Investitor din Focşani, în luptă cu morile de vânt. A primit aviz de construcţie a unui bloc, dar autorităţile şi-au schimbat punctul de vedere peste noapte
0![Terenul pe care se construieşte blocul](https://cdn.adh.reperio.news/image-1/1d5eab5c-28f0-448c-942f-5a5ed052e15d/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Un dezvoltator imobiliar din Focşani, care a primit în urmă cu trei luni undă verde de la Consiliul Local să construiască un bloc în oraş, este oprit din elan de acelaşi consiliu local.
Un proiect care vizează o investiţie a unui dezvoltator imobiliar în Focşani, care a primit încă din luna septembrie toate aprobările legale de la Primărie şi Consiliul Local să construiască un bloc tip S+P+3+mansardă pe strada Mioriţa 10 Focşani, este pe cale să se năruiască după ce lucrurile au luat o altă întorsătură.
Proiectul în cauză deranjează „locatari importanţi” de pe o strada apropiată, printre ei aflându-se şi secretarul judeţului, care s-au plâns Prefecturii că blocul nu respectă criteriile de urbanism. Asta deşi a fost organizată încă din luna august o dezbatere publică pentru ca oamenii să-şi spune punctul de vedere cu privire la construcţie.
„Cetăţenii nu au fost prezenţi, dar a fost într-adevăr o cerere prin care unii contestau că clădirea este foarte aproape, dar s-a revenit, şi tot într-o şedinţă de comisie, s-a adus argumentul că semnăturile de la cetăţeni le are constructorul şi s-au înţeles împreună la unul să-i facă o casă, celuilalt ceva la o construcţie deasupra gardului. Apoi a venit hotărârea în consiliu local, pe care noi am aprobat-o ca atare, ţinând cont că litigiul s-a stins între constructor şi locatarii din zonă”, a precizat alesul local Leonida Milea.
Prefectura Vrancea nu vrea să dea aviz de legalitate hotărârii aleşilor, cerând un punct de vedere şi de la arhitectul judeţului, care are o părere diametral opusă de a arhitectului municipiului Focşani. Trebuie menţionat că lângă terenul dezvoltatorului mai există o construcţie şi mai înaltă.
De precizat că avocatul dezvoltatorului imobiliar s-a dovedit a fi chiar liderul grupului PSD din consiliul local, Cătălin Vrabie, care a recunoscut că s-a ocupat de actele notariale ale firmei, în vreme ce viceprimarul Gabriel Necula, finul lui Cătălin Vrabie, împărtăşeşte punctul de vedere venit „de sus”, în condiţiile în care chiar arhitectul Municipiului Focşani susţine că hotărârea iniţială aprobată de aleşi respectă legea. Necula s-a aflat în septembrie printr votanţii proiectului.
„Din anul 2000 de când avem PUG-ul în vigoare, care a făcut trimitere la acea legislaţie naţională, Primăria municipiului Focşani a fost consecventă în acest sens, a aprobat planuri urbanistice zonale care au folosit limita maximală a coeficienţilor de ocupare a terenurilor prevăzută în legislaţia naţională şi care sunt permişi de PUG-ul Focşaniului în vigoare, şi-a susţinut punctul de vedere Diana Decuseară, arhitectul şef al Primăriei Focşani.
“Din discuţiile pe care le-am avut săptămâna trecută, dacă Primăria emite autorizaţia de construire în condiţiile în care Prefectura nu şi-a terminat controlul de legalitate constituie faptă penală la adresa semnatarilor autorizaţiei, în speţă a mea, a arhitectului şef şi a celor care îşi pun semnătura pe autorizaţie, sens în care situaţia este destul de delicată şi pentru investitor şi pentru noi. Eu sunt adeptul să mergem şi pe soluţia cu expertul independent, care să tragă o concluzie referitoare la cele două puncte de vedere divergente”, susţine Ionel Gabriel Necula, viceprimarul Focşaniului.
Dincolo de disputa dintre naş şi fin, din toată această tărăşenie rezultă disperarea investitorilor care spun că fiecare zi ce trece fără a li se da voie să construiască înseamnă pentru ei pasul spre faliment.
”Am fi de acord să renunţăm la un nivel dar să găsim o soluţie imediată, pentru că noi am investit foarte mulţi bani pe baza hotărârii date de dumneavoastră, legală, iar acum veniţi şi spuneţi că va trebui să revizuim, să aducem un expert. Nu sunt de acord, eu personal ca şi investitor, pentru că timpii necesari pentru a construi un bloc şi pentru a-l da în folosinţă este de 8-9 luni, iar mie îmi expiră contractele făcute cu furnizorii mei, de la care eu deja am achiziţionat foarte multe materiale.Ce fac 40 -30-50 de oameni, pentru că eu am făcut discuţii cu personal calificat pentru a executa şi a finaliza acest bloc. Ce facem, OZN-uri în municipiul Focşani? Nu, facem un bloc şi au mai construit şi alţii şi nu s-a pus în maniera asta problema, să revizuim, să ne gândim“, a spus Constantin Valentin Ilie.
Discuţiile au rămas deocamdată în coadă de peşte, probabil urmând să fie reluate în ianuarie, fie prin introducerea unui proiect de revocare, fie prin acceptarea investitorului de a da jos din construcţie un etaj şi mansarda, aşa cum a sugerat viceprimarul, care a şi precizat că va iniţia un astfel de proiect de hotărâre.
Secretarul judeţului nu a fost de găsit la telefon pentru a ne spune punctul său de vedere.