Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi are de recuperat 3,5 milioane de euro. Suma reprezintă fondurile europene nerambursate la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A creditat din bugetul propriu aproximativ 20 de proiecte europene pe cercetare iar în prezent aşteaptă ca statul să-i înapoieze investiţiile făcute, în valoare de 3,5 milioane de euro! Este situaţia dificilă în care se află Universitateai „Dunărea de Jos”, care în prezent are blocată întreaga sumă la Autoritatea de Management.

Modificările de la nivel central din ultima perioadă, au dus la o serie de blocări care se resimt cel mai mult în cazul proiectelor europene. Mai exact, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi are blocate aproximativ 3,5 milioane euro la Autoritatea de Management POSDRU. Toţi banii au fost cheltuiţi de niversitate, care astfel a asigurat finanţarea, din fondurile proprii, a aproximativ 20 de proiecte europene pe care le-a accesat.

"Cu aceşti bani, cele 3,5 milioane euro, s-ar plăti toate salariile din universitate pe o perioadă de patru luni, deci este un efort foarte mare, care s-a făcut. La nivelul Autorităţii de Management POSDRU a Ministerului Fondurilor Europene, ni s-a permis prelungirea perioadei de implementare până pe 15 decembrie, cu promisiunea că se vor accelera procedurile de rambursare şi de analiză a actelor adiţionale făcute. În acest moment, Universitatea din Galaţi are creditări de 16 milioane lei-aproximativ 3,5 milioane euro-, care sunt blocate undeva la Autoritatea de Management. Însă, regulile spun ca toate cheltuielile să se facă până pe 31 decembrie. Cu toţi ştim însă că toate cheltuielile se fac prin Trezorerie şi nu ne putem baza foarte tare pe plăţi pe care să le facă Trezoria de Crăciun sau undeva între Crăciun şi Revelion. Problema neplăcută este că nu ştim nimic despre aceste sume”, a declarat Lucian Georgescu.

Se pare că la nivelul Autorităţii de Management, sunt blocate în total 7.000 de cereri în valoare de peste un miliard de euro. "Dacă nu se fac plăţi sau încasări din vina noastră, atunci plătim noi. Dacă nu se fac plăţi din alte cause, ce nu ţin de noi, atunci ele trebuie plătite de la bugetul de stat. Ar fi mare păcat să se ajungă aici pentru că nu ştiu să se fi prevăzut bani în buget pentru aşa ceva", a mai adăugat profesorul Lucian Georgescu.

În total, Universitatea Dunărea de Jos a derulat 30 de proiecte POSDRU 2007-2013, unitatea gălăţeană fiind instituţia cu cel mai mare grad de absorbţie pe fonduri europene din cadrul Regiunii Sud-Est. Două astfel de proiecte a implementat şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, care a reuşit în acest fel să realizeze trei staţii pilot – de carne, lactate şi bere, prin fonduri europene.

“Universitatea trebuie să aibă nişte bani tampon pentru a putea rezolva astfel de situaţii. Nu este o situaţie plăcută dar fără astfel de proiecte nu s-a putea dezvolta cercetarea, esenţială pentru domeniul academic. Aşa ne putem bucura de o infrastructură modernă, ca cea pe care noi am implementat-o”, ne-a declarat Petre Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Gradul mare de absorbţie este cu atât mai remarcabil, cu cât în cursul celor 5 ani de derulare a proiectelor POSDRU, Autoritatea de Management a transmis un foarte mare număr de modificări ale ghidurilor de finanţare, respectiv 115.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite