Taxa de barieră bate coplata la Spitalul Judeţean de Urgenţe Neamţ
0Unitatea din Piatra Neamţ încasează în două săptămâni din taxa pentru accesul maşinilor cât a adunat timp de un an din coplată.
Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) Neamţ nu a dat lovitura din coplata impusă anul trecut de mai marii Ministerului Sănătăţii, ci din...taxa de barieră. Conform unei situaţii întocmite de conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din Neamţ, în intervalul 16 aprilie 2013 (dată de la care s-a încasat colpata ) - 30 aprilie 2014, s-au încasat 17.523 de lei, adică vreo 4.000 de euro. La unitatea sanitară din Piatra Neamţ, valoarea coplăţii stabilită de Consiliul de Administraţie este de 5 lei.
„Suma e modică, dar sunt foarte multe categorii de persoane care nu o plătesc, fiind scutiţi prin lege. În total, din cei 35.966 de pacienţi internaţi în decurs de un an, au achitat coplata doar 3.504 pacienţi, ceea ce reprezintă aproape 10% din total. Fondurile au intrat în bugetul spitalului, pentru reparaţii şi investiţii”, a declarat Maricica Drăgan, directorul economical SJU Neamţ.
O idee mult mai bănoasă pentru vistieria spitalului s-a dovedit cea a introducerii unui sistem taxabil de acces pentru maşini în curtea unităţii sanitare. După achiziţionarea unor bariere automate, sistemul introdus la jumătatea lunii ianuarie a.c., care a costat 120.000 de lei, a început să-şi dovedească eficienţa.
„Din această taxă de acces se încasează în două săptămâni cam cât s-a încasat într-un an din coplată. În cele patru luni de când este introdus sistemul avem 157.753 de lei, practic ne-am amortizat deja investiţia”, a mai precizat directorul economic.
Reprezentanţii unităţii sanitare spun că odată cu acest sistem au reuşit să rezolve două probleme: pe de o parte, asigurarea locurilor de parcare (circa 300) pentru vizitatorii spitalului, pe de altă parte, un venit suplimentar în bugetul unităţii. Sunt scutiţi de taxa de barieră persoanele cu handicap, furnizorii de produse pentru spital, iar salariaţii care vin cu maşinile la serviciu plătesc un card de acces.
„Încercăm să reducem din cheltuielile spitalului, aceasta a fost şi ideea cu barierele”, a precizat doctorul Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean Neamţ.
Citeşte şi:
Intervenţie pentru prelevare de organe, premieră la Spitalul Judeţean Neamţ