Focar de scarlatină: elevi izolaţi de colegii lor pentru a nu răspândi boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala „Petru Rareş” din Hârlâu, judeţul Iaşi FOTO petruraresharlau.ro
Şcoala „Petru Rareş” din Hârlâu, judeţul Iaşi FOTO petruraresharlau.ro

Peste 40 de copii dintr-o şcoală din judeţ au fost izolaţi de colegii lor pentru a nu-i pune în pericol. Elevii au fost depistaţi cu steptococ betahemolitic A, microbul care determină scarlatina.

Trei copii de la Şcoala Gimnazială „Petru Rareş” din Hârlău, judeţul Iaşi, au făcut scarlatină.

Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi a confirmat diagnosticul, elevii fiind internaţi în clinici de specialitate. Alţi 39 de copii au fost diagnosticaţi cu streptococul betahemolitic A, microbul responsabil cu apariţia bolii.

Cazurile de infecţie au apărut la finalul lunii octombrie, atunci când trei elevi au fost internaţi în clinici cu profil de boli infecţioase din judeţ. Minorii au primit îngrijiri medicale mai întâi la spitalul din Hârlău, ulterior fiind transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

În urmă cu o săptămână, ultima pacientă diagnosticată cu scarlatină a fost externată cu stare amelioarată. „Minorul a primit tratament de specialitate, după câteva zile fiind externat cu stare ameliorată. Scarlatina este o afecţiune care apare frecvent în această perioadă rece, iar atunci când vorbim de comunitate, trebuie să luăm în considerare şi caracteristica contagioasă a afecţiunii“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Potrivit DSP Iaşi, conducerea şcolii a fost cea care a anunţat instituţia despre situaţia cu care se confruntă, inspectori ai direcţiei de sănătate recoltând ulterior probe de la copii.

„În acest caz au fost confirmate trei cazuri de boală, dintre care două au apărut în aceeaşi familie, la doi fraţi. Cazurile au apărut la copii din două clase diferite, în acest moment, copiii aflându-se sub tratament“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

Marţi, la şcoala din Hârlău a fost organizată o şedinţă generală, în care părinţii copiilor au fost informaţi de simptomatologia unor elevi. „Ni s-a spus că sunt doar trei cazuri confirmate de scarlatină şi 39 de copii depistaţi cu streptococ betahemolitic A, despre care s-a lăsat de înţeles că nu sunt o problemă. Or streptococul determină apariţia bolii, o favorizează. În ciuda acestui fapt, se fac ore în continuare şi nu s-au luat măsuri de igienizare a şcolii“, a precizat mama unui elev din şcoala din Hârlău.

Părinţii fac ordine şi curăţenie

Sub protecţia anonimatului, femeia a mai precizat că în clase se mătură rar, iar toaletele sunt spălate şi mai rar. „Deşi vorbim de un corp de clădire nou, băile arată ca nişte toalete publice nespălate. Sunt sub orice critică, un pericol de infecţie pentru elevi. Unii copiii nu merg la toaletă până ajung acasă, tocmai din această cauză. În clasă, chiar azi-dimineaţă când am dus copilul, am observat că nu este măturat. Iar dacă spunem directorului, ne argumentează că, fiind două schimburi de elevi şi câte o femeie de serviciu pe palier, nu mai reuşeşte să ajungă în toate sălile“, a mai spus mămica.

Un alt părinte nemulţumit de igienă a precizat că unele săli sunt atât de murdare încât unii părinţi preferă să facă ei curat în clase. „S-au organizat părinţi şi au făcut curăţenie când au văzut că situaţia nu se îndreaptă, în ciuda sesizărilor făcute la conducere“, a subliniat o altă mămică.

Potrivit conducerii şcolii, orele nu au fost întrerupte întrucât elevii confirmaţi cu scarlatină, dar şi cei cu streptococ, se află sub tratament şi nu frecventează şcoala. „Elevii cu boala confirmată au fost izolaţi de la început, iar cei cu streptococ au primit tratament de la medicul de familie şi, pe parcursul acestuia, timp de trei zile, nu vin la şcoală. Din punctul meu de vedere nu este o epidemie, pentru că sunt puţine cazuri confirmate, în cazul a 39 de copii fiind vorba despre prezenţa streptococului betahemolitic A“, a precizat profesorul Lucia Acsinia, directorul şcolii.

Potrivit profesorului, acuzaţiile legate de lipsa de igienă din şcoală sunt nefondate. „Este adevărat că femeile de serviciu vin de la ora 11 la şcoală, şi că, funcţionând cu două schimburi de elevi, este mai mult de muncă. Dar, se mătură, se spală, se respectă regulile de igienă. Se mai întâmplă la sfârşit de lună să vină părinţi la curăţenie, dar nu vorbim de o regulă, ci de cazuri izolate, la unele clase, nu în general. Noi nu putem opri părinţii să facă ordine şi cu¬răţenie, dacă ei vor acest lucru“, a mai subliniat directorul.

La Şcoala „Petru Rareş” din Hârlău sunt înscrişi 959 de elevi.

Citeşte şi:
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite