Trenul Regal ajunge la Iaşi, la un secol de la refugiul în Moldova a Familiei Regale, Guvernului şi Parlamentului României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trenul Regal ajunge astăzi, 16 decembrie, la Iaşi, unde se comemorează 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, al Guvernului şi al Parlamentului României în capitala Moldovei.

Trenul Regal încheie vineri, 16 decembrie, cea de-a şaptea călătorie regală din zilele noastre.

Plecat de joi, 15 decembrie, pe traseul Bucureşti-Mărăşeşti-Adjud-Bacău-Roman-Paşcani-Iaşi, Trenul Regal staţionează în ultima staţie până mâine la prânz.

Călătoria comemorează împlinirea celor 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, al Guvernului şi al Parlamentului României la Iaşi.

„Pentru doi ani, din 1916 până în 1918, capitala Regatului României a funcţionat la Iaşi, devenit centrul vital al naţiunii în momente de mare cumpănă pentru ţară. Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor parcurge întocmai traseul din zilele de 5-6 decembrie 1917, când în tren se aflau Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Familia Regală invită toţi locuitorii din oraşele vizitate să ia parte la acest eveniment care onorează unul dintre cele mai importante şi mai tragice momente ale istoriei noastre moderne, Primul Război Mondial”, se arată într-un comunicat de presă.

În prima zi a călătoriei, Trenul Regal a oprit în gările din Mărăşeşti, Adjud şi Bacău. A doua zi, trenul a oprit în gările din Roman, Paşcani şi Iaşi, unde publicul s-a putut întâlni cu reprezentanţii Familiei Regale. La Iaşi, trenul regal poate fi vizitat vineri, 16 decembrie, în intervalul 14.30 – 21.00. A doua zi, ieşenii pot vizita trenul regal între orele 9.00 – 12.00.

Trenul Regal a fost comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I. Trenul a fost fabricat la Milano şi a fost livrat României în anul 1928, după moartea regelui.

„În cei 87 de ani de viaţă, Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naţionale şi internaţionale, purtând paşii regilor şi reginelor României, ale Familiei Regale, precum şi ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaşte o mulţime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal”, se mai arată în comunicatul citat.


Citeşte şi:

Fabuloasa avere a Familiei Regale a României, aşa cum o arăta presa anilor '90: trenul burduşit cu tablouri, 158 de castele, 5 fabrici, o escadrilă de aviaţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite