Invenţia care îţi păzeşte bicicleta. Câţiva tineri români au găsit soluţia de a-ţi recupera bicicleta furată cu un dispozitiv care o localizează imediat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bicicleta are de acum un înger păzitor, în Bike Angel Foto Arhivă Adevărul
Bicicleta are de acum un înger păzitor, în Bike Angel Foto Arhivă Adevărul

O echipă de specialişti, foşti sau actuali masteranzi la universităţi de prestigiu din Olanda şi România, a creat dispozitivul Bike Angel care, odată încorporat în bicicletă, îţi poate oferi date precise despre locul în care se află vehicolul, fiind astfel uşor de recuperat dacă este furat.

Câte biciclete se fură în lumea largă? Dar câte dintre ele mai sunt recuperate? Un grup de tineri inventatori români s-au gândit la o soluţie pentru această problemă.

Ideea a pornit de la Bogdan Claru (25 de ani, din Bucureşti), un tânăr întreprinzător cu diplomă în Marketing Internaţional obţinută la Universitatea din Amsterdam, Olanda. Licenţiat în Marketing la Academia de Studii Economice din Bucureşti, românul stabilit la Amsterdam lucrează acum la firma Nike, unde coordonează logistica pe Europa Centrală şi de Sud-Est. Totodată, are un business cu service mobil de biciclete în Amsterdam. Împreună cu un coleg de facultate, Tiberiu Anghel (24 de ani, din Brăila, specializat în Antreprenoriat Internaţional şi Managementul Inovaţiei tot la Universitatea din Amsterdam, manager de Marketing la Enevo Group), Bogdan a vrut să creeze un sistem antifurt care să ajute la detectarea bicicletei, în cazul în care ar fi furată.

Cei doi i-au cooptat în echipă pe Cristian Trancă (25 de ani, din Constanţa, bursier Erasmus în Serbia, masterand la Automatică şi Calculatoare în cadrul Politehnicii Bucureşti şi inginer la Enevo Group), pe Alexandru Suditu (26 de ani, din Brăila, absolvent al Universităţii Royal Holloway din Londra, cu specializare pe Information Security, manager pe partea de Securitate Informatică la Enevo Group) şi pe Mihai Botnaru (25 de ani, din Orhei, Republica Moldova, absolvent de Construcţii în România, expert în imprimare 3D la Enevo Group).

Greu de furat

Sistemul creat în această formulă a devenit chiar mai performant decât se spera la început: tinerii inventatori spun că bicicleta nu mai poate fi furată, pentru că hoţii s-ar lăsa păgubaşi ştiind că n-ar ajunge prea departe cu ea.

„Punând problema furtului bicicletelor şi nevoia unui sistem mult mai sigur împotriva furtului, am realizat foarte repede că furtul este mai greu de prevenit şi că marea problema este că bicicletele nu mai pot fi recuperate. Aşadar am venit cu ideea unui dispozitiv nedetectabil de hoţi, cel puţin în primă fază, care să te alerteze când cineva îţi ia bicicleta şi să îţi ofere şansa să o recuperezi imediat după incident. După ce am început să discutăm împreună, am ajuns la concluzia că este viabilă tehnic, astfel că ne-am apucat de dezvoltarea proiectului“, relatează Cristian Trancă.

Având sprijinul companiei la care lucrează, băieţii s-au apucat de treabă. Aşa a apărut Bike Angel, îngerul păzitor al bicicletei, despre care creatorii spun că este primul dispozitiv cu adevărat invizibil hoţilor.

„Îngerul“ este introdus în cadrul bicicletei, între pedale şi şa, apoi se armează cu telefonul mobil, de pe aplicaţia dedicată (Android sau iOS). Când cineva încearcă să mişte bicicleta, Bike Angel trimite o alertă prin SMS sau prin aplicaţie şi începe urmărirea prin GPS a bicicletei. Un hoţ de bicicletă, chiar dacă este avertizat că vehiculul are montat un astfel de dispozitiv, va avea nevoie de 5 minute pentru a-l scoate din cadrul metalic.

Înscris pe platforma de finanţare Kickstarter

Ca să intre în producţie de serie, dispozitivul Bike Angel a fost înscris pe platforma de finanţare Kickstarter, unde comunitatea poate contribui la realizarea proiectului. Pentru a-şi spori şansele la convingerea sponsorilor, băieţii au făcut echipă cu Octavian Matei Petruc (30 de ani, din Bucureşti, referent la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, pasionat de grafică şi design) şi Codruţa Arbore (24 de ani, din Bucureşti, absolventă de Drept în Elveţia, studentă la SNSPA şi publicitar la agenţia Publicis Bucureşti).



„Practic, dacă vezi un produs care îţi place şi vrei să îl susţii, donezi o anumită sumă de bani şi primeşti diverse lucruri în schimbul banilor: diverse materiale promoţionale sau chiar produsul, depinzând de suma pe care o donezi. Fiecare echipă îşi alege perioada de campanie şi suma pe care vrea să o strângă. Dacă după expirarea perioadei, proiectul nu a strâns toţi banii pe care şi i-a propus, proiectul se opreşte şi toti banii strânşi până atunci se întorc la sponsori“, explică mecanismul Cristian Trancă.

Proiectul din România va ajunge pe piaţă după finalizarea procesului de dezvoltare a produsului şi intrarea în producţie de serie. Costurile operaţiunii ajung la 25.000 de euro, aceasta este suma pe care tinerii inventatori din România trebuie să o strângă pentru a-şi vedea visul împlinit.

„Avem nevoie de ajutorul comunităţii pentru a aduna banii necesari. Mizăm pe comunităţile locale de biciclişti, dar şi pe cei care vor să se deplaseze rapid şi sigur prin traficul aglomerat. Bike Angel ar fi soluţia pentru ca bicicletele noastre să fie păzite, chiar şi când nu suntem lângă ele“, arată inventatorii. După finalizarea produsului şi testare pentru obţinerea certificării, Bike Angel va fi înregistrat la OSIM.  

Dispozitivele lor, în testare la Spitalul Elias

Inventatorii au în portofoliu şi alte două dispozitive pentru industria medicală: un dispozitiv de măsurare a razelor ultraviolete şi un dispozitiv de emisie a anumitor spectre de lumină care pot ajuta la regenerarea pielii. Acestea au fost predate recent către o echipă de cercetare de la Spitalul Elias din Bucureşti, care le va introduce în testări.

„Bike Angel nu este nici primul, nici singurul proiect la care lucrăm. Între timp, am mai lucrat la două dispozitive pentru industria medicală. Am conceput un dispozitiv de măsurare a razelor UV şi un dispozitiv de emisie a anumitor spectre de lumină care pot ajuta la regenerarea pielii. Acesta emite lumina în undă continuă de la ultraviolet şi tot spectrul vizibil. Lumina poate fi trecută prin polarizori şi filtre şi se obţine un anumit spectru. Folosind acel spectru, se va experimenta efectul asupra pacienţilor. Ambele dispozitive au fost predate deja, acum câteva săptămâni, către o echipă de cercetare de la Spitalul Elias din Bucureşti. Dispozitivul va intra în testare atât din punct de vedere al experimentelor medicale, cât şi funcţional“, spune Cristian Trancă (foto).

image
image

Planurile echipei de tineri inventatori români merg mai departe. „Mai avem în plan câteva produse, unele axate pe partea de energie. Dar momentan ne concentrăm să terminam partea de dezvoltare pentru Bike Angel. Un astfel de dispozitiv pentru biciclete este mai mult decât necesar şi util. Proiectul nostru românesc poate avea rezultate excelente“, este sigur tânărul inginer.

Fost membru al Galaxiei NASA de la Constanţa

Cristian Trancă, unul dintre inventatorii sistemului  Bike Angel, este fost elev al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ şi a participat la concursurile organizate de NASA. „Îmi doresc să putem dovedi tuturor că suntem inovativi, să fim cunoscuţi ca români la nivel mondial pentru competenţele noastre. Sper să putem crea o tradiţie în România, aşa cum s-a întâmplat cu concursurile NASA, unde am participat ca elev al Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân» din Constanţa, colegiul care a creat această tradiţie în ţară“, se mândreşte Cristian Trancă.

În facultate, tânărul specialist a mai trăit o bucurie: a fost mentor şi trainer în laboratorul de electronică aplicată InGEAR, participând la acţiunile de promovare a ingineriei pentru liceeni. În acest proiect, masterandul a stat alături de cel care i-a fost dascăl în liceu – profesorul Ion Băraru, coordonatorul echipelor NASA de la Constanţa. „Este cel care mi-a deschis orizontul de cunoaştere şi dorinţa de a realiza lucruri noi. Un dascăl de talia sa este mai greu de găsit“, depune mărturie Cristian.

Vă mai recomandăm

Cei mai frumoşi români. Profesorul care a înscris România în galaxia NASA

Liceanul „ROV & roll“. Iulian Lazăr a câştigat un premiu de 7.000 euro creând un robot subacvatic

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite