FOTO Focşăneanul care l-a întâmpinat pe Regele Mihai la Focşani sărbătoreşte azi Ziua Monarhiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Rădulescu este ferm convins că mai devreme sau mai târziu România va reveni la tradiţiile ei istorice şi la prosperitate.

În urmă cu 16 ani, pe data de 6 mai 1997, în ziua de Înălţare, Vrancea a primit vizita Majestăţii Sale Regele Mihai şi a Reginei Ana, iar printre focşănenii care au avut privilegiul să-l întâmpine pe monarh s-a numărat şi Florin Rădulescu, pe atunci preşedinte al Convenţiei Democratice din Vrancea.

Florin Rădulescu avea doar 35 de ani, dar acea experienţă unică îi va rămâne veşnic întipărită în minte şi suflet. Păstrează cu sfinţenie fotografia în care apare alături de majestăţile sale şi îşi aminteşte cu satisfacţie despre clipele minunate petrecute în compania familiei regale a României.

„În acel an, majestăţile lor erau în vizită prin ţară, la Iaşi, la Bîrlad şi au ţinut să onoreze invitaţia maicii stareţe de la Mănăstirea Sihastru din Homocea, la împlinirea a 50 de ani de la ctitorirea mănăstirii. A fost ultima mănăstire ctitorită de Regele Mihai înainte de a fi alungat de pe tron şi din acest motiv regele a venit la sărbătoarea de la Sihastru. Eu şi cu prefectul de atunci, Petrică Râpeanu, am avut sarcina să întâmpinăm majestăţile la intrarea în judeţ”, îşi aminteşte cu emoţie Florin Rădulescu.

I-a pus regelui să se întoarcă pe tron

Foarte bun cunoscător al limbii franceze, fostul lider CDR Vrancea spune că s-a întreţinut în limba lui Voltaire cu Regina Ana.

„Nu am avut timp să discutăm chestiuni de fond, ci au fost discuţii protocolare. În schimb, mai târziu, la masă, am vorbit cu Regele Mihai şi am fost foarte direct cu domnia sa. I-am spus hotărât să se întoarcă pe tronul României şi mi-a răspuns la fel de direct că atunci când poporul va dori acest lucru se va supune voinţei oamenilor”, sunt amintirile lui Florin Rădulescu despre acea vizită istorică.

De profesie inginer de baraje, Florin Rădulescu spune că opţiunea pentru monarhie o are din copilărie, părinţii şi bunicii săi îndurând ani buni temniţele comuniste pentru „păcatul” că au făcut politică ţărănistă.

„Bunicul meu, Apostu V. Rădulescu, a fost cel mai mare antreprenor de construcţii din judeţul Putna. Când au venit comuniştii i s-a confiscat absolut totul şi a fost dus pe jumătate paralizat la securitate. Suferea săracul, pentru că avea copii în puşcărie, unul fiind chiar tatăl meu, care era secretar general al PNŢCD pe judeţul Putna. Aşa că de mic am fost vaccinat ca anticomunist”, spune Florin Rădulescu.

image

Foto

2

Bunica sa i-a povestit zile la rând ce a însemnat monarhia pentru România în perioada interbelică.

„În perioada regalităţii a fost o perioadă de maximă stabilitate, era o ordine firească a lucrurilor. Moneda naţională era foarte puternică, iar ţara noastră era o putere agrară în lume. Păstrez datele statistice de atunci, care arată cât de bine ne situam din punct de vedere economic, deşi trecuseră doar câţiva ani de la marea criză mondială”, ne argumentează Florin Rădulescu.

„Republica este o paranteză neagră, bolşevică şi postbolşevică”

Acesta spune că ţara noastră a pierdut o bună oportunitate în decembrie 1989 de revenire la normalitate, prin instaurarea monarhiei, dar că „noii bolşevici” au împiedicat acest lucru.

Totuşi, nu şi-a pierdut speranţa şi crede cu convingere că într-o zi ţara noastră va redeveni monarhie.

„În viziunea mea, nu contează persoana care este pe tron, ci instituţia monarhică. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu, România va redeveni monarhie, pentru că republica este o paranteză neagră bolşevică şi post bolşevică”, spune Florin Rădulescu.

Dezamăgit de  eşecul guvernării ţărăniste, după anul 2000 Florin Rădulescu s-a retras din prim planul vieţii politice locale, rămânând doar simplu membru PNŢCD. Consideră că ţara noastră nu are o clasă politică.

„Noi am avut o clasă politică, dar a murit prin puşcării sau s-a săvârşit biologic. Ce avem azi sunt doar politicieni. Am aflat de la Corneliu Coposu diferenţa între ce înseamnă om politic şi politician”, ne-a mai spus Florin Rădulescu, care va milita în perioada următoare pentru înfiinţarea unei filiale în Vrancea a Asociaţiei Naţionale pentru Instaurarea Monarhiei.

Astăzi, când se împlinesc 147 de ani de la începerea domniei lui CaroI I, pe data de 10 mai 1866, Florin Rădulescu îşi aduce aminte de versurile scrise de Vasile Alecsandri.

„Zece Mai ne-a fi de-a pururi

Sfântă zi, căci ea ne-a dat

Domn puternic ţării noastre

Libertate şi Regat.”

Vă recomandăm să mai citiţi:

Monarhia – simbolul sub care s-a construit România modernă. Arborele genealogic al Casei Regale

Simbolurile Regalităţii: de la coroana de oţel a lui Carol I la Sala Tronului din Palatul Regal

O istorie a monarhiei româneşti în imagini. Casa Regală în paginile „Adevărul”, din 1888 până la abdicare


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite