Legenda lui Techir, turcul care a dat numele vestitei localităţi balneare din Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai vestită staţiune balneară de la malul Mării Negre şi din România poartă numele unui turc. Se spune că acesta era orb şi, după ce a intrat în lac pentru a-şi salva măgăruşul, s-a însănătoşit.

Legenda spune că Techir, un bătrân olog şi orb, care călătorea pe un măgar, a ajuns pe malul lacului care azi îi poartă numele şi a rămas împotmolit în mâl. Mult timp s-ar fi chinuit turcul să iasă din nămol, însă când a reuşit să scape, a întrezărit o geană de lumină, iar picioarele i-au dat ascultare. Acesta este şi motivul pentru care bătrânul turc îi aşteaptă, nemişcat, sub forma unei statui, pe cei care cred în minuni, în mijlocul localităţii Techirghiol. 

În secolul al XIX-lea, Techirghiol avea puţin peste 1.000 de locuitori. Bolnavii veneau în număr mic în timpul verii, întrucât nu erau decât locuinţele sătenilor unde să poată trage. Unii stăteau pur şi simplu la marginea lacului, încercând să se vindece miraculos. „Ghiolul este doctorul nostru“, se spunea la acele vremuri, localnicii recurgând la apa şi nămolul lacului pentru a se tămădui de diferite boli de piele sau umflături ale încheieturilor.

În căutarea tinereţii fără bătrâneţe la Techirghiol

Azil pentru copii bolnavi

În anul 1893, C.G. Herbert, şeful economatului CF din Dobrogea, a vizitat Techirghiolul încurajat de nenumăratele aprecieri ale zonei. După ce s-a convins, a luat legătura cu inginerul I. Romniceanu, directorul Eforia Spitalelor Civile din Bucureşti, o organizaţie care administra spitalele din  Muntenia şi Moldova. Împreună s-au hotărât să cumpere un teren şi să înfiinţeze un azil pentru copiii bolnavi care în fiecare vară erau duşi la Eforia Spitalelor din Lacul Sărat.

Primele analize ale apei lacului au fost făcute de doctorul Alfons Saligny, fratele inginerului Anghel Saligny, şi de M. Georgescu. În acelaşi an a fost lansat proiectul clădirii spitalului Eforiei Civile. Lucrările la stabiliment au durat cinci ani.

În acest răstimp, medicii N.Chernbach şi Sadoveanu au făcut primele rapoarte cu privire la efectele miraculoase ale băilor de Techirghiol asupra scrofulozei (boală cronică de natură tuberculoasă), limfatismului, reumatismului şi asupra manifestărilor tuberculozei.

Primul sanatoriu al Eforiei

Data de 26 octombrie 1894 marchează primul pas pentru construirea staţiunii balneare din preajma lacului. Pe baza Legii privind înstrăinarea bunurilor statului, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor a vândut 100 de hectare de teren societăţii de binefacere Eforia Spitalelor Civile din Bucureşti. Pe acest loc s-a ridicat primul sanatoriu al Eforiei, aflăm din monografia oraşului scrisă de Aurelia şi Ştefan Lăpuşan. Spitalul maritim era compus din două săli mari pentru scrofuloşi şi patru rezerve, dependinţele, sala de mese şi camera personalului.

În căutarea tinereţii fără bătrâneţe la Techirghiol

Hagi Pandele a fost unul dintre primii proprietari de terenuri la Techirghiol. Om întreprinzător, a amenajat în vara anului 1891 un grajd vechi al proprietăţii sale cârpit cu pământ şi împărţit în odăi.

Peste zece ani se păstrau încă urmele primei destinaţii a stabilimentului: „un cazan vechi de rufe şi nişte pirostrii ce constituiau aşa-zisa instalaţie tehnică pentru băile calde“.

Ulterior, el a parcelat moşia şi a început să vândă locuri de casă încurajând astfel construirea de noi locuinţe şi stabilimente. În 1894, mai mulţi soldaţi din Divizia Dobrogeana, bolnavi de reumatism şi boli de piele, au venit şi au făcut băi în lac. Autorităţile locale militare au decis atunci să trimită regulat soldaţi la Techirghiol. În anii 1895, 1898, 1899, în corturi şi barăci de scândură, soldaţii au făcut băi de namol. Mai târziu, nămolul a fost transportat la Spitalul Militar din Constanţa, lucru mai puţin costisitor pentru autorităţi.

Vă mai recomandăm:

Cum s-a dus farmecul de altădată din Vama Veche: de la ţinutul sălbatic al anilor '80, străbătut de turme de mioare, la refugiul destrăbălării tinerilor rebeli

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

FOTO VIDEO Poveşti de dragoste cum nici bunicii nu trăiau. Cele mai frumoase cereri în căsătorie, în văzul lumii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite