Cum vă puteţi recupera fără probleme taxa de mediu plătită către stat. Paşii legali, explicaţi în detaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce instituţiie europene au declarat ilegal timbrul de mediu aferent înmatriculărilor vehiculelor din România, mai mulţi români s-au îndreptat împotriva statului român pentru a-şi recupera banii. Un avocat explică pentru „Adevărul”ce trebuie să facă şoferii pentru a-şi recupera suma plătită.

Curtea Europeană de Justiţie a decis, în iunie 2016, că timbrul de mediu ce se percepea la înmatriculările maşinilor în ţara noastră este ilegal. Din acel moment, sute de români s-au adresat instanţelor de judecată pentru a-şi recupera banii, cele mai multe solicitări de acest gen fiind admise de către judecători.

Avocatul Olivian Moroşanu, membru al Baroului Iaşi, explică, la solicitarea „Adevărul”, ce trebuie să facă conducătorii auto pentru a fi siguri că îşi primesc banii înapoi. „Conform noii proceduri, în vederea recuperării taxei, în termen de 5 ani de la data efectuării plăţii, contribuabilii, vor depune la registratura organului fiscal competent o cerere însoţită de documentaţia specifică”, spune Olivian Moroşanu.

Acesta a mai precizat că suma pe care şoferii ar trebui să o primească include şi dobanda aferentă perioadei dintre momentul în care s-a făcut plata şi cel la care se recuperează banii.

„Taxa, actualizată cu dobanda aferentă, se recuperează integral, restituirea fiind eşalonată pe o perioadă de 5 ani. Cererile de restituire se soluţioneaza in termen de 45 de zile, iar în situaţia în care soluţia este nefavorabilă, aceasta poate fi contestată, competenţa soluţionării revenind secţiilor de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalelor", ne-a mai spus Moroşanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite