Sancţiunea absurdă dată unui medic român. Cum a fost acesta avertizat din cauza uşii pe care a intrat în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic neurochirurg de la Spitalul de Urgenţă Suceava a câştigat un proces intentat unităţii sanitare după ce a fost sancţionat cu avertisment scris pentru că, în loc să intre în spital pe calea de acces a medicilor, a  vrut să intre pe cea destinată pacienţilor.

Procesul deschis de medicul sucevean Manuela Şestac a fost soluţionat în primă instanţă la Tribunalul Iaşi, unde judecătorii i-au dat dreptate şi au anulat sancţiunea disciplinară. Spitalul nu a fost însă de acord cu soluţia magistraţilor şi, zilele trecute, a contestat-o. Decizia finală va fi luată, astfel, de Curtea de Apel Iaşi. 

Motivarea primei sentinţe relevă că Manuela Seştac a fost sancţionată pentru o presupusă abatere disciplinară ce a fost comisă în data de 11 martie 2019. "În data de 07.03.2019, doamna doctor Sestac Manuela - medic primar în cadrul Secţiei Neurochirurgie, a avut un comportament neadecvat, a refuzat să utilizeze calea de acces principală către locul de muncă şi a refuzat să ofere managerului şi directorului medical explicaţii cu privire la cele menţionate", se arată în referatul directorului medical al spitalului, către manager. 

Medicului sucevean a fost avertizat concret pentru încălcarea art.4 şi art.57 din Regulamentul de Ordine Interioara, respectiv neutilizarea corespunzătoare a caii de acces, conform motivării primei sentinţe. 

Medicul a susţinut în instanţă că în dimineaţa când a comis presupusa abatere se deplasa către Serviciul Ambulator Integrat al Spitalului Judeţean Suceava pentru a obţine informaţii medicale şi pentru a programa un pacient din secţia sa la un consult la Cabinetul de hematologie.

Ce au stabilit judecătorii 

„Doamna doctor a considerat că este de datoria sa ca doctor să facă acest lucru întrucat pacientul suferea de afecţiuni multiple grave printre care şi tumoră cerebrală ce nu a putut fi separată din cauza unei anemii severe. Medicul specialist l-a consultat pe perioada internării şi a recomandat pacientului tratament şi control ambulatoriu peste două săptămâni cu programare prealabilă. Deoarece la data de 07.03.2019, doamna doctor urma să externeze acest bolnav şi intenţiona să menţioneze pe biletul de ieşire informaţii cu privire la data şi ora controlului hematologic, a considerat necesar să se prezinte în afara programului său de lucru tocmai pentru a nu impieta desfăşurarea normală a consultaţiilor”, se arată în documentele de la dosar. 

Reprezentanţii Spitalul Judeţean din Suceava şi-au susţinut acuzaţiile şi în faţa judecătorilor de la Iaşi: „Activitatea efectuată de petentă se putea realiza şi accesând intrarea principală a unităţii medicale, cu respectarea Regulamentului de ordine interioară şi cu informarea şefului ierarhic superior. Nimic nu o împiedica pe aceasta să respecte dispoziţiile angajatorului cuprinse în Regulamentul de ordine interioară. Mai mult, la nivelul unităţii medicale nu sunt acceptate astfel de intervenţii (nerespectarea priorităţii pacienţilor), prezentarea la locul de muncă în vederea facilitării anumitor investigaţii pentru pacienţi. Angajatorul având pretenţia de la furnizorii de servicii medicale la un comportament adecvat şi un tratament egal faţă de pacienţi. ”, au arătat, printre altele, aceştia. 

Judecătorii Tribunalului Iaşi i-au dat dreptate doctoriţei şi au precizat că tentativa doctoriţei de a intra pe acea uşă – ea fiind oprită de gardian, nu poate fi calificată ca o „ neutilizare corespunzătoare a căii de acces”. 

„Instanţa ia act că încercarea reclamantei de a intra în afara programului său de lucru, pe o altă uşă decât cea principală nu se încadrează în premisa faptică a situaţiei prevăzute la pct. 57 al art. 127 de la Cap. VIII din ROI al spitalului intimat, motiv pentru care instanţa reţine că nu există un caracter ilicit al respectivei fapte a reclamantei, motiv pentru care se reţine caracterul neîntemeiat al deciziei contestate şi se va a dmite cererea de chemare în judecată”, au motivat judecătorii.

Vă mai recomandăm: 

Cine s-a îmbogăţit din modernizarea Spitalului Judeţean Suceava. Patroană de pensiune, contracte de milioane de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite