar trebui să prevină, nu-i aşa, o situaţie de urgenţă. Ideea e că alunecarea de teren poate antrena şi zona din imediata apropiere în care-s case cu oameni. Se pare că lucrarea nici nu e ceea ce trebuie – e doar ca să închidă nişte guri. Dacă e să vină nişte ploi sau zăpezi nasoale, se duce lucrarea cu case şi cu oameni, cu tot”, spune, pentru "Adevărul", Rodica Creţu, unul dintre localnicii speriaţi de viteza cu care drumul se prăbuşeşte. 

Până la afectarea structurii de rezistenţă a caselor (poate fi vorba de săptămâni, luni, sau ani, în funcţie de precipitaţii) oamenii se confruntă cu o altă problemă: drumul e, de când s-a instalat iarna, aproape impracticabil.

"Pe 7 sau 8 ianuarie am vorbit la Primărie cu responsabilul ISU, care mi-a spus că luni, pe 11 ianuarie, vor veni de la firma de construcţii să facă ceva la lucrare - măcar să astupe groapa, ca să se poată circula. Le-am zis că o să ningă şi că nu o să poată face nimic. Ce să vezi? N-a venit nimeni. Mai mult, abia marţi, pe 12, a venit plugul de la Primărie şi a deszăpezit drumul forestier, dar au rămas vreo două case izolate, deoarece era un copac căzut pe drum, iar utilajul nu a putut să treacă", mai spune femeia.

"Mai este necesară suma de 925.840 de lei"

Cum ninsorile abia au început, riscul ca scenariul să se tot repete e aproape iminent. 

Primarul localităţii, Bebe Ivan, spune că lucrările se fac lent pentru că nu sunt bani. Edilul le-a explicat oamenilor că Guvernul a alocat, în 2018, doar 893 de mii de lei pentru refacerea respectivului drum (DC 174C) - pe o lungime de circa 50 m, o lăţime de aproximativ 2 m şi o înălţime de 0,2 m, în condiţiile în care alunecarea de teren are 3.500 mp şi o înălţime medie de 4 m.

“La toate adresele trimise de noi pentru finanţarea continuării lucrării nu am primit niciun leu. În 2020, CJ Argeş ne-a alocat suma de 200.000 (n.r. repartizată în trei trimestre). (...) Totodată 20% din veniturile comunei pe 2020 au fost alocate la această alunecare de teren. Societatea care execută lucrarea refuză să facă lucrările în avans, motivând că nu are fonduri disponibile. Pentru finanţarea acestei lucrări, mai este necesară suma de 925.840 de lei”, se arată într-unul dintre răspunsurile primite de petenţii care s-au adresat Primăriei Băbana.

Până una-alta, zona, transformată într-un perpetuu şantier, e un pericol şi pentru participanţii la trafic (cei care reuşesc să circule). 

Anul trecut, un tânăr cu ATV a scăpat ca prin urechile acului după ce a fost aproape să sfârşească în terminaţiile de fier beton care ies din groapă. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Un piteştean şi-a incendiat bucătăria apartamentului şi i-a aşteptat pe poliţişti şi pompieri cu un cuţit

 A condus beat şi fără permis o maşină neînmatriculată, cu numere false şi s-a oprit într-un tractor

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite