Dezastru financiar după prima lună de furnizare a căldurii centralizate la Galaţi: primăria plăteşte pierderi imense

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Circa 60% din cantitatea livrată, adică 12.000 din cele 22.000 de gigacalorii furnizate de producătorul Electrocentrale, s-a dus în neant. Pentru asta bugetul municipiului Galaţi plăteşte 2,5 milioane de lei. Pierderile din reţeaua de termoficare ar putea ajunge pe toată iarna la peste 18-20 de milioane de lei.

Prima lună de furnizare a căldurii în sistem centralizat din iarna 2017-2018 s-a dovedit un dezastru la Galaţi, generând pierderi de 2,5 milioane de lei. Mai exact, Calorgal SA (societatea publică ce asigură distribuţia) a reuşit pe luna noiembrie să factureze doar 40% din cantitatea de energie termică primită de la Electrocentrale (respectiv 10.000 din cele 22.000 de gigacalorii), restul fiind pierdere.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât asta se întâmplă în condiţiile în care temperaturile atmosferice au fost în 98% din timp de peste zero grade, ba chiar în 50% din timp au fost de peste 10 grade Celsius.

Această situaţie dă frisoane autorităţilor locale care se tem că, pe baza diagramei de consum estimată, în lunile în care temperaturile vor scădea considerabil sub zero grade (ianuarie şi februarie), pierderea s-a putea dubla, ajungând la peste 5 milioane de lei pentru un interval de 30 de zile. În aceste condiţii, este foarte posibil ca la sfârşitul lunii martie (când sistemul se închide, conform procedurilor obişnuite), pierderea totală pentru perioada noimbrie 2017-martie 2018, să depăşească 18-20 de milioane de lei.

În principiu, o mare parte din sumă va fi acoperită din ajutorul guvernamental de urgenţă, de 15 milioane de lei, însă dacă suma va fi depăşită, banii vor trebui asiguraţi de la bugetul local, iar aceşti bani nu există. În plus, calculul este pe un scenariu optimist, care prognozează un grad de încasare 100% a facturilor la întreţinere, lucru puţin probabil.

Practica anilor trecuţi a arătat că doar 80% dintre cei branşaţi la sistemul public plătesc facturile, ceea ce indică faptul că şi de aici ar mai putea apărea, pe parcursul iernii, o „gaură” de peste 1,5 milioane de lei.

Primarul se teme de „umflarea” cifrelor

Primarul municpiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, se teme că la Calorgal nu s-a făcut o inventariere corectă a numărului de apartamente branşate şi că cifrele au fost umflate pentru a justifica activitatea şi numărul de salariaţi.

Edilul a declarat că vrea o nouă inventariere a apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare, care să fie făcută de un evaluator extern. „Dacă facem un calcul simplu, un apartament cu două camere consumă, în medie, spun specialiştii, aproximativ o gigacalorie pe lună. O să vedeţi că efectiv beneficiari ai căldurii furnizate de Calorgal au fost maximum 10.000 de apartamente”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

„Este o diferenţă de 10.000 de apartamente, faţă de numărul apartamentelor racordate, comunicat de Calorgal, ceea ce mă împinge să-mi pun mai multe întrebări: vremea a ţinut cu cetăţenii şi într-adevăr au stat cu caloriferele închise, ori recensământul este ireal? Drept pentru care îmi asum responsabilitatea de a demara un recensământ extern care să nu poată fi pus sub semnul întrebării. Aş vrea să începem în luna ianuarie ca până la finalizarea acestei perioade în care furnizăm agent termic să avem o imagine cât mai exactă asupra acestei probleme”, a mai spus edilul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite