Delicioasa zacuscă de somn. Cu ce diferă preparatul de cele tradiţionale şi care este ingredientul care oferă consistenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zacusca de somn este specifică satelor de pescari şi în special Deltei Dunării. Realizarea preparatului nu ar trebui să fie complicată, în condiţiile în care se respectă paşii de pregătire.

Zacusca de somn este un preparat care face deliciul celor cărora le place peştele. Preparatul se găteşte rapid, zacusca fiind puţin diferită prin modul de preparare faţă de cea tradiţională, gătită de gospodine şi pusă la păstrat în cămară.

”Materiile prime sunt comune, numai că în satele din Delta Dunării, unde se consumă constant peşte, localnicii au venit cu această îmbunătăţire să-i spunem, combinând zacusca cu carnea de somn sau un peşte fără oase. Nu se poate folosi chiar orice peşte, pentru că la acest preparat trebuie folosit un peşte cu o carne mai consistentă şi, evident,  mai rezistentă la procesul termic”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru patru persoane:

-Vinete-500 de grame;

-Ceapă-500 de grame;

-Ardei kapia-500 de grame;

-Dovlecel-500 de grame;

-Roşii-500 de grame;

-Suc de roşii sau pastă de tomate-250 de mililitri;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Măsline-200 de grame;

-Foi de dafin-3 grame;

-Ardei iute-5 grame;

-Cimbru-3 grame;

-Somn file-600 de grame;

-Făină-50 de grame.

Când adăugăm somnul peste zacuscă

Aşa cum menţionam anterior, există o mică diferenţă la zacuscă în ceea ce priveşte modul de preparare, în sensul că legumele nu se coc, ci se pregătesc ca o tocană. Ordinea este foarte importantă, mai întâi fiind adăugate ceapa şi ardeii, apoi vinetele şi dovleceii.

După ce legumele s-au înmuiat, se pune sucul de roşii sau pasta de tomate, ca să dăm consistenţă mâncării. Adăugăm apoi usturoiul, cimbrul şi dafinul, sare după gust, puţin piper, unul sau doi ardei iuţi, pentru a da savoare, dar şi puţină iuţime preparatului.

”Celui care îi place peştele, îl pregăteşte, dar, în timp, învaţă să îl şi prindă”, ne declară cu umor Nichi Mărăcine. Somnul va fi porţionat în bucăţi mai mari sau mai mici, după gustul fiecăruia. Peştele poate fi şi dezosat, pentru că, aşa cum aminteam anterior, structura cărnii de somn permite acest lucru.

Punem apoi bucăţile de somn la prăjit, zacusca fiind deja în curs de preparare, la foc potrivit. După ce am prăjit peştele, îl vom pune pe un şerveţel sau mai multe de bucătărie, pentru a absorbi uleiul în exces, iar apoi vom adăuga bucăţile de somn în zacuscă.

Cratiţa unde am pus preparatul va fi acoperită cu un capac şi se va lăsa la foc mic maxim 15 minute pentru a se întrepătrunde aromele. După ce s-a răcit puţin, putem servi zacusca de somn cu pătrunjel verde şi cu mămăligă, la care se poate adăuga şi un ardei iute, după preferinţele fiecăruia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite