FOTO VIDEO Îngerul oamenilor fără adăpost, în război cu autorităţile statului. Ameninţă că lasă oamenii în stradă după ce a primit 10.000 de lei amendă de la ITM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Pasca a adus 40 de oameni pe care a dorit sa-i lase in grija statului Foto-Claudia Bonchis
Viorel Pasca a adus 40 de oameni pe care a dorit sa-i lase in grija statului Foto-Claudia Bonchis

Bihoreanul Viorel Paşca, cel care îngrijeşte peste 200 de oameni sărmani, bolnavi sau cu dizabilităţi, în satul bihorean Dumbrava, a fost amendat de către inspectorii Inspectoratului Teritorial al Muncii (ITM) cu 10.000 de lei.

Este a doua amendă pe care Viorel Paşca o primeşte în ultimul an de la autorităţile statului, care pun în plicare legea atunci când vine vorba despre condiţiile în care sunt îngrijite acele persoane, dar tot statul este incapabil să se implice de îngrijirea respectivilor bolnavi.

După ce a fost amendat cu 5.000 de lei de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în cursul zilei de ieri, 21 iulie 2016, Viorel Paşca a primit o amendă de 10.000 de lei de la inspectorii ITM. Potrivit lui Viorel Paşca, motivul pentru care a primit respectiva amendă ar consta în faptul că una dintre femeiile care-l ajută la îngrijirea bolnavilor nu are forme legale de muncă.

Sătul să fie tras la răspundere de statul incapabil să-l ajute, bihoreanul a ales să aducă 40 dintre bolnavi în Parcul Traian, în faţa Prefecturii Bihor şi a Consiliului Judeţean, dorind să-i lase în grija autorităţilor statului.

“Aceşti oameni sunt cazuri sociale, majoritatea fără pensii, cu handicap. I-am adus (pe cei 40, n.r.) să-i preia instituţiile statului, să facă ce vrea cu ei, pentru că sunt obligaţi de lege. Dacă mie nu-mi dau voie, să facă ei. Eu nu sunt instituţie, nu sunt fundaţie, nici asociaţie, ci un simplu om care îmi ajut semenii. Legea îmi dă dreptul să-i duc la mine acasă. Stau legal, au buletin, flotant. Instituţiile statului spun că nu am voie să îi îngrijesc. Eu pot să nu îi mai îngrijesc, dar atunci cine o va face? Când ei mi-au spus că nu au locuri ca să îi primească. Am făcut nu ştiu câte solicitări. În urmă cu doi ani, DSP mi-a dat o amendă de 5.000 de lei şi ieri a venit ITM-ul şi mi-a dat amendă 10.000 de lei, pentru că au găsit o femeie care mă ajuta la lucru şi nu avea carte de muncă. În condiţiile în care am o grămadă de oameni care mă ajută. De zece ani, statul român nu mi-a dat niciun leu”, a declarat Viorel Paşca. 

De zece ani, Viorel Paşca găzduieşte sute de persoane cu probleme, fără venituri sau un acoperiş deasupra capului, bolnavi în stadii avansate, cu amputaţii de la degerături, cu boli psihice, pe care i-a primit iniţial la domiciliul său din localitatea Dumbrava. Reuşeşte din donaţii şi din ajutorul voluntarilor să le asigure mâncare zilnică, o locuinţă şi medicamente. Sunt foarte puţini cei care au un venit, extrem de mic. 

A ajuns ca în cei 10 ani de când se ocupă de aceste persoane să le pună la dispoziţie 9 case. Unele au fost cumpărate de către străini şi lăsate în grija lui Viorel Paşca atâta timp cât acesta se va ocupa de îngrijirea oamenilor, în timp ce altele au fost cumpărate de către diferite persoane şi donate bihoreanului. Casele se află în localităţile Dumbrava şi Tinca. 

Prefectul Claudiu Pop a fost singurul reprezentant al statului care a discutat cu Viorel Paşca. El le-a declarat jurnaliştilor că a avut două întâlniri, la sfârşitul anului trecut şi în cursul acestui anului, cu instituţiile implicate pentru a încerca să se găsească o soluţie în această situaţie. 

“Am căutat o soluţie, pentru ca tot ceea ce face, rezumând buna credinţă pe care dânsul o are, să intre în legalitate, pentru ca sutele de oameni pe care îi are în grijă să fie în condiţii de siguranţă şi de bunătate creştină. Faptul că a fost amendat sunt convins că a fost motivat. Ceea ce pot să spun este că monitorizăm în continuare această situaţie, iar DGASPC va trebui să intervină în rezolvarea acestei situaţii, pentru că este atributul lor. Fiecare dintre părţi va trebui să respecte întru totul legea”, a declarat prefectul. 

Intrarea în legalitate a fost acceptată cu greu de Viorel Paşca, acesta demarând în ultima perioadă demersurile pentru înfiinţarea unei asociaţii, pe care el o consideră însă neavenită. 

"Eu nu am mai primit nicio veste de atunci, din luna martie, de la discuţii, dar între timp am vorbit cu domnul director de la ITM în care ei îmi sugerau să fac o asociaţie, ca să pot angaja oameni sau să le fac contracte de voluntariat. Hai că o fac şi pe asta, am zis, deşi nu îi vedeam rostul. Am demarat procedurile de înfiinţare a asociaţiei, e aproape gata. Dar de ce nu a mai avut răbdare directorul ITM? Că eu eram în curs de rezolvare a situaţiei. Asociaţia nu mă ajută la nimic. Aceia care mă ajută nu lucrează permanent. Apoi noi găzduim tot felul de oameni, unii care şi-au bătut joc de viaţa lor, care nu au lucrat la viaţa lor, acuma nu au nimic, sunt paralizaţi. Ce facem cu ei? Noi le dăm condiţii modeste, dar legea spune că trebuie să-i asiguri condiţii de doi în cameră. Asta înseamnă autorizare de funcţionare. Dar de ce, domnule, să le asigurăm condiţii de lux? Aşa să îi îndemnăm nu faceţi nimic că veţi căpăta oricum condiţii de lux?”, a afirmat Viorel Paşca. 

Într-un final, după discuţiile avute cu prefectul Claudiu Pop, Viorel Paşca i-a luat pe cei 40 de oameni şi s-au întors la Dumbrava, nu înainte ca prefectul să le împartă sandviciuri persoanelor cu dizabilităţi. Din păcate, nici preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi nici cei doi vicepreşedinţi nu se mai aflau în instituţie la ora 13.00, pentru a obţine o reacţie din partea lor.

Rămâne de văzut când se va clarifica situaţia de la Dumbrava, şi până când autorităţile statului vor ridica din umeri atunci când vine vorba despre rezolvarea situaţiei acestor oameni necăjiţi şi bolnavi. 

Va mai recomandam:

„Bunul Samaritean“ din Bihor ajută oamenii fără adăpost, dar autorităţile i-au declarat război. Oamenii sărmani, la un pas să ajungă, din nou, în stradă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite