Reţeta unui delicios crap la proţap. Pasta de tomate se dizolvă în vin cu arome de cimbru şi foi de dafin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumirea preparatului este mai mult generică, pentru că prepararea crapului se face, de regulă, la cuptor. Reţeta provine din zona Dobrogei şi nu necesită o pregătire complicată şi nici o perioadă prea lungă pentru preparare.

Crapul la proţap este un preparat gătit în special de pescari şi de locuitorii din zona Dobrogei, dar el este preparat şi de mulţi români cărora le place peştele. Primul pas este eviscerarea crapului, care va fi apoi curăţat de solzi şi porţionat în două fileuri, pe întreaga lungime a peştelui.

”În acest fel vom avea siguranţa că preparatul va fi pregătit bine şi se va face şi într-un timp relativ scurt”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară. Vom pregăti apoi o tavă mai mare, în care să încapă cele două fileuri, unde vom pune mai întâi un strat de cartofi tăiaţi rondele. Aceştia vor fi condimentaţi bine şi aromatizaţi cu usturoi, cimbru şi sare.

Ingrediente pentru opt porţii:

-Un crap de aproximativ trei kilograme;

-Cartofi-1,5 kilograme;

-Ardei kapia-0,5 kilograme;

-Roşii-un kilogram;

-Usturoi-30 de grame;

-Pătrunjel verde-o legătură;

-Vin-200 de mililitri;

-Cimbru-trei grame;

-Sare-15 grame;

-Piper-trei grame;

-Ulei de floarea soarelui-80 de mililitri;

-Pastă de tomate-200 de grame;

-Foi de dafin –două grame.

Vom aşeza apoi fileurile de peşte, iar în zonele laterale ale tăvii vom pune roşiile şi ardeii kapia. Vom cresta apoi crapul în patru, cinci locuri şi vom introduce  bucăţi de roşii şi usturoi. Pasta de tomate va fi dizolvată puţin în vin, ulei şi aromele date de cimbru şi foile de dafin.

Pasta de tomate astfel condimentată va fi turnată peste peşte, dând preparatului o aromă deosebită, după ce crapul a stat la cuptor preţ de 30 de minute, cu focul fixat la 170-180 de grade. La cuptoarele obişnuite asta înseamnă că focul va fi dat spre maxim.

”După ce preparatul a stat jumătate de oră la cuptor, verificăm dacă s-au făcut cartofii şi ardeii kapia. Ei nu trebuie însă se facă praf, pentru că vom scoate peştele de la cuptor pentru a pune pasta de tomate, care îi va mai întări”, detaliază Nichi Mărăcine.

După acest pas, crapul se va lăsa la cuptor încă 15 minute, tot la foc mare. Preparatul va căpăta o culoare brun-cărămizie, specifică mâncărurilor pregătite la cuptor. După ce crapul va fi scos de la cuptor, va mai fi lăsat 5-10 minute pentru a se răci, iar apoi poate fi servit cu legumele care au fost pregătite alături de acesta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite