Cele mai bizare petreceri antice: insula orgiilor, maratonuri sexuale închinate zeilor şi palatele plutitoare ale desfrâului
0Strămoşii noştri îşi venerau adesea zeităţile prin festivaluri care se transformau în adevărate orgii. Unii împăraţi antici uimeau prin extravaganţele şi bizareriile petrecerilor găzduite.
Festivalurile închinate de greci, romani şi traci unor zeităţi se transformau adesea în adevărate orgii, la care participanţii făceau excese în consumul vinului şi renunţau la orice fel de inhibiţii. Cele mai vechi festivaluri ale grecilor fertilităţii datau încă din secolul al V-lea î. Hr. şi aveau loc, cel mai adesea, în vremea echinocţiului de primăvară. Ritualurile s-au diversificat cu timpul, iar adesea, prostituatele au devenit personajele principale ale petrecerilor.
Serbările dionisiace
Cel mai venerat zeu prin astfel de festivaluri a fost Dionysos, zeul olimpian al vinului, vegetaţiei şi plăcerilor, adoptat şi de traci, dar şi de romani sub numele de Bachus.
Popoarele antice extrem de preocupate de fertilitate acordau o mare importanţă festivităţilor ţinute în cinstea lui Dionysos, numite misterele dionisiace, serbările dionisiace sau dionisii. Zeul antic al vinului era reprezentat însoţit adesea de o suită de fiinţe divine mai mici: menadele – nimfe bete şi înfricoşătoare uneori; satiri, sileni şi fauni – demoni ai naturii, cu trupuri de om şi picioare de animal, care beau împreună cu Dinoysos şi fugăreau menadele.
În timpul festivalurilor, vinul şi practicile erotice aveau loc fără întrerupere, iar dansatoarele luau locul menadelor. Romanii au extins extravaganţa petrecerilor dedicate zeului vinului, pe care le-au numit Bacchanalia, sau misterele bahice. Iniţial, sărbătoarea era ţinută în secret, timp de trei zile pe an, iar participantele erau doar femei, susţin istoricii. Treptat, bărbaţii au fost admişi, iar serbărileputeau avea loc de cinci ori pe lună. Reputaţia acestor festivaluri ca orgii a dus chiar la un decret al Senatului Roman care a interzis Bacchanalia pe întreg teritoriul Italiei, cu excepţia anumitor cazuri speciale.
Calul, invitatul special al petrecerilor
Pe lângă erotims şi excese de băutură, unele petrecerile amintite de autorii antici uimeau prin extravaganţă şi scene bizare. Împăratul roman Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, pe scurt Caligula, avea un mod aparte în a-şi trata calul preferat, pe nume Incitatus. Animalul era adesea prezent la petrecerile de la palat. „Pe unul dintre cai, numit Incitatus, îl invita la cină, unde îi oferea orz din vase aurii şi vin în pocale aurii. A jurat pe viaţa şi averea animalului şi chiar a promis că îi va numi consul, o promisiune pe care ar fi ţinut-o cu siguranţă dacă ar fi trăit mai mult”, informa istoricul latin Cassius Dio.
Insula orgiilor
Tiberius a domnit la începutul primului secol, iar unii autori antici au descris orgiile organizate de acesta pe Insula Capri. „Echipe de stricaţi de ambele sexe, selectaţi ca experţi ai sexului deviant şi al perversiunilor, aveau relaţii sexuale în faţa lui în grupuri, pentru a-l aţâţa (...). Apoi, în pădurile şi livezile din Capri a aranjat nai multe colţuri de venerare unde băieţii şi fetele se deghizau în Pani şi nimfe şi prestau servicii. Oamenii numeau deschis acest loc insula bătrânei capre. Şi-a căpătat o reputaţie pentru depravările sale grosolane despre care oricărui om i-ar fi greu să vorbească sau să creadă. De exemplu, antrena copii mici, cărora le spunea peştişori să se târască în faţa coapselor sale în timp ce înota şi să se dedea perversiunilor”, afirma istoricul Suetonius.
Incesturi pe mesele pline cu mâncare şi băutură
O altă relatare despre Caligula informa că acesta ar fi transformat Capitoliul într-o casă de toleranţă plină cu dame de companie, multe din acestea fiind soţiile şi fiicele nobililor ucişi în mod barbar de împărat. Caligula a construit două palate luxoase şi plutitoare, unde găzduia orgii. Cele două barje gigantice pluteau pe lacul Nemi, acoperite cu podoabe şi cu pardoseli pavate cu mozaicuri de sticlă. Navele erau umplute cu statui masive şi cupe de aur şi aveau pânzele din mătase purpurie. În timpul unor petreceri, Caigula îşi viola surorile, Iulia Agrippina, Iulia Drusilla şi Iulia Livilla, uneori chiar pe mesele pline cu mâncare, în faţa invitaţilor. Alteori, susţineau istoricii, împăratul îşi invita curtenii alături de soţiile lor şi îi punea să asiste la abuzarea acestora.
Maratonurile Valeriei Messallina
Un alt personaj intrat în istorie pentru orgiile pe care le găzduia a fost Valeria Messallina, soţia împăratului roman Claudius. Împărăteasa obişnuia să concureze la numărul de partide de sex, împotriva celor mai depravate prostituate, susţinea istoriucl antic Pliniu cel Bătrân. Messalina ar fi provocat-o la un moment dat pe cea mai faimoasă prostituată din Roma, Scylla, pentru a vedea care rezistă mai mult în timpul unui astfel de maraton sexual. O legendă despre Messalina vorbeşte despre numărul impresionant de bărbaţi cu care ar fi avut relaţii sexuale, peste 8.000. „Trăia în desfrâu şi le silea şi pe celălalte femei să se prostitueze. Pe unele le obliga la acte sexuale chiar în palat, sub ochii bărbaţilor lor“, afirma istoricul roman Dio Cassius. Messallina a sfârşit executată sub acuzaţia de complot.
Vă recomandăm să citiţi şi: