Autorităţile din Galaţi vor să restaureze şi să introducă în circuitul turistic o casă care a aparţinut fiului unui premier bulgar
0„Casa E.I. Guechoff (Geshov)”, monument care există şi astăzi pe strada Domnească la nr. 58, a fost sediu al Prefecturii Covurlui. Imobilul a aparţinut, din perioada interbelică şi până la naţionalizarea lui, fiului prim-ministrului Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea.
Potrivit cercetărilor făcute de consilierul cultural Marius Mitrof, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, pe Planul oraşului Galaţi de la 1897, la intersecţia străzii Codreanu (astăzi str. Eroilor) cu strada Domnească, pe locul actualului Palat Administrativ (astăzi Instituţia Prefectului) figura „Teatrul”. Era aşa numitul Teatrul cel Mare, sau Teatrul „Temistocli”, sau „Baraca lui Bogdan”, ridicat de Bogdan Ceacîru, cu autorizaţia emisă în 1864, pe „locul negustorului Sacomanu”.
„La nord de acest stabiliment nu figura aleea pe care o cunoaştem cu toţii astăzi. O tentativă de stradelă care să facă legătura între str.Domnească şi str.Al. I. Cuza de astăzi, a fost şi în anul 1887, dar se pare că aceasta a fost ocupată de Evantia Acatos, Maria Pop<i>a şi Smaranda Sacoman „care au cuprins-o în locul unde e teatrul”, Primăria fiind nevoită să le dea în judecată pentru a o lăsa liberă. Probabil că Tribunalul le-a dat câştig de cauză celor trei, căci în planul din 1897, la nord de Teatru nu figura nicio stradelă ci, un teren pe care se afla clădirea Prefecturii, clădire aflată în proprietatea fie a Evantiei Acatos, fie a Mariei Pop<i>a, căci Sacomanu avea proprietatea pe locul actualului Palat Administrativ”, povesteşte Marius Mitrof.
Până la 1904, când s-a început construcţia Palatului Administrativ, Prefectura funcţiona în diverse imobile pe care le închiria. La 1908, imobilul aflat la nord de palatul Administrativ, figura pe str. Domnească, 88 şi aparţinea Creditului Urban Bucureşti. Se învecina la sud cu Palatul Administrativ şi la N cu proprietatea Ecaterinei Ernici. Între timp, la un moment pe care, deocamdată, nu îl putem preciza, imobilul a fost cumpărat, probabil prin licitaţie de la Creditul Urban Bucureşti, de către E.I.Geshov.
E.I. Geshov, sau Guechoff, a fost unul dintre cei cinci copii ai lui I.E.Guechoff, prim-ministru al Bulgariei în perioada primului război balcanic. Tatăl său a fost prieten cu Evloghie Gheorghieff, un bulgar venit pe meleagurile noastre care, împreună cu fratele său Hristu, au dezvoltat afaceri mai întâi în Galaţi, apoi la Brăila şi mai târziu la Bucureşti, adunând averi însemnate atât din comerţ, cât şi din arendarea unor moşii. După decesul lui Evloghie şi a lui Hristu, I.E.Geshov rămâne singurul moştenitor al averilor strânse de cei doi fraţi, inclusiv banca înfiinţată de cei doi.
I.E.Geshov avea numeroase proprietăţi în ţară. Astfel, îl găsim în numeroase procese legate de proprietăţi la Curtea de Apel Galaţi, la Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de legatar universal al lui Evloghie Gheorghieff.
„Fiul său, E.I. Geshov locuia în Bucureşti, iar imobilul pe care îl avea în Galaţi, str.Domnească, nr.90 (fost nr.88, actual nr.58), l-a închiriat, în perioada 1939-1941, Comandamentului 3 Teritorial.
După decesul lui Geshov, moştenitorii i-au preluat averea, inclusiv imobilul din strada Domnească, nr.90. În anul 1950, imobilul a fost naţionalizat, trecând în proprietatea statului, găzduind, de-a lungul timpului diferite instituţii, printre care şi Casa Pionierului în anii ’80, ai veacului trecut.
Construit în anul 1872, imobilul se remarcă, graţie cărţilor poştale de la începutul veacului trecut, prin arhitectura lui”, mai spune consilierul cultural.
În anul 1926, I.E.Gheşov a înaintat Primăriei Galaţi o solicitare pentru acordarea autorizaţiei privind reparaţii capitale la acest imobil, compus din corpul principal cu subsol şi parter, cu câte 8 încăperi fiecare şi atenanse cu parter şi etaj cu câte 7 încăperi fiecare. Aticul existent pe faţada principală a dispărut între timp, iar luminatorul, înalt, a fost uşor modificat, el existând şi astăzi. Într-unul din holuri a rămas un martor al iluminării cu gaz aerian. Astăzi, monument istoric, imobilul din Domnească, nr.58, fost sediu al Prefecturii Covurlui de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în 1906, suferă de nepăsarea celor care îl au în grijă, deşi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a înaintat nu numai adrese către Primăria Galaţi şi chiriaşului Federaţiei Sindicatelor „Cartel Alfa” în vederea respectării legii privind protejarea monumentelor istorice, ci şi sesizări la Poliţie, pentru intervenţii neavizate asupra acestuia.
Litigiul între Primăria Galaţi şi Federaţia Sindicatelor nu fac decât să prelungească agonia acestui monument istoric, despre care nimeni nu ştia mare lucru (nici măcar faptul că a fost sediul Prefecturii judeţului Covurlui) până la momentul proiectului iniţiat de Direcţia pentru Cultură Galaţi şi în urma cercetărilor de arhivă întreprinse de subsemnatul.
„Ne dorim semnalarea importanţei acestui monument istoric nu numai prin arhitectură, ci şi prin memoria sa. Necesitatea restaurării acestuia în vederea valorificării potenţialului turistic, educaţional, muzeistic”, spune cosilierul cultural Marius Mitrof, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură.