Traumele deţinuţilor în anii '50: condamnaţii erau ţinuţi în carceră până le putrezeau picioarele sau erau „trataţi“ cu ajutorul curentului electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciar în anii 50 FOTO http://memorialulramnicusarat.ro/
Penitenciar în anii 50 FOTO http://memorialulramnicusarat.ro/

Până şi miliţienii erau îngroziţi de felul în care erau maltrataţi deţinuţii din închisori, lagăre şi colonii de muncă în anii `50. Cei care ieşeau din carceră aveau picioarele degerate sau chiar putrezite, iar cei bolnavi erau trataţi cu curent electric.

În anul 1954 s-a făcut un control, iar concluzia a fost aceea că s-au descoperit cazuri de încălcări grosolane a regimului de detenţie a deţinuţilor.

„Unii lucrători din închisori, lagăre şi colonii comit abateri ruşinoase şi chiar criminale, cum sunt furtul obiectelor de valoarea, maltratarea deţinuţilor, beţii împreună cu deţinuţii, bătăi, etc. Numai în august şi octombrie 1953 au fost pedepsiţi disciplinar 33 ofiţeri, 156 sergenţi reangajaţi, iar 18 lucrători au fost trimişi în judecată“, se arată în ordinul de ministru semnat de Alexandru Drăghici, ministru al Afacerilor Interne. Documentul este pus la dispoziţie de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

„Controlul a stabilit că în închisori, lagăre şi colonii au avut loc încălcări grosolane a legalităţi populare, manifestată prin constrângerea fizică şi batjocorirea arestaţilor şi că această situaţie a fost patronată de fosta conducere a Ministerului Afacerilor de Interne“. Astfel, la colonia Cerna – Vodă nr. 2, unii deţinuţi au fost ţinuţi în carceră câte 20 – 30 de zile şi ca urmare a regimului nelegal ce li s-a aplicat mulţi deţinuţi au murit în carceră, iar alţii au fost scoşi cu picioarele degerate sau chiar putrezite.

La fosta Colonie Bârlad, sub pretext că sunt trataţi de reumatism, deţinuţii bolnavi erau puşi să suporte tensiunea curentului electric, legaţi de mâini şi de picioare. O altă nemulţumire se referea la modul în care sunt încarceraţi deţinuţii.

Vă redăm câteva fragmente din ordinul de ministru de la începutul anilor 50.

„La închisorile Jilava, Arad, Văcăreşti, Cluj, Codlea, Craiova, deţinuţii din rândurile legionarilor, maniştilor şi alte elemente duşmănoase aflate sub anchetă sunt repartizaţi într-o singură cameră, dându-le astfel posibilitatea să se înţeleagă între ei asupra comportării în faţa anchetatorului şi să ascundă atât în timpul anchetei, cât şi la proces momente principale din activitatea lor duşmănoasă.

În majoritatea închisorilor, deţinuţii, atât cei arestaţi, cât şi cei condamnaţi pentru crime cu caracter contrarevoluţionar sunt repartizaţi în aceleaşi camere cu arestaţii şi condamnaţii pentru infracţiuni de drept comun, precum şi cu minorii.

Cum evadau deţinuţii

Unii comandanţi de penitenciare, în special comandantul penitenciarului Galaţ, contrar dispoziţiunilor date, scoate la lucru pe deţinuţii condamnaţi pe viaţă şi la 25 de ani, fără însă ca paza să fie organizată aşa cum trebuie, datorită cărui fapt, patru deţinuţi au evadat.

Evadările deţinuţilor au început să se facă în masă. Numai în 1953 au evadat peste 140 de deţinuţi, majoritatea evadărilor fiind efectuate în grupuri.

Ziarele, pe post de ambalaj

Cu efectivul închisorilor şi lagărelor nu se duce deloc muncă politico-educativă. La nici una din închisorile care au fost supuse controlului nu s-au ţinut cursuri politice, iar programele lipsesc. Ziarele, la care au fost făcute foarte puţine abonamente, sunt folosite de lucrători pentru ambalaj“.

Ultimele deconspirări

Institutul de Investigare a Crimelor şi Memoria Exilului Românesc a deconspirat în ultimii ani mai mulţi torţionari. În urmă cu o săptămână, reprezentanţii IICCMER au solicitat procurorilor începerea urmăririi penale în cazul lui Refic Fizula, fost ofiţer politic al unui penitenciar din Făgăraş, care ar fi responsabil de aplicarea unui regim de detenţie ce a dus la decesul a cel puţin 22 de deţinuţi politici. Totodată, s-a cerut începerea urmăririi penale faţă de Neculai Tilici, fost comandant de penitenciar, pe care îl acuză de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a cel puţin nouă deţinuţi politici.

De asemenea, IICCMER a solicitat începerea urmăririi penale pentru Teodor Sârbu, fost subofiţer de Securitate, pe care îl acuză că a participat la mai multe arestări de persoane, fiind implicat şi în anumite misiuni care au dus la executarea prin împuşcare a unor arestaţi.

Ororile din închisori i-au speriat şi pe miliţieni


Vă mai recomandăm:

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

Suferinţa unui preot, martir în temniţa comunistă. Ultimele cuvinte de pe patul de moarte: „Înţeleg, Doamne, înţeleg…“

Miracolul de Crăciun trăit de părintele Arsenie Papacioc. A fost salvat de o forţă nevăzută în temniţa comandată de torţionarul Crăciun

Inginerul care a proiectat Magistrala Albastră şi caznele construirii Canalului Dunăre-Marea Neagră

Straja de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, vestigiu al comunismului

„Statuia Libertăţii“ a românilor, lăsată pradă hoţilor. Monumentul Tineretului de la Straja este demontat bucată cu bucată

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite