FOTO Casa de Cultură „Emanoil Petruţ” din Mărăşeşti a găzduit o nouă ediţie a Salonului Scriitorilor Vrânceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai buni elevi scriitori au fost premiaţi de organizatori
Cei mai buni elevi scriitori au fost premiaţi de organizatori

Manifestarea culturală a adus un omagiu poetului vrâncean Constantin Ghiniţă,  anul acesta comemorându-se 5 ani de la trecerea sa la cele veşnice, reunind, astfel, prieteni şi colaboratori, poeţi şi prozatori ce au evocat, cu nostalgie şi respect, personalitatea acestuia.

Activităţile Salonului au debutat printr-un „Dialog literar”, când scriitorii au vizitat elevii „la ei acasă”. Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” a fost gazdă pentru reprezentanţii USR, filiala Bacău, Gheorghe Andrei Neagu, de altfel şi redactor la revista „Oglinda literară”, şi Ştefania Oproescu. Şcoala Gimnazială Nr. 2 Mărăşeşti şi-a primit oaspeţii de seamă cu o expoziţie de pictură pe linguri de lemn, fiecare lingură „prezentându-şi” povestea printr-un text literar, moment oferit de elevii clasei a VII-a A, sub directa îndrumare a profesoarei de Limba şi literatura română, doctor Anca Opaiţ.

De altfel, scriitorii Constantin Ştefănescu, Mariana Viky Vârtosu, preşedinta Ligii Scriitorilor Români, filiala Vrancea, şi Constanţa Cornilă au fost impresionaţi de căldura cu care au fost primiţi în mijlocul elevilor, de interesul arătat de aceştia pentru opera lăsată posterităţii de poetul Ghiniţă, dar şi de momentul comemorativ Constantin Ghiniţă oferit de Dana Gheorghe, bibiotecara şcolii şi scriitoare la rându-i.

„Dialogul literar” a captivat publicul şcolar, oaspeţii citind şi recitând din propriile creaţii, dar şi răspunzând la întrebările curioase ale elevilor: „ Ce v-a determinat să scrieţi a doua carte?” sau „Aveţi un stilou sau pix cu o semnificaţie aparte?”, etc. La finalul întâlnirii, directoarea unităţii de învăţământ, Mirela Novetschi, a apreciat activitatea interactivă ca fiind una de mare interes cultural, invitând scriitorii să ia parte, şi cu alte ocazii, la activităţi alături de elevii şcolii.

image
image

Foto

1

A doua zi, sâmbătă, 9 noiembrie 2013, la ora 11, evenimentul cultural a început, în prezenţa primarului Chitic Valerică Dorel şi a echipei sale de consilieri, cu Medalion „Constantin Ghiniţă”, în care a fost evocată viaţa şi activitatea poetului, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 2 Mărăşeşti au recitat versuri, iar directoarea Casei de Cultură „Emanoil Petruţ”, Otilia Gogu, un moderator şi o gazdă minunată, împreună cu colaboratoarea Mădălina Panait, a închinat memoriei acestuia câteva momente muzicale.

Cei prezenţi au avut ocazia să îşi expună fiecare câte o fărâmă din amintirile păstrate şi să citească versuri. Un invitat special a fost soţia regretatului poet, Rodica Dumitra Ghiniţă, o pictoriţă plină de sensibilitate, care a retrăit versurile dedicate „Reginei Toamnei” în lectura scriitoarei Ştefania Oproescu.

Unul dintre momentele mult aşteptate de elevii prezenţi la manifestare a fost cel al premierii lucrărilor participante la Concursul Literar „Constantin Ghiniţă”, preşedintele juriului fiind Gheorghe Neagu. Marele premiu, în valoare de 200 lei, a fost adjudecat de Cocoloş Denisa, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Mărăşeşti, Premiul pentru proză, 100 de lei, a fost câştigat de Gogu Adelina, clasa a VII-a, de la aceeaşi şcoală, ambele eleve fiind îndrumate de aceeaşi profesoară Anca Opaiţ, iar Premiul pentru poezie, 100 lei, a plecat la liceul din localitate, fiind câştigat de Buzenche Elena, clasa a VII-a.

Scriitorul Gheorghe Neagu a oferit Premiul revistei „Oglinda literară” elevelor Asaftei Miruna, din clasa a V-a de la Şcoala Nr. 2 Mărăşeşti, şi Cristinei Dogaru, din clasa a X-a de liceu.

Evenimentul cultural s-a încheiat cu lansarea volumului de versuri a regretatului Viorel Munteanu, "Amurg pe jumătate", prezentat şi sponsorizat de scriitorul Constantin Ştefănescu.

3

Directoarea Casei de Cultură, Otilia Gogu, aduce calde îmbrăţişări şi mulţumiri tuturor celor care s-au arătat deschişi în a sprijini această manifestare culturală, ajutor fără de care ar fi puţin probabilă existenţa evenimentului, profesorilor Opaiţ, scriitorilor Gh. Neagu şi M. Viky Vârtosu.

Contribuţia materială venită din partea primarului oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic, şi din partea scriitorului Constantin Ştefănescu a completat donaţiile de cărţi, pentru premii, oferite de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Focşani, reprezentată prin Gabriel Funica.

De asemenea, profesorul de istorie Aurel Neculai a oferit câteva exemplare din ultimul său volum publicat, iar Casa de editură Viaţă şi Sănătate a contribuit cu câteva exemplare de carte ale autoarei Ellen White.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite