Povestea locului secret din România unde se montau rachetele URSS. Fosta unitate antiaeriană a fost asediată la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de comandă al Regimentului 15 de Rachete Antiaeriene s-a aflat în Hunedoara, iar în zilele Revoluţiei din 1989 a fost scena unui adevărat măcel. La peste 25 de ani de la tragediile rachetiştilor hunedoreni, fosta unitate în care au activat este devastată. Locul secret unde erau asamblate rachetele aduse din URSS a fost distrus de hoţi, iar clădirile şi buncărele sale stau să se prăbuşească.

Fosta unitate militară din Hunedoara unde în anii de comunism erau asamblate rachetele aduse din Uniunea Sovietică, pentru a fi transportate apoi la cele patru divizioane de foc care apărau judeţul de invazii aeriene, a avut o soartă tristă. Istoria depozitului de rachete şi a divizionului tehnic de la Hunedoara este fascinantă, însă în prezent fosta unitate militară de la marginea oraşului, locul secret interzis civililor timp de decenii întregi, este lăsată de izbelişte. Hoţii au devastat buncărele unde în trecut au fost depozitate celebrele rachete Dvina şi Volhov, iar multe dintre clădirile din incinta fostului centru de comandă al Regimentului 15 de Rachete Anti-Aeriene Hunedoara stau să se prăbuşească.

Unitate lăsată în părăsire
Paza fostei unităţi militare a fost neglijată, iar în ultimii ani chiar şi pădurea din întinderea de aproape 100.000 de metri pătraţi a divizionului a fost rărită de hoţii de lemne. Doar câteva dintre fostele clădiri, printre care se află chiar vechiul depozit de rachete, au fost date în concesiune, de administraţia locală din Hunedoara, după ce în urmă cu un deceniu unitatea militară a fost desfiinţată. Restul terenurilor şi imobilelor din fosta unitate militară nu a mai prezentat interes.

O poartă de fier înaltă, lăsată deschisă reprezintă intrarea în incinta fostei Unităţi Militare 01852. În curtea vechiului loc acoperit de secrete, câţiva maidanezi îi întâmpină pe vizitatori, ca singuri paznici rămaşi. În stânga, unele dintre imobile sunt folosite de pe post de depozite ale unor societăţi comerciale, în timp ce clădirile din dreapta şi din faţa porţii ruginite păstrează urmele devastărilor şi ale ruinării. Ascunse în pădure, câteva buncăre şi cazărmi au căzut pradă hoţilor, la fel ca şi cele două remorci militare de provenienţă sovietică, abandonate.

Depozit de rachete
Colonelul în retragere Ioan Herbei îşi aminteşte vremurile de glorie ale unităţii militare din Hunedoara. Hunedoreanul care a slujit 38 de ani în Armata Română mai poartă grija unora dintre clădirile vechiului divizion. „Rachetele veneau din URSS în containere. Aici erau scoase şi asamblate, apoi erau transportate la divizioanele de foc de la Ilia, Haţeg, Orăştie şi Vadu Dobrii, care alături de divizionul din Huendoara compuneau Regimentul 15 de Rachete Anti-Aeriene. La începutul anilor 2000 s-a desfiinţat regimentul, iar acum clădirile lui nu mai sunt bune nici de a fi transformate în muzeu. Până şi pădurea e tăiată de hoţi”, povesteşte fostul militar.

image

Regimentul 15 R.A.A., la Capul Midia 1998. SURSA FOTO: Col (r) Adrian Băloiu, vicepreşedinte AJCMRR.

Regimentul 15 de Rachete Anti Aeriene din judeţul Hunedoara are o istorie de peste jumătate de secol, însă în prezent fostele sale unităţi militare nu mai servesc aproape nimănui. De la începutul anilor 1960, judeţul Hunedoara şi vestul ţării au fost apărate de patru divizioane de rachete antiaeriene, amplasate în Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi la Ilia, care alături de centru de comandă şi divizionul tehnic din Hunedoara compuneau Regimentul R.A.A. 15.  Iniţial, divizioanele de foc au fost dotate cu complexul de rachete ,,Dvina”, înlocuit în anul 1985 de sistemul S-75M3 ,,Volhov”, ambele de provenienţă rusească. „Fiecare divizion de foc, precum şi divizionul tehnic aveau în organică şi o baterie de artilerie antiaeriană, calibrul 57 mm pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici. În anii 1980, bateriile de artilerie antiaeriană au fost scoase din dotare şi înlocuite cu câte un pluton de 4 mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm de provenienţă românească. Regimentul precum şi cele 5 divizioane aveau indicativ de unitate militară, astfel că în Hunedoara erau două unităţi militare: regimentul – U.M. 01933 şi divizionul tehnic – U.M.01852”, a informat Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Sarmizegetusa“ din judeţul Hunedoara.

image

Potrivit reprezentanţilor AJCMRR Sarmizegetusa, Regimentul 15 rachete şi artilerie antiaeriană a participat cu efective de militari şi tehnica din dotare la aplicaţii şi trageri de instrucţie şi de luptă atât în poligoanele din ţară (Capul Midia), cât şi din URSS (Marea Caspică-Aşuluk). Tragerile reale cu rachete se executau în URSS, după un antrenament desfăşurat în poligonul de la Capul Midia. „Divizionul Tehnic care era dispus în garnizoana Hunedoara deservea toate cele 4 divizioane de foc ale regimentului şi avea următoarele atribuţii: era depozit de rachete, verifica periodic echipamentele electronice ale rachetelor, executa alimentarea rachetelor cu componentele de carburanţi, pregătirea rachetei şi echiparea ei cu încărcătura de luptă”, informează Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Sarmizegetusa“ din judeţul Hunedoara.

image

Pecetea Revoluţiei
Ajuns în ruină, fostul divizion poartă pecetea luptelor sângeroase din timpul Revoluţiei de la 1989, când a fost asediat. Între 22 decembrie 1989 şi 26 decembrie 1989, cele două unităţi militare învecinate de la marginea Hunedoarei, regimentul – U.M. 01933 şi divizionul tehnic – U.M.01852, au fost atacate cu focuri de armă. Au căzut victime actelor teroriste maiorul post-mortem Stîngă Ioan Mircea, ucis în 23 decembrie 1989 cu o rafală de mitralieră, sublocotenent post-mortem Merticaru Dumitru, împuşcat în cap în 22 decembrie 1989, sublocotenent post-mortem Cotfas Aurel Marinel, sublocotenent post-mortem Lazăr Rotaru, tineri soldaţi ucişi prin împuşcare în 23 decembrie 1989. De asemenea, sublocotenentul post-mortem Cristea Valeriu, din aceeaşi unitate, a fost doborât în zona urbană a Hunedoarei, prin împuşcare cu muniţie explozivă. Vinovaţii pentru aceste crime nu au fost descoperiţi.

Întreg Regimentul 15 R.R.A. Hunedoara a fost implicat în acţiuni militare în timpul Revoluţiei din 1989, iar din divizioanele de foc din zona Haţeg şi din Vadu Dobrii au fost lansate rachete spre ţinte false, neidentificate, care apăreau pe ecranele staţiilor de radiolocaţie. Evenimentele au avut loc din 22 decembrie 1989, deşi se luase măsura închiderii spaţiului aerian. Rachetele lansate din divizioanele Regimentului 15 RRA Hunedoara s-au autodistrus în aer.

image

„Trecând dincolo de aparenţe, întregul tablou evenimenţial punea în evidenţă diversiunea, prin imitarea de „ţinte” aeriene false, cu ajutorul unor resurse radioelectronice, pentru a se crea convingerea existenţei unui inamic virtual. Concomitent războiului radio-electronic, teroarea şi confuzia au fost semănate în hinterland-ul Hunedoarei prin declanşarea unor acţiuni de luptă armată, asupra reşedinţei regimentului de rachete. În seara zilei de 22 decembrie 1989, unitatea era atacată terestru cu focuri intense de armă, de către inamici necunoscuţi”, scria istoricul dr. Dorin Petresc.

image

Vă recomandăm şi:

Filmul crimelor comise de Armata Roşie în România după 23 august: femei împuşcate în cap sau călcate cu camionul de sovietici, execuţii mafiote, violuri

Un număr impresionant de crime, jafuri şi violuri, comise asupra populaţiei civile, au lăsat în urmă trupele sovietice care au tranzitat sau au staţionat în vestul ţării, după 23 august 1944. Arhivele judeţului Hunedoara păstrează sute de documente de anchetă şi plângeri privind infracţiunile grave comise de ostaşii Armatei Roşii în cei trei ani în care au ajuns în judeţ. Multe dintre ele au rămas nepedepsite de autorităţi

Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare

Bancurile considerate "de prost gust" la mijlocul anilor 1940, după instaurarea regimului comunist, au trimis o mulţime de oameni în închisoare. Rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale arată cum erau oprimaţi cei care se opuneau noului sistem. chiar şi verbal.

FOTO Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii a fost timp de mai multe decenii un loc interzis şi secret. Divizionul de foc avea menirea să apere Hunedoara şi împrejurimile ei de invaziile aeriene. De câţiva ani, cele peste 40 de clădiri, buncăre şi foste depozite de muniţie şi de rachete sovietice şi tehnică militară au fost părăsite. Cei care ajung aici pot vedea totuşi cum arăta o fărâmă a „Războiului Rece”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite