FOTO Cavalerii Vinului European au defilat sâmbătă seara în centrul Bucureştiului. Interviu cu Proconsulul II al Consulatului România OEVE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunete de fanfară, steaguri, mantii, simboluri, doamne, domniţe şi domni cu tot felul de blazoane şi medalii au defilat sâmbătă seara, pe Bulevardul Unirii, în cadrul unei ceremonii a Ordo Equestris Vini Europae (OEVE), Ordinul Cavalerilor Vinului European, o manfestare inedită care, an de an, stârneşte comentarii, amuzament sau pur şi simplu curiozitate mulţimii de privitori.

UPDATE

Parada de sâmbătă seara este, de fapt, ediţia 2017 a evenimentului anual al Legatului Bucureşti al OEVE: ceremonia de acreditare şi avansare, urmată de masă festivă şi spectacol artistic live). 

Evenimentula început la ora 18.00 cu formarea coloanei festive pe pasajul pietonal al Bulevardului Unirii din Bucureşti, în zona Vinexpert Wine Club & Bistro. Între orele 18.15 şi 18.30 a avut loc defilarea ceremonială cu acompaniament de fanfară pe traseul Bd.Unirii (zona pietonală) – Pasajul Antim – Mânăstirea Antim – Str. Justiţiei – Str. George Georgescu.

În jurul orei 18.30, coloana a ajuns la Jariştea, locul de desfăşurare a manifestărilor.

A urmat pregătirea participanţilor pentru ceremonial şi ceremonia de acreditare de noi membri şi avansare la gradul Consiliarius de Vino,urmată de o mesă festivă şi un programu artistic live – „Întoarcere în Bucureştiul de altădată”, prezentat de Kera Caliţa (care va acorda şi autografe pe volumul „Bucătăria Balkaniei”).

FOTO Cavalerii Vinului European au defilat sâmbătă seara în centrul Bucureştiului. Interviu cu Proconsulul II al Consulatului România OEVE
FOTO Cavalerii Vinului European au defilat sâmbătă seara în centrul Bucureştiului. Interviu cu Proconsulul II al Consulatului România OEVE

 Despre Cavalerii Vinului

După ’89 România, reconectată civilizaţiei europene, a cunoscut reînvierea unor vechi tradiţii asociative sau pur şi simplu a importat modele imposibil de imaginat în perioada roşie, în care diversitatea de manifestare, ieşitul din şablon erau rapid reprimate. Printe ele şi cele legate de vin. Pelerinele ce defilează astăzi sunt ale celor de la Ordo Equestris Vini Europae (Oeve). Cam pretenţioasă denumirea asta latină! În limba autohtonă ar însemna Ordinul Cavalerilor Vinului European.

Ce fac mai exact aceşti cavaleri ai vinului, ne lămureşte Proconsulul II al Ordinului pentru Consulatul România, avocatul Liviu Stancu, cel care, luna aceasta, a trecut Prutul împreună cu alţi 150 de cavaleri ai vinului din ţara noastră pentru a întâlni, la Chişinău, confraţii basarabeni din această organizaţie pan-europeană ce îşi propune să valorizeze varietatea de forme de manifestare de tip oenologic, economic, cultural sau chiar divertisment, toate conexe cu subiectele ce se dezvoltă în jurul unei prezenţe ancestrale în viaţa omului: vinul. 

Pentru fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, întâlnirea a reprezentat şi prima sa participare la o activitate a Ordinului în noua sa calitate de Proconsul II al Consulatului Romania, pe care o va ocupa în interimat până în octombrie, când, cu prilejul festivitatăţii anuale de avansare în grad de cavaler - „EQUES DI VINO” - ce se va desfăşura la Eisenstadt, în Austria, Senatul Ordinului îl va confirma pe cunoscutul avocat în această poziţie.

Deocamdată, astăzi, cei 150 de cavaleri (din aproape 4000 câţi numără Ordinul, în România), defilează, cam în aceeaşi formulă, în centrul capitalei. 

 Cu ce diferă OEVE de Templieri, Masoni, Cavaleri Maltezi si alte organizaţii şi cum se potrivesc vinul şi cavalerii?

„Aveţi idee cam câte sfere de activitate umană generează vinul aşa... la o simplă privire, fără să facem apel la  pretenţioase studii antropologice?! Plăcerea primară a consumului licorii a generat o producţie aferentă. Oenologia sau <<ştiinţa facerii vinului>> a venit să sprijine producţia unui produs de calitate. Poveştile fantastice ale fiecărui loc cu istoria miilor de produse în variante uimitoare, arhitectura şi arta decorativă dedicată, creaţia literară de toate tipurile, muzica şi multe, multe altele sunt teme ce adună împreună persoane interesate să deguste, să dezbată, să răzbată sau pur şi simplu numai să se bucure unii cu alţii.”

Bine, bine, dar de ce uniforme, steaguri, blazoane?

 „Întâlnirile noastre au o anume disciplină. Ceremoniile conţin o parte mai pretenţioasă, formală, ţinuta purtată susţinând solemnitatea. După aceea, ceremonia se prelungeşte cu un anume fel de <<ospăţ>>, dialogul participanţilor fiind susţinut de asocierea dintre vinul de calitate şi produsele gourmet dedicate, cu muzică adecvată, prezentări de artă, licitatii pentru strângere de fonduri şi alte tipuri de activităţi.

Sunt multe de spus, în esenţă generăm solidarizarea unor oameni pornind de la ideea unei culturi comune având ca subiect si pretext vinul. Totul, într-un cadru select, o încercare de reînviere a spiritului cavaleresc, a valorilor creştine, într-o formulă organizată, cu reguli clare.

Ce urmează după Chişinău şi Bucureşti?

„În octombrie ne întâlnim peste două mii de participanţi în cadrul Stiftungfest, o întâlnire de proporţii în Eisenstadt (lângă Viena). În fiecare an, un stat participant contribuie cu produse locale şi artişti naţionali la contextul festivalului. Imaginaţi-vă curiozitatea pe care o produci când te insinuezi în ansamblul multinaţional cu genul ăsta de produse! E o altfel de diplomaţie, mai directă, urmărind satisfacţiile prime. Acum câţiva ani am sprijinit Basarabia să organizeze o structură Oeve la nivelul statului moldovean, legăturile noastre fiind acum extrem de puternice. Suntem iată, împreună în Europa!

În perioada următoare intenţionăm ca, împreună cu industria de resort, să generăm un interes crescut faţă de vinul de calitate, pentru dezvoltarea specialiştilor autohtoni în materie şi, de ce nu, pentru stimularea unei culturi aferente, pentru o existenţă cu multă diversitate.

Primiţi salutul nostru: IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI!”

Cavalerilor Vinului European defilează sâmbătă seara în centrul Bucureştiului. Interviu cu Proconsulul II al Consulatului România OEVE
Cavalerilor Vinului European defilează sâmbătă seara în centrul Bucureştiului. Interviu cu Proconsulul II al Consulatului România OEVE

Foto Avocatul  Liviu Stancu este al doilea în ierarhia Ordinului European al Cavalerilor Vinului, pentru Consulatul România


 

Ce este  OEVE

OEVE este o organizaţie internaţională de drept privat, prezentă în 27 de ţări, care numără peste 5.000 de membri, personalităţi ale vieţii culturale, economice şi sociale europene. Persoanele din rândul cavalerilor, de statut egal, legate printr-un jurământ – Hospes/Hospita, Consiliarius/Dame, Iudex/Weindame şi Eques/Ordensdame – slujesc prin mărturisirea aderenţei lor la cavalerie, prin atribuţii concrete şi activităţi în domeniul privat şi profesional, la realizarea ţelurilor nobile ale Ordinului.

Frăţia îşi revendică tradiţia din ordinele cavalereşti medievale, în special din cea a Ordinului Sfântului Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 si 1468, preluând de la acestea principiile de baza ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea şi morala creştină Senatul cavaleresc, condus de doi consuli, reprezintă comitetul de conducere al întregii caste a cavalerilor şi îşi are sediul în locul de înfiinţare al Ordinului, în oraşul liber Eisenstadt din Austria. Structurile naţionale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, având ca subdiviziuni legatele şi scaunele cavalereşti.

Ordo Equestris Vini Europae nu neglijează nici operele caritabile sau mecenatul în domeniul artelor. 

Prima ceremonie OEVE în ţara noastră - momentul de iniţiere a procedurilor de înfiinţare a Consulatului România al Ordo Equestris Vini Europae - a avut loc la data de 13 aprilie 2007, la Arad, iar în acest moment Romania numără aproape 400 de cavaleri ai vinului.

FOTO Cavalerii Vinului European au defilat sâmbătă seara în centrul Bucureştiului. Interviu cu Proconsulul II al Consulatului România OEVE
FOTO Cavalerii Vinului European au defilat sâmbătă seara în centrul Bucureştiului. Interviu cu Proconsulul II al Consulatului România OEVE

Spectacol la Jariştea

Spectacolul de sâmbătă seara a fost  susţinut exclusiv live de artişti români şi străini, între care pianista şi interpreta de romanţe ruseşti Natalia Usenko (de la Sankt Petersburg), trubadurul Alfredo Camacho (Mexic) – însoţit de Ana-Maria Petre, taraful „Craii de Curtea Veche” (solist – clarinetistul şi saxofonistul Chiriac Haralamb), ţambalagiul Bob Lambru (nepotul lui Fărămiţă Lambru), acordeonistul Rudolf Valentino, contrabasistul Robertino Buică, interpreta de cântece interbelice Panseluţa Feraru (repertoriu alcătuit din melodii făcute celebre de Maria Tănase, Ioana Radu, Mia Braia, Cristian Vasile şi Jean Moscopol), cantautorul Doru Tufiş şi interpreta de muzică lăutărească tradiţională Gabrielle Haraza.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite