VIDEO Începe FITIC 2019, festivalul de teatru independent care oferă spectacole gratuite. Unde vor fi jucate piesele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) se va desfăşura în această săptămână, 24 – 27 octombrie 2019. Spectacolele se vor juca în trei spaţii: Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul pentru Copii şi Tineret Căluţul de mare Constanţa, Tomis Hub (etajul 3, Tomis Mall).

Manifestarea FITIC a ajuns la a patra ediţie, fiind deschisă „tuturor actorilor curajoşi, care au înţeles că arta emoţiei şi a măştii trebuie să aibă un templu fără reţete predestinate“.

„Această formă a teatrului, ai cărei ucenici sunt actorii independenţi, se naşte din realitatea imediată şi corespunde noilor cerinţe ale prezentului. FITIC este vocea independentă a artei prezentului, cu orizonturi deschise şi viziuni largi, iar marea este singurul fundal posibil pentru acest tip de concept teatral“, spun organizatorii de la Asociaţia Art Society Center. Festivalul este finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.

Şi în acest an, secţiunile FITIC sunt: Blue Theatre Independence (teatru, dramaturgie contemporană, teatru-dans şi afişe de teatru), Seathre (teatru pentru liceeni) şi Red Theatre Revolution (teatru studenţesc). FITIC 2019 se va desfăşura în intervalul 24 – 27 octombrie 2019, în trei spaţii: Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul pentru Copii şi Tineret Căluţul de mare Constanţa, Tomis Hub (etajul 3, Tomis Mall).

În afara spectacolelor ce vor participa la secţiunilor în concurs, vor fi prezentate publicului şi spectacole de teatru invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituţii publice de teatru din ţară sau companii private. Acestea vor avea ca protagonişti actori consacraţi şi tineri ai scenei româneşti.

„Instituţiile de stat vin în întâmpinarea teatrului independent şi se alătură acestei mişcări, prin susţinerea acestui fenomen. Vă aşteptăm să fiţi alături de noi în număr la fel de mare ca şi în anii trecuţi, când FITIC a creat adevărate revoluţii culturale la malul mării şi a scos teatrul în stradă sau în alte spaţii neconvenţionale“, invită gazdele.

Intrarea este gratuită la toate spectacolele din festival, pe principiul „primul venit, primul servit“. 

PROGRAMUL FITIC

JOI, 24 OCTOMBRIE 2019 

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“

16.00 – Întoarcerea de acasă

De Ştefan Caraman

Regia: Bia Baraboi

Distribuţia: Alina Mişoc

Mişcarea scenică: Ralu Buta

Recomandat 14+

Durata: 50 min

ÎNTOARCEREA DE ACASĂ ne vorbeşte despre curajul de a ne povesti în faţa lumii exact aşa cum suntem, în urma întâmplărilor ce şi-au pus amprenta asupra noastră. Un spectacol confesiune ce te poartă prin diferite etape ale vieţii.

Teatrul de Stat Constanţa

18.00 – Şi n-au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi – Improteca

Regia: Andrei Sever Bârzan

Scenografia/costume: Dora Bârzan

Distribuţia: Dan Murzea, Delia Riciu, Oana Moşneagu, Ştefan Mihai

Durata: 90 min

Un antibasm comic pentru adulţi (16+) în care antagonistul este fantezia, iar eroul este realismul.

Patru actori, cinci tablouri, şase cupluri, dragoste, conflict, sex, manipulare şi limbaj, toate ambalate într-o comedie despre nereuşită, eşec, ratare, dorinţă şi neîmplinire.

20.30 – Libretto Solitudine (Jamais Vu)

Regia: Matei Lucaci-Grunberg

Scenografia/costume: Alexandra Putineanu/Iolanda Mutu Jr.

Distribuţia: Mădălina Craiu, Ana Susca, Reka Szasz, Ştefan Huluba, Andrei Cătălin, Kostas Mincu, Sever Bârzan

Durata: 2h 10 min

Un fals cabaret despre singurătate. Şapte actori, 34 de personaje, un text colectiv, o comedie despre lucruri triste povestită în 21 de tablouri.

În esenţă, Libretto Solitudine este un spectacol colectiv, în care toţi ne-am exprimat ideile despre singurătate (paradoxal împreună), uneori cântate, alteori dansate, uneori prin clovnerie, alteori făţiş, fără artificii. 

VINERI, 25 OCTOMBRIE 2019 

Tomis Hub

10.00 Ateliere de creaţie

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“

14.30 – O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii – Trupa Protha

De: Mark Haddon

Adaptare şi regie: Cătălin Eduard Sfîrloagă

Distribuţie: Crina Isac, Alexandra Ghimpu, Denisa Voicu, Mihaela Rusu, Ştefania Burduşa, Alexandru Stan, George Cristea, Silviu Olaru, Robert Pahoncea, Sebastian Crucianu, Ştefan Drăgan

Durata: 60 min

Christopher este un băiat special de 15 ani cu sindromul Asperger. Christopher nu gândeşte, el calculează. Misterul uciderii lui Wellington, câinele vecinei sale, reprezintă impulsul de care el are nevoie pentru a-şi strânge curajul astfel încât să poată face diferite activităţi iesite din comun pentru el: de la vorbitul cu vecinii până la a scrie o carte si a pleca la Londra de unul singur. „Când faci pe detectivul trebuie să fii curajos.“ Povestea se complică atunci când tatăl baiatului îi interzice să mai cerceteze şi îi ia cartea cu toate notiţele şi informaţiile culese de la vecini

16.30 – Probleme la 17 ani – Trupa Shakespeare

De: Kelly Fremon Craig

Regia: Dorin Eugen Ionescu

Distribuţia: Anisia Bandi Turtoi, Yasmina State, Irina Oancea, Dragoş Şerban, Steven Radomir, Dodi Jawad, Alex Figaro

Durata: 50 min

De parcă viaţa de licean nu era oricum suficient de complicată, totul devine şi mai greu de suportat pentru Nadine, după ce Krista, cea mai bună prietenă a ei, se combină cu fratele ei mai mare.

18.30 – Cine credem noi că suntem – Trupa Praf de stele

De: John Hughes

Adaptare dupa filmul The Breakfast Club

Regia: Arina Cojocaru

Distribuţia: Mihaela Anghel, Clara Harasim, Ana Sălăgeanu, Catinca Hanţiu, Robert Ioan, Gabrian Gheorghiu

Durata: 45 min

Cinci elevi din categorii sociale diferite trebuie să petreacă o zi de sâmbătă, împreună, în detenţie. Au opt ore la dispoziţie ca să descopere cine sunt cu adevărat. La finalul zilei, niciunul dintre ei nu va ieşi din sală la fel cum a intrat. Câte lucruri pot avea în comun un tocilar, o „prinţesă“, un sportiv, o ciudată şi o rebelă?\

20.00 – Master class liceeni

Teatrul de Stat Constanţa

15.00 – Supermarket – În Culise

De: Theo Herghelegiu

Regia: Cristian Bajora

Coregrafie: Mariana Gavriciuc

Muzica: Eduard Jighirgiu

Distribuţia: Mădălina Dima, Graţiela Popa, Dana Roman, Gwendoleen Cepraga, Georgiana Cotoi, Tina Ţifescu, Cristina Apostol, Eugen Blănaru, Andrei Şchiopu, Claudiu Popovici, Gabriel Şuică

Spectacolul urmează reţeta succesului din showbusiness-ul occidental: jingle-urile, tema şi povestea sunt exact ca în musicalurile americane, însă adaptate pe realităţile româneşti, marcate de consumul post-comunist abuziv.

18.00- Necăsătoria – Teatrul de Artă

Regia: George Constantinescu

Distribuţia: Ariadna Elena Şeulean, Theo Costache

Întrebările sunt simple: Care este legătura dintre iubire şi căsătorie? Cât este tradiţie/educaţie şi cât este dorinţă, în decizia unei căsătorii? Cât ajută sau cât încurcă iubirea o căsătorie? Vrem sau trebuie să ne căsătorim?

„Necăsătoria“ este piesa perfectă pentru cei căsătoriţi, cei care vor să se căsătorească, cei care nu vor să se căsătorească, cei care s-au gândit să se căsătorească, cei care ştiu un cuplu căsătorit, cei care ştiu pe cineva care nu trebuia să se căsătorească şi pentru toţi ceilalţi.

21.00 – O relaţie deschisă – Teatrul de Artă

De: Dario Fo şi Franca Rame

Regia: Ana-Ioana Macaria

Scenografia: Adrian Pitica

Distribuţia: Andreea Bibiri, Lucian Pavel

O femeie povesteşte criza de cuplu prin care a trecut, aducându-şi (la propriu) în scenă soţul. După numeroase tentative de sinucidere, din cauza aventurilor lui extraconjugale, femeia acceptă propunerea soţului de a avea O RELAŢIE DESCHISĂ, de a continua să rămână cei mai buni prieteni, căsătoriţi fiind, în timp ce au o viaţă (exclusiv) sexuală în afara căsniciei.

SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2019 

Tomis Hub

9.30 Ateliere de creaţie

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“

13.00 – Treapta a noua – Trupa Victory of Art

De: Tom Ziegler

Distribuţia: Bianca Marinescu, Timeea Zahariea, Maria Maftei, Anastasia Dade, Andra Anghelache, Alexandra Teodora, Mihaela Penciuc, Andreea Niţu, Crina Dumitraşcu

Durata: 60 min

Treapta a noua este o piesă care pune în discuţie importanţa responsabilităţilor în familie. Un umor fin însoţeşte peste tot drama unei mame care încearcă cu disperare să recucerească dragostea fiicei sale, pe care a părăsit-o în urmă cu şase ani.

15.00 – Exploziv – Trupa Mircea Albulescu

De: Elise Wilk

Regizor: Adrian Piciorea

Distribuţie: Maria Dinu, Macrina Sivu, Ana Bucur, Oana Dragnea, Andreea Motoroiu, Iulia Petcu, Iulia Bărbulescu, Bianca Botoacă, Alessia Manasia, Rebecca Pavel, Denisa Sandu, Eugen Munteanu, David Luncă, Andrei Cărăuşu, Vladimir Cazan, Octavian Simionescu

Durata: 50 min

Reprezentativ pentru viaţa oricărui licean, spectacolul „Exploziv“ tratează tema adolescenţei prin filtrul societăţii contemporane care favorizează ascensiunea socială în detrimentul moralităţii.

Inspirată după celebra dramă grecească, „Bacantele“, spectacolul menţine stilul clasic, dar reinventează personajele, transpunându-le într-un context actual. Astfel, acţiunea armonioasă este perturbată de apariţia unui personaj intrigant, Denis, ce reuşeşte să evidenţieze trăsăturile negative ale fiecărui personaj.

17.00 – Douăzeci – Trupa Acting up

De: Alan Haehnel

Adaptare: Diana Mănăilă

Regizor: George Lepădatu, Diana Mănăilă

Distribuţia: Sabrina Cupcea, Mia Ionescu, Beatrice Iosif, David Mandache, Vlad Tudoran, Augustin Kremser, Radu Costea, Alexander Bălan, Sven Răducanu, Ştefan Popescu, Yasmin Petroşanu, Teodor Mihai, Costin Sărăţeanu, Daniel Simion, Dragoş Peic, Amir Hashim

Durata: 50 min

De la trauma din clasa a II-a, în care profesoara te-a pus să joci într-un spectacol, până la dorinţa de a intra într-o trupă de teatru, unde trebuie să îi faci faţă dicţiei. Toate acestea au ca scop familiarizarea spectatorului cu problemele ce pot fi întâmpinate în manifestarea unei pasiuni ca teatrul. Într-o serie de exemple hilare, spectacolul dă dovadă că actoria poate fi un lucru periculos şi trebuie să fie evitată cu orice preţ.

18.30 – Strip-tease – Trupa Aici

După: Slawomir Mrozek

Regia: Iustinian Turcu

Coregrafia: Geta Răvdan Huncanu

Distribuţia: Andrei Giurgea, Tiberius Zavelea, Irina Caraula, Oana Sârbu

Închide ochii şi gandeşte-te la cea mai frumoasă zi din viaţa ta, gândeşte-te la cea mai importantă persoană, la cele mai splendide momente pe care ai reuşit să le trăieşti până acum sau la cele care aşteaptă să fie trăite, doar închide ochii şi gândeşte-te la toate astea.

După ce te-ai gândit la aceste lucruri, deschide ochii şi imaginează-ţi că toate cele mai sus enumerate îţi sunt răpite pentru totdeauna.

Spectacolul STRIP-TEASE spune povestea a doi oameni aruncaţi într-un spaţiu necunoscut, care încearcă, prin orice mijloace posibile, să scape, fie cu riscul de a-l sacrifica pe celălalt, fie cu riscul de a distruge orice virtute morală şi etică.

21.00 – Absinth – U.N.A.T.C. Bucureşti

De: Magda Fertacz

Regia: Ilinca Anamaria Prisăcariu

Scenografia: Dana Petre

Mişcare scenică: Mariana Gavriciuc

Ilustraţie muzicală: The Kryptonite Sparks

Distribuţia: Anamaria Feraru, Andreea Şuilea, Vlad Brumaru, Florin Aioane, Alexandra Răduţă, Nicolae Parpală

Durata: 1 h 30 min

Copilul nu are dreptul la replică, nu este ascultat, nu este crezut. Este forţat să ducă o viaţă în care nu crede şi de la care nu mai are nicio aşteptare. Nu i se acordă credit. Nu este întrebat de dorinţe sau dureri. Îşi caută alinarea şi înţelegerea în extreme şi sfârşeşte prin a alege alinarea, înţelegerea şi libertatea supremă – moartea. Dar este moartea cu adevărat o eliberare, atunci când rămân treburi nerezolvate în lumea terestră, concretă?

Teatrul de Stat Constanţa

15.00 – Poveste din patria noastră – Teatrul Arte dell’Anima

Autor şi regizor: Emanuel Pârvu

Distribuţia: Bianca Anastasiu, Monica Odagiu, Vlad Brumaru, Vlad Linţa, Ciprian Chiricheş

Durata: 1h 45 min

„Teatrul e un mijloc de socializare şi de promovare a valorilor. Nu e o şedinţă cu părinţii, nu venim la teatru să mâncăm seminţe şi să vedem prostii, că pe alea le vedem la orice colţ de stradă“ – sunt vorbele cenzorului din piesă. Cu toate că „Arta cere sacrificii”- este o zicală pe care o auzim la tot pasul. Durerea şi sacrificiul sunt prezente în viaţa artiştilor în momentul în care simţi că ceea ce faci este singurul motor care te duce mai departe. Dar când scopul este altul, atunci lucrurile pot lua o turnură greşită.

18.00 – Iona – Teatrul Dramaturgilor Români (OFF)

De: Marin Sorescu

Coordonarea scenică: Victor Ioan Frunză

Decor: Vladimir Turturică

Costume: Corina Boboc

Muzica originală: Lucian Maxim

Distribuţia: Lari Giorgescu, Adrian Nour, Lucian Maxim

IONA este un spectacol care pune accent pe bogăţia interioara a personajului, textul fiind servit şi potenţat prin muzica special compusă, interpretată live, iar cei doi muzicieni devin şi personaje ale poveştii. Gestul şi limbajul corporal capătă o importanţă cu totul specială în acest cadru. Elementele de decor şi recuzită au o valoare simbolică şi sunt reduse la strictul necesar tocmai pentru a putea oferi spectatorului o deschidere mai mare către imaginar, profunzime şi sens.

Caracterul de „spectacol – concert“ face ca toate acestea să fie posibile.

21.00 – Ursul – Teatrul de Stat Constanţa (OFF)

De: Anton Pavlovici Cehov

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Regia: Felix Alexa

Distribuţia: Dana Dumitrescu, Marius Bodochi, Marian Adochiţei

Un bărbat şi o femeie care au avut experienţe traumatizante cu sexul opus, hotărând, din motive asemănătoare, să trăiască singuri, se întâlnesc, se ciocnesc, aproape până la a se duela cu pistoalele, şi se îndrăgostesc în cel mai ilogic, dar omenesc fel. O bijuterie de piesă, apreciată de publicul de toate vârstele şi de orice condiţie, ideală pentru o primă întâlnire cu teatrul, pentru că poate genera dragoste la prima vedere şi dependenţă pe termen lung. 

DUMINICĂ, 27 OCTOMBRIE 2019 

Teatrul de Stat Constanţa

16.30 Coşmarul lui Puck – Trupa Aici (OFF)

Adaptare după „Visul unei nopţi de vară“ de William Shakespeare

Regia artistică: Tiberiu Roşu

Coregrafia: Geta Ravdan Huncanu

Puck este un adolescent ca toţi adolescenţii, în preajma vârstei de 18 ani, un tânăr rebel, cu problemele specifice vârstei, cu neîmpliniri, cu frustrări, însă cu dorinţa de a se schimba. Fricile şi temerile lui sunt conservate într-un coşmar ce precede povestea lui Shakespeare, „Visul unei nopţi de vară“. Ca pe o scenă de teatru în teatru şi în care tehnicienii de scenă sunt meşteşugarii din piesa lui Shakespeare. Aceştia sunt nişte oameni simpli care vor sa facă teatru, cu mai mult sau mai puţin talent, ca prin „căminele culturale“.

18.00 Gala de premiere FITIC 2019

19.30 Bonsoir monsieur (OFF)

Distribuţia: Irina Movilă, Marius Bodochi

„Timpul întâmplării. Iubirile vechi vin uneori peste noi mai viguroase decât în trecut… undeva, în toată aceasta lume, cineva ne e pereche pentru eternitate. Acest text savuros vorbeşte despre o asemenea întâlnire peste timp, iar protagoniştii ei se supun destinului lor cu sensibilitate şi umor“ – Irina Movilă

Pe aceeaşi temă: 

Târg de preparate dobrogene după reţete vechi, bune pentru cămară

VIDEO Meduzele albastre au apărut pe plaja din Eforie Nord. Ce spun specialiştii despre fenomen

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite