Peste 150 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au stat la coadă la Sfânta Parascheva. 50.000 de pelerini au ajuns deja la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În jur de 50.000 de oameni au ajuns la Iaşi pentru a se închina la Sfântă FOTO Adevărul
În jur de 50.000 de oameni au ajuns la Iaşi pentru a se închina la Sfântă FOTO Adevărul

Autorităţile ieşene susţin că în doar 36 de ore de la începutul pelerinajului de la Iaşi peste 150 de persoane au avut nevoie de intervenţii medicale până în prezent nefiind înregistrat niciun caz grav.

O cifră estimativă a numărului de pelerini care au ajuns weekendul acesta la Iaşi nu a fost oferită, oficial, de autorităţi. Surse din rândul acestora au precizat însă că pelerinii ar ajunge în Iaşi cu o frecvenţă de 1.200 pe oră, ceea ce ar însemna că în jur de 50.000 de persoane s-ar afla deja la Iaşi pentru a a se închina la moaştele Cuvioasei Parascheva. 
 

Marius Tăranu, purtător de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, spune că, până în dimineaţa zilei de duminică, 11 octombrie, aproximativ 150 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale. “Au fost în principal cazuri de leşin, hipotermie, cauzate şi din cauza vremii mai reci”, a spus acesta. Cinci dintre persoanele care au primit prim-ajutor la moaşte au fost transportate şi la spital, însă niciuna dintre ele nu se află în stare gravă. 

Tăranu a mai precizat că, duminică dimineaţă, în jurul orei 10.00, coada din jurul Catedralei Mitropolitane Iaşi se întindea pe aproximativ un kilometru. 

Prăznuirea Sfintei Parascheva de la Iaşi a început vineri, 09 octombrie, şi se încheie după o săptămână, pe 16 octombrie. Potrivit programului pregătit de mitropolie, în prima zi racla sfintei va fi scoasă din catedrală şi aşezată într-un baldachin amenajat în faţa căminului monahal de lângă catedrală. Pe 14 octombrie 2015, slujba închinată Ocrotitoarei Moldovei va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, situat în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În total, 500 de poliţişti, jandarmi sau pompieri sunt mobilizaţi la Iaşi pentru asigura siguranţa în rândul pelerinilor. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei, anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească, începând cu 10 octombrie şi moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena (puse într-o raclă ce conţine şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci), aduse de la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos. 

Pelerinaj la Sfânta Parascheva: traseul pelerinilor 

Pentru a evita busculaderle, autorităţile au realizat un culoar unic de acces destinat exclusiv  pelerinilor, delimitat în mai multe tronsoane, pe traseul: Curtea Mitropoliei – curtea Institutului de Teologie –str. Mitropoliei - str. Cloşca – str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Ipsilanti – str. Sf. Andrei – str. Iancu Bacalu – Splai Bahlui.

parscheva

Pentru prevenirea aglomerării traficului rutier şi producerii blocajelor în zona culoarului unic, precum şi în zona catedralei, în baza dispoziţiei primarului Municipiului Iaşi, s-a restricţionat traficul rutier pe următoarele artere: b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Colonel Langa, str. Mitropoliei, str. Cloşca, str. Petru Movilă, str. Ipsilanti Vodă, str. Sfântul Andrei, str. Iancu Bacalu, str. Splai Bahlui Mal Stâng pe tronsonul Podul Roşu – Podul de Piatră.

Pelerinaj la Sfânta Parascheva: sfaturile medicilor

Pentru a preveni problemele medicale, specialiştii recomandă să se respecte 7 reguli simple cu privire la îmbrăcăminte, alimentaţie, medicaţia şi modalităţi de reacţie atunci când apare o urgenţă. 

1. Pentru  că noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade, este bine să aveţi haine mai groase şi să evitaţi imobilizarea prelungită. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.

2. Mâncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada de la mitropolie. Aşteptarea se poate prelungi, iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomeraţie.

3. Nu-i lăsaţi neînsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.

4. Nu întrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj, pentru a nu le agrava sau complica evoluţia.

5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeţi rapid la spital

6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stati zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

7. Sunati la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în absenta unui spital regional de urgenţă, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iaşi.

Vă mai recomandăm:

Aglomeraţia din trafic de Sf. Parascheva poate fi evitată cu telefonul mobil. Aplicaţia care le semnalează şoferilor străzile aglomerate şi rutele salvatoare

    

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite