A început sezonul furturilor de poşete, bijuterii şi telefoane mobile. Poliţia vă recomandă să nu-i tentaţi pe hoţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile ultimilor ani arată că odată cu venirea sezonului cald creşte numărul furturilor. Dacă vreţi să scăpaţi de astfel de riscuri, încercaţi să nu expuneţi ostentativ telefoanele sau bijuteriile.

Din experienţa poliţiştilor, dar şi din datele statistice reiese că odată cu încălzirea vremii, se înregistrează o creştere a numărului furturilor de bijuterii, telefoane mobile şi poşete.

„Aceste bunuri sunt principala ţintă a infractorilor deoarece constituie obiecte relativ uşor de sustras şi de valorificat, iar persoanele care le poartă sunt cu precădere femei şi copii - reprezentanţi ai unor categorii cu risc sporit de victimizare”, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi, Cristina Tatulici.

Pentru a intensifica activitatea de informare a populaţiei asupra riscurilor la care se expun, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a derulat, în perioada martie-mai, o campanie informativ-preventivă intitulată „Eşti suficient de prudent? Nu îi tenta pe hoţi cu bunurile tale!”.

Cu această ocazie, poliţiştii gălăţeni au organizat o serie de activităţi prin care s-a încercat informarea unui număr cât mai mare de cetăţeni asupra măsurilor ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de tâlhărie.

Cu sprijinul Consiliului Judeţului Galaţi şi al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică au fost editate afişe şi fluturaşi conţinând recomandări pe linia prevenirii tâlhăriilor. Afişele au fost expuse în mijloacele de transport în comun, la sediile unităţilor de poliţie, instituţii, precum şi în alte locaţii de interes public, iar fluturaşii au fost distribuiţi populaţiei în cadrul activităţilor organizate.

Iată mai jos câteva măsuri simple de autoprotecţie, care reduc considerabil riscul de victimizare:

• Evitaţi gangurile, tronsoanele, străduţele lăturalnice sau terenurile virane, mai ales după lăsarea întunericului!  Sunt  zone în care acţionează cu predilecţie infractorii.
• Manifestaţi prudenţă atunci când folosiţi telefonul mobil în spaţii publice; puteţi deveni foarte uşor ţinta infractorilor.
• Veţi evita să deveniţi victima unor tâlhării dacă adoptaţi o ţinută decentă şi un comportament rezervat, încercând să nu afişaţi  în mod ostentativ obiecte de valoare (bijuterii, telefoane mobile etc.).
• Nu vă expuneţi inutil copiii unor pericole acceptând ca ei să poarte pe stradă bijuterii sau telefoane mobile foarte scumpe.
• Nu păstraţi banii, actele personale şi cheile casei în acelaşi loc.
• În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile vizate de agresor.
• Dacă sunteţi victimă/martor al unei tâlhării, reţineţi cât mai multe amănunte care ar putea conduce la identificarea şi prinderea autorilor de către poliţişti şi apelaţi numărul de urgenţă 112.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite