FOTO O sută de elevi implicaţi într-un proiect pilot de economisire a apei în gospodărie
0O sută de elevi orădeni vor aplica, timp de o lună, diferite sfaturi practice de economisire a apei menajere în cadrul unui proiect pilot lansat miercuri de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) "Crişuri". O sută de elevi orădeni vor aplica, timp de o lună, diferite sfaturi practice de economisire a apei menajere în cadrul unui proiect pilot lansat miercuri de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) "Crişuri".
Proiectul "Jurnal de familie" îşi propune ca, exact până în 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, cele o sută de familii din Oradea să aplice în viaţa de zi cu zi cât mai multe metode ecologice prin care să reducă risipa de apă.
În jurnalul conceput de ABA Crişuri, copiii au primit sfaturi practice cum să economisească apa în baie, la bucătărie sau în grădină. Astfel, la spălatul dinţilor li se recomandă să nu lase să curgă apa de la robinet pentru că se scurg 20 de litri de apă, în loc de 250 de mililitri în pahar şi cel mult doi litri pentru spălat peria, clătit. La făcut baie este preferabil, din acest punct de vedere, folosirea duşului, pentru că se reduc la peste jumătate cei 100 de litri de apă. În grădină este recomandat să se strângă apa de ploaie pentru udat florile şi alte vegetale, pentru că este şi mai sănătoasă decât apa clorurată. În bucătărie, copiii sunt îndemnaţi să spele fructele sau legumele într-un castron şi nu separat sub jetul de apă şi altele.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, cei o sută de elevi orădeni şi familiile lor cuprinşi în proiect au fost selectaţi din rândul celor care fac parte din cluburile de mediu din oraş. La final, specialiştii administraţiei vor aprecia rezultatele elevilor, urmând ca toţi aceştia să fie premiaţi pentru implicare. Cei mai harnici vor fi apreciaţi în mod deosebit.
"Anul acesta, tema mondială pentru Ziua Apei o reprezintă apele uzate, iar sloganul 'De ce să irosim apa?' are doi piloni principali: reducerea cantităţii de ape uzate şi reutilizarea acestora. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ne solicită tuturor ca până în 2030 să îmbunătăţim calitatea apelor, reducând gradul de poluare, încetând să mai aruncăm gunoaiele la întâmplare. Prin urmare, ar trebui să privim apele uzate ca pe o posibilă resursă şi nu ca pe o povară de care trebuie ne descotorosim", a declarat directorul ABA Crişuri, Dorel Dume.
Ca urmare a creşterii populaţiei, a urbanizării accelerate şi a dezvoltării economice, volumul de ape uzate şi cantitatea totală de poluanţi sunt într-o continuă creştere la nivel mondial. Cu toate acestea, gestionarea apelor uzate este profund neglijată, iar posibilitatea de utilizare a acestora ca sursă accesibilă şi durabilă de apă, energie, nutrienţi şi alte materii recuperabile este mult subevaluată.
"La nivel mondial, se estimează că până în 2030 cererea totală de apă va creşte cu peste 50%. Cea mai mare parte a cererii se va înregistra în mediul urban şi va necesita o nouă abordare a colectării şi gestionării apelor uzate", a mai spus Dume.