Controversata pictură de la Drăgănescu a părintelui Arsenie Boca. „Este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 15 ani, părintele Arsenie Boca a pictat în totalitate interiorul bisericii din satul Drăgănescu, judeţul Giurgiu. Imaginile zugrăvite de duhovnic au stârnit multe controverse în rândul preoţilor, fiind catalogat vizionar, pe de o parte, sau în afara canoanelor Bisericii, pe de altă parte.

Biserica din satul Drăgănescu a fost construită în anul 1870 de Petre Dănescu şi Ioan Dumitrescu. „Iniţial, biserica a fost mai mică decât este acum. După 1950 credincioşii şi preotul paroh au înălţat biserica cu 1,75 metri, dându-i formatul actual”, a declarat preotul Răzvan Lucian Petcu.

Din 1967, timp de 15 ani, interiorul bisericii este pictat în totalitate de către părintele Arsenie Boca, căruia regimul comunist îi interzisese să mai slujească. Pictura cuprinde scene din Noul Testament, dar şi scene moralizatoare prin care duhovnicul transmite mesaje privitorilor.

Unul dintre preoţii care au vorbit despre pictura de la Drăgănescu a părintelui Arsenie Boca a fost Iustin Pârvu. Acesta, într-un dialog cu ucenicii săi de la Mănăstirea Petru Vodă spunea că „Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva”.

Părintele Iustin Pârvu considera că esenţiale pentru Arsenie Boca sunt faptele sale, minunile pe care le săvârşeşte, credinţa sa, nu neapărat pictura religioasă. „Nu pictura de la Drăgănescu, care este cu totul aparte faţă de predania iconografică ortodoxă şi pe care n-o putem include în tradiţia ortodoxă, fiindcă este o artă înscrisă în curentul acesta post-modernist. La fel ca şi anumite texte imnografice ale lui Sandu Tudor, care n-a greşit dogmatic doar pentru că s-a exprimat cu un limbaj mai aşa… E pur şi simplu o latură a artiştilor din ei, necanonică, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste lucruri necanonice, pentru mărimea dragostei lor faţă de El.”



Nichifor Crainic îi scria părintelui Arsenie Boca, în anul 1971, că „din zugrav de suflete … iată-te zugrav de biserici, adică al celor ce poartă pe chipurile cuvioase reflexul desăvârşirii Fiului lui Dumnezeu. E o mare mângâiere, acum când nu mai ai prilejul să desăvârşeşti pe aspiranţi, să poţi mângâia cu penelul pe cei desăvârşiţi pentru a-i da pildă pe zidurile sacre. Mica biserică de la Drăgănescu are norocul să simtă pe zidurile ei zugrăvite predicile fierbinţi, pe care miile de oameni le ascultau la Sâmbăta de Sus. E o pictură nouă ca şi predica de atunci”.

Mai mult, Nichifor Crainic îi scrie duhovnicului plin de încântare a imaginilor pe care le-a văzut zugrăvite pe pereţii locaşului de cult. Dintre toate picturile, cea a Maicii Domnului i-a atras atenţia în mod deosebit.  ”Sfinţia Ta ai înţeles să faci o pictura transfigurată în nuanţe clare şi deschise, paradisiace pentru a sugera lumea feerică de dincolo. Biserica de la Drăgănescu iradiază lumina raiului. Ceea ce domină în ea până acum e imaginea Maicii Domnului, cea care ocroteşte biserica din bolta altarului e pur şi simplu magnifică în milostivirea ei de mijlocitoare a lumii către dumnezeiescul ei Fiu”.

Drăgănescu
Drăgănescu

                                       Părintele Arsenie Boca, pictând biserica Drăgănescu

Biserica din satul Drăgănescu cuprinde scene moralizatoare adresate lumii contemporane. Prin imagini, părintele Arsenie Boca atenţionează oamenii asupra anumitor pericole morale ce-l pândesc la tot pasul.

Scena „omului modern” este printre cele mai reprezentative. „M-am însurat, mi-am rotunjit ţarina, mi-am cumpărat milioane de cai putere, caut locuinţă pe altă planetă, aşa că rogu-te să mă ierţi, nu pot veni. Nu mai avem această preocupare”, explică părintele Arsenie Boca imaginea.



De fapt, părintele a ţinut să scrie mesajele chiar pe picturi, explicând astfel intenţia sa moralizatoare la adresa omului contemporan. „Le-ai câştigat dobândind lumea toată, dar ţi-ai pierdut sufletul”, spune îngerul pictat de Arsenie Boca despre noutăţile tehnologice ale lumii. „Cu ştiinţa aţi dezlănţuit cataclismul stihiilor asupra voastră. Aşa vă trebuie. Aţi început sfâşitul lumii”, se arată în continuare.

Episcopul Daniil Stoenescu notează că „la biserica din Drăgănescu, Părintele nostru Arsenie, ca un adevărat părinte neoisihast şi teolog neopatristic, ne-a revelat fundamentele teologiei ortodoxe: conştiinţa atotprezenţei lui Dumnezeu, conştiinţa contemporaneităţii  noastre cu Hristos cel înviat şi conştiinţa celui dintâi dintre păcătoşi”.

image
image

Pe aceeaşi temă:

Argedava, cetatea uriaşilor, situată în apropierea Bucureştiului

Geamia transformată în biserică ortodoxă în cinstea ţarului Nicolae I al Rusiei
 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite