Ţărani şi orăşeni pe aceeaşi stradă: „Eu stau în Gorj, iar vecinul meu care stă peste drum de mine locuieşte în Dolj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din comuna gorjeană Ţânţăreni, satul Căpintenilor, locuiesc pe aceeaşi stradă, cu orăşenii din Filiaşi, din judeţul Dolj. Localnicii de pe o parte a drumului au buletine de Gorj şi trăiesc la ţară, iar ceilalţi au buletine de Dolj şi plătesc impozite la oraş.

Ştefan Ureche, în vârstă de 78 de ani, este un ţăran din comuna Ţânţăreni, satul Căpintenilor, şi are buletin de Gorj. Vecinul lui de peste drum, deşi împart aceeaşi uliţă plină de noroi, este locuitor al oraşului Filiaşi, din judeţul Dolj. Ureche povesteşte că în anii ’60, atunci când s-a făcut colectivizarea, strada a fost împărţită în două: 18 familii au rămas cu documente de Dolj, iar restul – cu acte de Gorj. Bătrânul susţine că din această cauză strada pe care locuieşte de când s-a născut nu a fost niciodată asfaltată, iar autorităţile nu s-au înţeles atunci când a venit vorba să facă investiţii.

„Locuim pe aceeaşi stradă, dar în judeţe diferite. Doar în România se poate aşa ceva, însă după cum vedeţi nimic nu este imposibil. Eu stau în Gorj, iar vecinul meu care stă peste drum de mine locuieşte în Dolj. Eu, locuind la ţară, plătesc impozite ca la ţară, iar cei care au documente de orăşeni plătesc taxe de oraş. Până la urmă, primarii, atât cel din Gorj, cât şi cel din Dolj, ar trebui să găsească o soluţie. În această iarnă, jumătate de stradă a fost deszăpezită de primarul din comuna Ţânţăreni, iar jumătate de primarul din oraşul Filiaşi“, a explicat bătrânul.

„Sunt boier doar în acte“

Cei aproximativ 200 de oameni care locuiesc pe aceeaşi stradă, dar în judeţe diferite, se amuză spunând că din Dolj până în Gorj ei nu fac decât câţiva paşi. „De la Craiova la Ţânţăreni sunt 50 de kilometri, însă eu îi parcurg într-un minut. Sunt două case de Dolj, mai mergi un pic restul de Gorj şi tot aşa. Să veniţi aici când este campanie electorală! Suntem ca-n filmele de comedie! Candidaţii nu ştiu care sunt alegătorii şi întreabă în stânga şi în dreapta. Mai mare râsul. Eu stau la oraş, dar am condiţii de ţară. Sunt boier, însă doar în acte. Nu cred că o să facă autorităţile ceva pentru noi nici în următorii cinci ani. Tot aşa o să locuim, unii în Dolj, iar alţii în Gorj“, a spus Petre Otoiu, în vârstă de 66 de ani, care are acte în Filiaşi din Dolj.

Satul nimănui

De cum pui piciorul în satul Căpintenilor, realizezi că nimeni nu a făcut absolut nimic pentru oamenii de acolo: strada nu a fost niciodată asfaltată, iar când vine vorba despre ultilităţi, localnicii îşi fac cruce şi merg mai departe. „18 case aparţin de oraşul Filiaşi, în judeţul Dolj, iar diferenţa de ordinul sutelor sunt în Gorj, în comuna Ţânţăreni. Ar fi foarte greu să facem un alt drum de la Fratoştiţa până în satul Căpintenilor pentru a rezolva situaţia pentru că sunt aproximativ cinci kilometri de drum de tarla. Orice investiţie ai face este ineficientă şi inutilă“, spune Nicolae Stăncioi, primarul oraşului doljean Filiaşi.

Edilul a găsit şi o soluţie: referendumul. „Cele două unităţi administrative din Ţânţăreni şi oraşul Filiaşi trebuie să se pună de acord, iar în momentul în care se execută lucrări de asfaltare în localitate, noi să venim cu o parte din fonduri. Există posibilitatea ca cele 18 familii din Dolj să treacă la Ţânţăreni, însă ar trebui să organizăm referendum“, completează Stăncioi.

„Suntem uitaţi de lume“

Oamenii din satul Căpintenilor merg cu pantofii curaţi în plasă până la strada principală, iar acolo se schimbă. „Suntem uitaţi de lume aici! Până la asfalt, mergem cu cizme de cauciuc, iar sus ne încălţăm cu altceva. Nu putem să plecăm de acasă cu încălţămintea plină de nămol. Până la urmă, nu contează dacă locuim în Dolj sau în Gorj. Ar trebui să avem nişte condiţii. Când vin alegerile, toată lumea ne caută! Atunci suntem importanţi pentru toată lumea. De fiecare dată, ne-au promis că vor rezolva problema, însă totul a rămas la stadiul de promisiune“, spune cu dezamăgire Ion Mihai.

Autorităţile din comuna Ţânţăreni susţin că de fiecare dată i-au ajutat pe localnici. „De multe ori nu am ţinut cont că unii sunt în Gorj, iar alţii în Dolj. Le-am făcut şi deszăpezire în fiecare an. Noi am respectat legea de fiecare dată“, a declarat viceprimarul localităţii Ţânţăreni, Gheorghe Ilie.

Marius Deca, prefectul judeţului Dolj, a spus că cele două consilii locale pot asfalta sau pietrui strada printr-un efort comun. „Împreună pot face hotărâri de consiliu şi un proiect comun“, a explicat Deca. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite