Oradea: Criză cu furtună de plângeri împotriva angajatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Criză cu furtună de plângeri împotriva angajatorilor
Oradea: Criză cu furtună de plângeri împotriva angajatorilor

Sute de salariaţi denunţă la Inspectoratele Teritoriale de Muncă ilegalităţile din companiile în care au muncit ani la rând. Concedierile abuzive, neplata salariilor şi munca la negru sunt cele mai multe probleme sesizate de angajaţii din Vest.

Timişorenii conduc detaşat în topul bănăţenilor care se plâng de şefii care îi dau afară pe nedrept. Disponibilizaţi fără justificări clare, angajaţii se pregătesc să umple rândurile şomerilor şi văd o ultimă speranţă în Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Numărul plângerilor depăşeşte lunar 250. „Până acum, în 2009, am avut 2.177 de sesizări, de două ori mai mult ca în tot anul 2008”, a declarat Ileana Tomoiagă, director adjunct ITM Timiş. „În cazul depistării neplăţii salariilor, ITM poate obliga angajatorii să achite salariile restante, dar nu şi reangajarea salariaţilor disponibilizaţi”, a explicat Tomoiagă.

Bihoreni fără bani de mărţişor
În Bihor, cele mai multe plângeri ale angajaţilor s-au înregistrat în luna martie, când 137 de salariaţi au sesizat ITM din cauza neplăţii drepturilor salariale. În august, doar 79 de persoane şi-au reclamat angajatorii, comparativ cu 101 în iulie şi 100 în iunie. În prima jumătate din 2009, numărul sesizărilor s-a dublat, comparativ cu acelaşi interval din 2008. Bihorenii au reclamat că nu li s-au întocmit contracte individuale de muncă sau că nu li s-au plătit orele suplimentare. Femeile care tocmai şi-au încheiat concediile de maternitate reclamă faptul că nu-şi pot relua activitatea, fiindcă firmele în care lucrau au fost suspendate.

Hunedoreni fără salarii
În luna august, din totalul de 76 de sesizări depuse de angajaţi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, 43 au reclamat neplata salariilor sau a indemnizaţiei de concediu medical. Numărul petiţiilor depuse, în vara lui 2009, pentru neplata drepturilor salariale este mai mare cu 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Arădenii îşi reclamă patronii
În luna august, ITM Arad a fost luat cu asalt de muncitorii nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de mai bine de două luni. Peste 40 de salariaţi arădeni au venit la sediul ITM să-şi reclame patronii care au uitat de salariile lor. Angajaţii au declarat că s-au săturat să lucreze gratis, dar nici nu pot renunţa la locul de muncă, având în vedere că nu au un alt venit.

Cărăşenii sunt rezervaţi
Teama pierderii locului de muncă şi dispariţia ofertelelor de lucru  îi determină pe cărăşeni să aplece capul în faţa angajatorilor şi să accepte orice condiţii de muncă. Cărăşenii care au probleme la serviciu nu se îndreaptă către ITM pentru a le semnala. „Numărul celor care vin să facă sesizări nu este foarte mare. În ultima lună am avut 35 de persoane care au venit la noi pentru a ne cere sprijinul. În august 2008 au fost 34 de sesizări, iar în iulie 2009 s-au depus  40”, e explicat Ciprian Băcescu, purtător de cuvânt ITM Caraş-Severin.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite