Momente emoţionante pentru un grup de copii talentaţi, dintr-un sat sărac din Galaţi, ajunşi pentru prima oară în viaţa lor la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excursia a fost sponsorizată de preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos, ca semn de înaltă apreciere a activităţii de conservare a tradiţiilor desfăşurate de membrii grupului folcloric „Rădeştenca”, de la şcoala gimnazială din Rădeşti.

Copiii care alcătuiesc grupul folcloric „Rădeşteanca” din cadrul şcolii gimnaziale din localitatea Rădeşti, judeţul Galaţi, au avut recent parte de o surpriză foarte plăcută din partea preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

La iniţiativa preotului Cezar Gagiu (protoiereul de Târgu Bujor) şi cu susţinerea Înalpreasfinţitului Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, cei 30 de membri ai ansamblului au primit în dar o excursie la Bucureşti, loc unde niciunul dintre aceştia nu mai avuseseră posibilitatea să ajungă.

Satul Rădeşti, din care provin copiii este una dintre aşezările cele mai încărcate de tradiţii din zona de sud a Moldovei, însă starea materială a marii majorităţi a sătenilor este foarte precară. Cei mai mulţi dintre membrii grupului au povestit că nu au depăşit niciodată graniţele judeţului, iar niciunul nu mai ajunsese vreodată în capitala ţării, costurile aferente unei astfel de excursii fiind imposibil de acoperit de familiile lor.

Prima oprire a grupului format din elevi, preoţi şi cadre didactice din localitatea gălăţeană Rădeşti a fost la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din capitală, acolo unde, sub îndrumarea doamnei Paulina Popoiu, managerul muzeului, au vizitat casa gospodarului Toma Porumb, strămutată din satul Rădeşti în cadrul acestui muzeu.

După vizitarea casei, parintele Cezar Gagiu, protoiereul de Târgu Bujor, a oficiat o slujbă de pomenire pentru preoţii, învăţătorii şi primarii gospodari din comuna Rădeşti, trecuţi la cele veşnice.

Imagine indisponibilă

Pentru a răsplăti disponibilitatea şi solicitudinea gazdelor, copiii au oferit un spectacol de cântece şi jocuri populare. La rândul lor, elevii au primit cu mare bucurie colăcei şi dulciuri.

Conducerea Muzeului a fost foarte impresionată de numărul mare de copii prezenţi, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, adresându-le invitaţia de a fi prezenţi şi anul viitor în data de 1 iunie pentru a participa la un festival dedicat copiilor.

Imagine indisponibilă

În continuarea excursiei, grupul s-a deplasat la Catedrala Naţională şi apoi la Catedrala Patriarhală, acolo unde, cu evlavie şi bucurie s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Imagine indisponibilă

Vizita în capitala ţării s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană Onorifică „Sfântul Spiridon Nou", care adăposteşte un fragment din moaştele ocrotitorului ei spiritual, Sfântul Spiridon al Trimitundei.

„Această excursie a fost organizată în contextul Anul Omagial al satului românesc şi oferită copiilor ca dar şi recunoştinţă, din partea parohiei şi a şcolii din comuna Rădeşti, judeţul Galaţi, pentru toate eforturile pe care le-au depus în acest an în promovarea tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor autentice ale satului românesc”, ne-a spus preotul Rareş Bucur, de la Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite