Unul dintre cele mai spectaculoase edificii ridicate la începutul secolului XX în Oradea renaşte cu bani de la municipalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Stern
Palatul Stern

Construit între anii 1904 şi 1905 de către arhitecţii Rimanóczy Kálmán-junior şi Rendes Vilmos, care au optat în planurile constructive pentru stilul secession, mai exact pentru subvarianta Lechner a acestui stil, Palatul Stern are o frumuseţe aparte. Din păcate, a ajuns să fie una dintre cele mai degradate clădiri din centrul istoric, dar în curând va reprimi farmecul de odinioară.

Alături de Palatul Apollo şi Palatul Moskovits Miksa este unul dintre cele mai spectaculoase edificii ridicate la începutul secolului XX în Oradea. Dominat de linii drepte, excepţie făcând ancadramentele ferestrelor, acest palat se evidenţiază prin frumoasa friză de sub streaşină. Aceasta este decorată cu motive textilo-folclorice, executate în tencuială colorată.

"Vom reabilita Palatul Stern din bugetul Primăriei Oradea, iar proprietarii care nu vor fi de acord să-şi plătească ratele vor fi executaţi silit", a anunţat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, Primăria va contribui cu un grant de 20 la sută conform legii monumentelor şi tot Primăria va realiza documentaţia tehnic, respectiv avizele necesare acestei lucrări, urmând ca proprietarii să contribuie cu diferenţa de 80 la sută.

Proiectul de hotărâre a avut la bază Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în "Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea" prin care municipiul Oradea poate să contribuie la acoperirea costurilor lucrărilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice.   Totodată, s-a luat în considerare şi prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice şi a Legii nr. 153/2011 modificată şi completată de Legea nr. 146/2013 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural -ambientale a clădirilor, prin care se face referire la faptul că, deţinătorii de orice fel a clădirilor care, prin nivelul de degradare pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi afectează calitatea mediului înconjurător şi a cadrului urban construit sunt obligaţi ca din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural -arhitecturală a anvelopei clădirilor.

10 ani, drept de creanţă

Executarea de către municipiul Oradea a lucrărilor de intervenţie, conform contractului de execuţie, în numele şi pe cheltuiala deţinătorilor notificaţi din imobilul monument istoric Palatul Stern, se face cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la deţinătorii notificaţi.

Aprobarea constituirii dreptului de creanţă se constituie pentru fiecare deţinător în funcţie de suprafaţa construită a proprietăţii, pe o perioadă de 10 ani şi la valoarea totală a cheltuielilor efectuate de la bugetul local pentru imobil, pentru deţinătorii care refuză executarea lucrărilor în condiţiile şi la termenele notificate.

Pentru acei deţinători din imobilul monument istoric Palatul Stern, care şi-au asumat cotele de proprietate şi valoarea lucrărilor de intervenţie sau care îşi vor exprimă acordul în scris până la data predării amplasamentului, dar nu mai târziu de 15 iunie 2015, Hotărârea de Consiliu Local prevede acordarea de facilităţi aşa cum sunt ele prevăzute în Programul Multianual aprobat prin HCL nr. 649/2014.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite