FOTO Latertest - dispozitivul care scoate tot ce este mai bun din sportivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Claudiu Mereuţă a fost primul care a făcut o demonstraţie. Foto: Adevărul
Profesorul Claudiu Mereuţă a fost primul care a făcut o demonstraţie. Foto: Adevărul

Un grup de profesori din Galati a realizat un dispozitiv care testează reflexele umane. Lateralitatea este legată de funcţia dominantă a unui emisfer cerebral, funcţie ce determină inegalitatea jumătăţilor dreaptă şi stângă a corpului.

Aglomeraţie mare la ultima ediţie a Nopţii Cercetătorilor, organizată anul acesta la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Printre zecile de experimente şi expozanţi se numără şi Latertest, un dispozitiv de măsurat lateralitatea, pus la punct de patru profesori din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, de la Laboratorul de Biomecanică al Facultăţii de Educaţie Fizică în colaborare cu cei de la Inginerie.

De partea de concepţie generală s-a ocupat profesorul Claudiu Mereuţă, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, soft-ul a fost creat de Dan Ganea, asistent la Facultatea de Inginerie, cu partea electronică responsabil a fost profesorul Silviu Epure de la Automatică şi Calculatoare, iar de partea de statistică-interpretare s-a ocupat profesoara Elena Mereuţă, prodecan la Inginerie.

Aparatul se numeşte Latertest şi testează şi dezvoltă lateralitatea individului. După cum ne-a explicat profesorul Claudiu Mereuţă, unul dintre inventatori, acesta poate fi folosit la pregătirea sportivilor de performanţă, mai ales a portarilor, dar şi la recuperarea pacienţilor cu deficienţe neurologice, survenite în urma unor accidente vasculare cerebrale.

image

Foto

image

La fiecare măsurătoare este luat în calcul faptul că fenomenul de asimetrie senzorială este înnăscut şi are la bază o anumită organizare funcţională a structurilor cerebrale. „Practic, este vorba despre un dispozitiv de dimensiuni mari pe care sunt amplasate lumini, care se aprind succesiv, cu o anumită ritmicitate, în colţuri diferite ale panoului. Cel testat trebuie să atingă aceste lumini pentru a le stinge. Un soft, special creat ne spune cât de normal îşi foloseşte braţele”, ne spune Elena Mereuţă, prodecan la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

„Acest aparat este preluat dintr-un joc, nu l-am găsit în România, e adaptat, are în plus, faţă de ceea ce face jocul un sistem prin care noi determinăm lateralitatea umană printr-o statistică pe calculator. E util în cadrul jocurilor sportive, pentru pregătirea portarilor, în mod special, în jocul de handbal, mai ales, unde ne folosim braţele. Dar se poate folosi cu succes în recuperarea bolnavilor cu afecţiuni neurologice, în urma accidentelor vasculare. Cu programele pe care noi le avem putem să recuperăm pacienţii”, spune, la rândul lui, profesorul Claudiu Mereuţă.

Dispozitivul nu este încă brevetat. „Încă nu e brevetat, nu putem breveta aparatul, pentru că el există deja, noi l-am preluat, dar putem breveta tot ceea ce stă în spatele simplei apăsări pe butoane, adică sistemul care determină în procente lateralitatea umană, altfel spus pe dispozitivul electronic adiacent şi pe soft”, spune profesorul Silviu Epure.

Abia finalizat, zilele trecute, dispozitivul a fost testat la Noaptea Cercetătorilor de mai mulţi tineri. Profesorii au constatat ca foarte mulţi tineri reacţionează greu şi au probleme de sincronizare a mişcărilor, în sensul că folosesc o singură mână în tot ceea ce fac.

„Pentru că foarte mulţi tineri sunt sedentari, ei reacţionează foarte greoi. Îşi întorc capul după fiecare led aprins şi astfel îşi dau seama cu greu unde se aprinde următorul led. Fac mişcări foarte lente. Sunt uimit cum unii se duc cu mâna dreaptă spre stânga, pentru a stinge ledurile şi invers. Astfel de probleme trebuie corectate pentru că îi pot afecta tânărului activitatea viitoare, dezvoltarea armonioasă. Şi, cel mai bine este ca aceste probleme să fie corectate încă din fragedă copilărie”, povesteşte Claudiu Mereuţă.

Şi tinerii care au testat dispozitivul au fost încântaţi de idee.

„A fost interesant, eu zic că am reacţionat cum trebuie. Rezultatul zice că nu-mi folosesc cum trebuie partea din stânga. E-adevărat, eu sunt dreptaci, mănânc cu dreapta, scriu cu dreapta, folosesc  dreapta cam peste tot, chiar şi la fotbal, dau mai bine cu piciorul drept. Pe de altă parte, de câte ori păşesc într-o clădire, o fac cu stângul... Nu-i cu ghinion, n-o fac intenţionat, aşa o fac natural”, spune Dragoş Năstase, elev la Colegiul Auto din Galaţi.

Investiţia nu este foarte mare - în jur de 5.000 de lei – şi provine în totalitate din fondurile proprii ale celor patru profesori. Aceştia pregătesc deja un dispozitiv asemănător, dar de dimensiuni reduse, care să poată fi folosit de copii.

CITIŢI ŞI:

Doi profesori de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi au inventat mâna bionică, menită să substituie antrenorul de volei

Invenţia unor profesori din Galaţi: nectarul de dovleac, cel mai gustos leac

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite