Ion Antonescu, despre dezastrul de pe front: „Au fost artilerişti care au intrat în război fără să fi tras cu tunul, iar soldaţii nu trăgeau nici cinci cartuşe pe an“
0Mareşalul Ion Antonescu a reproşat comandanţilor Armatei Române că au lăsat militarii total neinstruiţi, fapt care i-a făcut victime sigure.
Nemulţumit de felul în care se prezenta Armata Română în război, Ion Antonescu se adresa, în 1941, Corpului 5 armată: „Peste tot în faţa dumneavoastră inamicul se găseşte cu spatele la Mare şi la 3 – 4 kilometri de ţărm. În astfel de condiţii, cele mai bune trupe nu se pot menţine. Trebuie un ultim efort. Onoarea şi gloria Corpului 5 armată cere să se facă un ultim efort şi să se termine odată cu această ultimă operaţie care a durat prea mult”.
Mareşalul considera că este vorba de o lipsă de pregătire a soldatului.
„Comandanţi şi comandamente formate timp de 20 de ani, de la licee militare până la cursul de comandament, numai în spirit defensiv, cu planuri de manevre scrise după calapoade stereotipe pe câte trei – patru coale, în loc să ne pregătim pentru războiul pe care-l indică şi orbilor puterea motorului şi viteza pe care o imprimă el picioarelor soldatului. Se mai datoreşte, desigur, şi crimei făcute de oamenii politici care timp de 3 – 2 de ani au lăsat, sub pretextul economiilor bugetare, armata total neinstruită. În schimb însă cheltuiau pe agenţii lor electorali pentru alegeri, pentru îmbogăţirea partizanilor fără măsură. A fost o crimă. Am plătit-o cu graniţele şi o plătim astăzi înzecit cu sânge”.
„Soldaţii nu trăgeau nici cinci cătuşe pe an“
Necruţător a fost şi la 5 septembrie 1941, în şedinţa Consiliului de Miniştri: „Totuşi, pot să vă spun că dacă soldatul şi, în special ofiţerul, s-au sacrificat într-o măsură foarte mare, aceasta s-a făcut din cauza nepregătirii în care s-a găsit armata. Şi plătim foarte scump cu sânge, această crimă a foştilor oameni politici cărora de atâtea ori li s-a atras atenţia că lipsa de instrucţie în care au ţinut armata 20 de ani va fi plătită odată de naţia aceasta cu foarte mult sânge. Unul din acei care au dat mai multe semnale de alarmă şi tuturor regimurilor trecute, am fost eu acela; am făcut multe dări de seamă în care arătam situaţia şi încheiam cu această frază stereotipă:
Naţiunea va plăti cu foarte mult sânge lipsa de pregătire şi de instrucţie. Se găseau sute de milioane - multe sute de milioane - ca să se facă alegeri şi miliarde pentru scopuri politice, dar nu se găseau câteva sute de milioane ca să se facă cel puţin tragerile de instrucţie ale infanteriei. Soldaţii nu trăgeau nici cinci cătuşe pe an. Au fost artilerişti care au intrat în război fără să fi tras odată măcar cu tunul lor. N-ar fi intrat aşa dacă s-ar fi cheltuit 200 – 300 de milioane anual pentru muniţiuni pentru trageri. Aceasta a fost situaţia dinainte şi consecinţele acestui fapt sunt dureroase pentru noi şi le plătim, cum v-am spus, cu sânge“. .
Vă mai recomandăm: