96 de ani de când Armata română a intrat în oraşul de pe Crişul Repede, în frunte cu generalul Traian Moşoiu, arhanghelul eliberării Oradei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea a aniversat 96 de ani de la eliberarea oraşului. Pe 20 aprilie 1919 trupele române intrau în oraşul de pe Criş, în frunte cu generalul Traian Moşoiu.

Manifestaţiile au debutat cu o slujbă religioasă de comemorare a eroilor, la Biserica Militară Sf. Gheorghe. După slujba de pomenire, alaiul format din oficialităţi s-a îndreptat către statuia Generalului Traian Moşoiu, unde primarul Ilie Bolojan le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie pentru orădeni. Totodată, primarul a atras atenţia celor prezenţi asupra importanţei deciziilor celor care trăiesc astăzi în Oradea, despre faptul că ei pot schimba direcţia de dezvoltare a oraşului prin decizii corecte şi ferme.

Despre semnificaţia istorică a acestei zile a vorbit şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş. Ca urmare a confruntărilor dintre „roşii” (comunişti) şi „albi” (anticomunişti) la 19 spre 20 aprilie 1919 noua conducere a oraşului în frunte cu primarul Rimler Károly a apelat la comandamentul român al Diviziei 6 de la Tileagd solicitându-i să intre în oraş şi să instaureze pacea. În dimineaţa primei zile de Paşti, la 20 aprilie, fruntaşii oraşului au ieşit în întâmpinarea comandanţilor armatei române. Generalul Traian Moşoiu, însoţit de generalii săi superiori au intrat apoi, în jurul orei 14, în clădirea primăriei, procedând astfel la preluarea oficială a conducerii urbei.

Întrunit a doua zi după intrarea trupelor române în Oradea şi pentru prima dată în condiţii de legalitate şi siguranţă, Consiliul Naţional Român din Oradea a trecut la luarea unor măsuri de strictă necesitate pentru oraş, menite a asigura continuitatea vieţii sociale, ordinea şi aprovizionarea cu cele necesare traiului cotidian. 

Prin decretul regal nr. 2465 din 25 septembrie 1925, Oradea a fost declarat municipiu, iar în 1930 Comisia Consultativă de Heraldică a stabilit stema municipiului Oradea, cu următoarea înfăţişare: pe un scut albastru cu o cruce latină argintie ţinută în stânga de un arhanghel înaripat, nimbat cu aur, iar în dreapta de un leu auriu, încoronat, ridicat în două labe, cu coada bifurcată şi limba roşie.Scutul este timbrat de o coroană murală cu şapte turnuri.

După evocarea semnificaţiei zilei de 20 aprilie, oficialităţile prezente au depus jerbe şi buchete de flori la statuia Gen. Traian Moşoiu.

Printre cei care au adus un omagiu generalului de numele căruia se leagă eliberarea oraşului s-au numărat reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Oradea, ai Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, ai Consiliului Judeţean Bihor, Garnizoanei, Poliţiei Locale Oradea, ASCO, OTL, Administraţia Domeniului Public, Termoficare etc., precum şi ai altor instituţii locale şi judeţene.

Vă mai recomandăm:

Prima atestare documentară a Timişoarei, controversă printre istorici: „Singura dată neatacabilă este 1266“

Elie Radu, geniul care a construit România modernă: a făcut primele şosele, prima reţea de alimentare cu apă şi un proiect unic în Europa

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite