VIDEO / Revolta studenţilor împotriva spăgii din sesiuni: „Nu trageţi, domn’ profesor, sunt eu Şpăgărică!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parafraza parodiată a celebrei replici este titulatura campaniei Ligii Studenţilor împotriva şpăgilor din facultăţi. Oficialii Universităţii „Dunărea de Jos" Galaţi susţin iniţiativa dar afirmă că nu ar exista cazuri dovedite de dare sau solicitare de mită.

"Dau şpagă, deci exist!"

Studenţii s-au săturat să tot dea spagă la examene. Odată cu începerea sesiunii, cei din Liga Studenţilor din Galaţi, au lansat un protest vehement împotriva spăgilor, în cadrul unei campanii pigmentată cu sloganuri ironice. Campania are şi un titlu pe cât de sugestiv, pe atât de inspirat: "Nu trageţi domn' profesor... sunt eu Şpăgărică!".

CITIŢI ŞI:  EXCLUSIV/Fabrică de profesori universitari la Galaţi

Practic, Liga va demara o activitate de monitorizare a sesiunii, care va fi însoţită şi de o campanie având drept scop conştientizarea faptului că în societatea românească şpaga a devenit de-a dreptul tradiţională, o nefericită şi inacceptabilă tradiţie.

"Oficial nimeni nu recunoaşte amplitudinea pe care acest fenomen o are în societatea românească, în general şi în mediul universitar, în particular. Cu toate astea, toţi ştim că el există, îl vedem în jurul nostru şi, de cele mai multe ori, alegem să îl ignorăm sau să îl «suportăm». Nu ne place, dar este aproape în «tot şi în toate»", spune preşedintele Ligii, Dorin Coteţ.

Scandal la Universitate. Studenţii cer interzicerea oralului

Cristi Dumitru, coordonatorul departamentului Relaţii publice şi comunicare din Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, susţine această campanie, chiar dacă a ţinut să precizeze că, în ultimii ani, nu s-a înregistrat niciun caz concret de luare sau dare de mită în universitatea gălăţeană.

„Orice activitate a organizaţiilor studenţeşti, îndreptată împotriva fenomenelor care nu-şi au locul în mediul universitar, este binevenită. Apreciez modul ironic în care Liga îşi desfăşoară anul acesta campania de conştientizare în rândul studenţilor", declară Cristi Dumitru.

image

"Un fleac, i-am şpăguit"

El a mai spus că nu prea există dovezi în spiritul susţinerii ideii că "şpagă există, dar şpăgari nu", vinovaţi fiind şi studenţii, care nu reclamă în mod oficial asemenea cazuri. În aceste condiţii, conducerea facultăţilor şi a universităţii nu pot să ia măsuri. "În schimb, astfel de campanii sunt utile pentru că pot preveni fenomenul sau pot încerca să-l limiteze în cazul în care acesta există", a adăugat Cristi Dumitru.

Cosmin Niţu, reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii admite şi el că şpagă s-a dat dintotdeauna, dar că ar trebui să îngrijoreze faptul că, într-un mediu precum învăţământul superior, această meteahnă îşi face din ce în ce mai des simţită prezenţa.

"Consider că trebuie să reamintim profesorilor şi studenţilor să nu ia şi respectiv să nu dea şpagă, deoarece o astfel de practică nu trebuie să se regăsescă într-un spaţiu de învăţământ superior, iar dacă ne dorim ca întreaga societate să evolueze, atunci aceste practici nu au ce să caute într-o universitate", afirmă studentul gălăţean.

"Râdem, glumim, dar şpaga o plătim"

Printre studenţi, părerile sunt împărţite, dar cei mai mulţi nu cred în această campanie. "E binevenită o astfel de campanie, dar sunt oarecum sceptică. Nu cred că se vor schimba multe în universitate. Unii studenţi cred că vor continua să dea spagă, pentru a-şi masca neputinţele şi unele cadre didactice automat vor lua sau vor cere anumite favoruri financiare, dacă vor considera că se poate", spune Anca Creţu, studentă la teatru.

Studenţii care au probleme cu profesorii, în sensul că le cer şpagă, pot trimite sesizări Ligii Studenţilor la adresa de e-mail: office@lsgalati.ro.


Citate din înţelepciunea studenţilor gălăţeni
* Dau şpagă, deci exist !
* Şpaga multă, bogăţia omului!;
* Cu o şpagă nu se face primăvară!
* Şpaga la nevoie se cunoaşte
* Un fleac, i-am şpăguit;
* Prostul plăteşte, deşteptul adună;
* Dacă trei colegi îţi spun să dai şpagă, ar fi bine să dai;
* Râdem, glumim, dar şpaga o plătim;
* Nu mor şpăgarii când vor câinii;
* Prost să fii, şpagă să dai;
* Dăm şpagă în România şi asta ne ocupă tot timpul;
* Şpaga bună se cunoaşte de dimineaţă;
* Anii trec, şpaga rămâne;
* A da şpagă sau nu, aceasta-i întrebarea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite