Iaşiul, cancerul sănătăţii din România. Cele mai răsunătoare scandaluri ale sistemului sanitar din Capitala Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul sanitar din Iaşi este măcinat de corupţie FOTO Adevărul
Sistemul sanitar din Iaşi este măcinat de corupţie FOTO Adevărul

Medici reţinuţi pentru luare de mită, profesori de la UMF puşi şi ei în cătuşe sau pacienţi morţi cu zile în spitalele de stat sunt doar câteva dintre cele mai răsunătoare scandaluri care au măcinat, în ultimii ani, sistemul sanitar din judeţul Iaşi.

Breasla halatelor albe din Iaşi a fost zdruncinată în principal de scandalurile de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, instituţie “furnizoare” de specialişti în medicină. Cu mulţi membri reţinuţi sau anchetaţi în diferite cazuri de corupţie, UMF Iaşi a atras în ultimii ani multe critici din partea societăţii civile. Totul a culminat cu arestările de anul acesta, din luna februarie, atunci când trei profesori au fost încătuşaţi pentru că cereau bani sau sex de la studenţi pentru a-i promova la examene.

Profesorii, la rândul lor medici, au fost puşi sub acuzare urmare a unor anchete derulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie din oraş. Este vorba de soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, dar şi de conferenţiarul Dumitru Păduraru. În cazul primilor doi, eliberaţi din arest după şase săptămâni, anchetatorii susţin că ar fi cerut şi primit bani de la 124 de studenţi pentru a-i promova la materiile pe care le predau la UMF Iaşi. Situaţia soţilor Dorobăţ este cu atât mai revoltătoare întrucât, susţin procurorii, ei ar fi acordat note de trecere unor studenţi care nu promovaseră examenele practice.

Sex pentru note

Cazul lui Dumitru Păduraru a stârnit, de asemenea, multe critici la adresa universităţii ieşene întrucât acesta, acuzat că cerea favorui sexuale de la studente, a fost tolerat de şefii săi mulţi ani la catedra de Anatomie. La rândul său, Păduraru se află în arest preventiv şi şi-a dat demisia după izbucnirea scandalului.

Pe lângă aceste cazuri, universitatea ieşeană a fost implicată şi în alte scandaluri cu iz penal. Aproape întreg senatul unităţii a fost amendat în 2014 de ANI după ce a refuzat să îl demită pe rectorul de atunci, Vasile Astărăstoae, găsit vinovat de confict de interese de către Curtea Supremă. La rândul său, Astărăstoae este judecat în două dosare penale, unul dintre acestea pentru fapte de corupţie, la fel ca şi alte persoane din conducerea instituţiei. El şi-a dat demisia la începutul lunii februarie.

Un alt scandal din sistemul sanitar ieşean este cel ce îl are ca protagonist pe ortopedul Paul Botez, unul dintre cei mai reputaţi specialişti din domeniul său de activitate. Botez a fost reţinut, în 2013, pentru luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la un pacient pentru a-l opera la şold. Procesul medicului se judecă acum la Tribunalul Iaşi.

Cazurile de malpraxis

La începutul acestui an, la Spitalul de Neurochirurgie din oraş, a izbucnit un scandal de amploare naţională după ce conducerea unităţii a dezvăluit că un doctor neurochirurg ar fi realizat mai multe puncţii lombare pe pacienţii săi, în vederea efectuării unor experimente, fără a avea însă acceptul pacienţilor transformaţi în cobai. Patru dintre aceşti pacienţi ar fi murit Parchetul derulând, în prezent, o investigaţie în acest sens.

Un caz de malpraxis care a ţinut prima pagină a ziarelor a fost cel al tinerei Monica Neamţu, de 19 ani, care a fost la un pas de moarte după operaţii succesive eşuate la Maternitatea “Elena Doamna” din oraş. În urma acestui scandal, conducerea unităţii sanitare a fost schimbată.

În februarie 2012 un alt posibil caz de malpraxis a fost înregistrat la Iaşi, o femeie murind după ce ar fi fost supusă unei operaţii estetice. Mariana Ciubotaru, concubina unui interlop din Iaşi, a decedat după ce medicul estetician Lucian Popa ar fi realizat operaţia fără a se asigura că ieşeanca o poate trece cu bine. Ancheta din acest caz nu a fost soluţionată nici acum.

Luna aceasta, profesorul universitar Tiberiu Brăilean a murit în circumstanţe dubioase după ce ar fi aşteptat mai multe ore, la spital, până să fie diagnosticat de un specialist. Medicul de gardă dein cazul profesorului Brăilean a fost demis de la Spitalul "C.I. Parhon" din oraş

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite