Porcii sătenilor din Suceveni, omorâţi după un desant de forţe ca-n filmele SF. Autorităţile: „Nu există altă soluţie să oprim boala!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Compleşiţi de desfăşurarea de forţe organizată de autorităţi, ţăranii din satul Suceveni (judeţul Galaţi) s-au împăcat cu ideea că anul acesta vor avea un Crăciun fără porc. Au fost destui oameni care au acuzat, însă, că povestea cu pesta porcină este o invenţie şi că animalele sunt omorâte degeaba.

De sâmbătă dimineaţă, satul Suceveni din judeţul Galaţi a intrat în rândul localităţilor din România unde se aplică măsura extremă a uciderii tuturor porcilor din gospodăriile ţăranilor, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane (PPA).

Amploarea fenomenului nu este la dimensiunea din judeţele Tulcea şi Brăila (unde, în total, au fost deja omorâţi peste 60.000 de porci), însă dramele oamenilor din Suceveni nu sunt neglijabile. Asta cu atât mai mult cu cât vorbim despre o localitate foarte săracă de la graniţa de est a României, acolo unde porcul din coteţ înseamnă, de fapt, subzistenţa alimentară a ţăranului, din decembrie până în primăvară.

Desantul celor aproape o sută de medici, poliţişti, jandarmi şi militari la Suceveni a stârnit, la primele ore ale dimineţii, un pic de panică şi multă neîncredere. „Încărcaţi” cu scepticism de către medicul veterinar din sat (dr Cucu, fost candidat la primărie la ultimele trei scrutinuri), oamenii au plecat de la ideea că, animalele fiind sănătoase, nu va îndrăzni nimeni să le ia şi să le ucidă. Dar n-a fost deloc aşa.

Dezamamăgirea a fost cu atât mai mare în momentul în care echipele speciale au luat la rând gospodărie cu gospodărie, pentru a-i ucide pe cei aproape 200 de porci găsiţi în satul cu 400 de gospodării. Ar fi trebuie să fie cam 300 de animale (am aflat de la un consilier local), însă cam o sută „s-au topit” în ultimele trei zile, după primul anunţ legat de supiciunea de pestă africană din zonă.

În faţa situaţiei fără ieşire, oamenii au început să se vaiete, să dea vina ba pe primar, ba pe Guvern, ba pe Dumnezeu din cer (au apărut chiar şi drame de genul „porcul era pentru pomana copilului meu, pe care tocmai l-am îngropat”...), însă acţiunea n-a putut fi oprită, iar în cursul zilei de duminică porcii vor dispărea cu desăvârşire din sat, în vreme ce toate gospodăriile vor fi dezinfectate.

În acelaşi timp, deloc de neglijat, autorităţile atrag atenţia că molima poate reizbucni chiar şi peste şase luni dacă există vreun sătean care şi-a tăiat porcul preventiv (şi sunt destui) şi a pus carnea în congelator. Orice reziduu de la acea carne, care ajunge ulterior în curte, va infecta porcii sănătoşi. Desigur, dacă porcul sacrificat era bolnav.

Mai trebuie spus că proprietarii porcilor confiscaţi şi omorâţi vor primi despăgubiri din partea statului român, sumele acoperind preţul de tranzacţionare a animalelor pe piaţa liberă.

Autorităţile: „Nu avem încotro!”

Prezentă la faţa locului, doctoriţa Carmen Stroia, director în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare  şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi a explicat tuturor că autorităţile nu au încotro şi că uciderea animalelor este singura soluţie pentru a opri boala.

„Uciderea preventivă vine ca măsură excepţională care se poate aplica în scopul lichidării rapide a focarului de boală, chiar şi de la suspiciune. Acest virus al pestei porcine africane, să ştie tot cetăţeanul, nu se transmite la om, dar este de o agresivitate şi o difuzibilitate extrem de mare, care poate cauza dezechilibre economice foarte mari. Măsura uciderii preventive a fost introdusă de către legiuitor, tocmai ca măsură excepţională, în ajutorul oamenilor”, a declarat dr. Carmen Stroia.

Aceasta a precizat că virusul a fost confirmat în trei focare din zonă: unul la o stână din apropierea satului, iar alte două chiar în sat. Acest lucru întăreşte ipoteza că pesta porcină africană a ajuns la Suceveni prin intermediul porcilor mistreţi (principalii vectori de răspândire ai bolii) care au interacţionat cu porcii domestici lăsaţi liberi, în lunca Prutului, de către proprietarul stânei. Apoi, transmiterea virusului la animalele din sat a fost logică, dat fiind că doi dintre ciobani au ajuns ulterior la familiile lor.

Faptul că virusul poate fi răspândit aşa de uşor ridică semne serioase de întrebare cu privire la modul cum este asigurată carantina în zonă. Nu de alta, dar sâmbătă şi duminică prin comună s-au perindat, fără echipamente de protecţie, zeci de persoane venite din satele vecine sau de la Galaţi. Aceştia au filmat, au dialogat cu localnicii şi s-au foit curioşi la doar câţiva metri de coteţele porcilor ridicaţi pentru asomare. Acei oameni au plecat apoi către alte localităţi, amplificând astfel riscul.

Un lucru pozitiv, totuşi, este acela că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a instituit filtre la intrarea şi ieşirea din Suceveni, iar fiecare maşină este dezinfectată. Nu şi pasagerii.

Trebuie spus şi că toţi porcii din Suceveni au fost (sau vor fi, până deseară) omorâţi şi îngropaţi, groapa fiind izolată, din motive sanitare, cu o prelată impermeabilă. Soluţia este una cumva improvizată, deoarece, în mod normal, cadavrele ar fi trebuit distruse prin incinerare.

Din păcate, însă, toate incineratoarele mobile din România au fost deja concentrate în Tulcea şi Brăila, iar transportul cadavrelor la incineratoarele fixe din alte localităţi ar fi însemnat o creştere a riscului de răspândire a bolii.

Precizăm că pesta porcină africană este o boală extrem de agresivă, pentru care nu există nici vaccin şi nici tratament. Singura soluţie pentru prevenirea răspândirii este uciderea porcilor şi distrugerea cadavrelor prin incinerare. Molima este prezentă în Ucraina şi Rusia încă de acum trei ani, iar de anul trecut afectează Republica Moldova. Cazuri sporadice au mai fost descoperite în zona de est a Poloniei.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite