Constanţa: Noi descoperiri la cetatea Histria (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Noi descoperiri  la cetatea Histria (GALERIE FOTO)
Constanţa: Noi descoperiri la cetatea Histria (GALERIE FOTO)

Trei morminte au fost scoase la iveală în şantierul coloniei. Arheologii care lucrează la şantierul deschis la Cetatea Histria au descoperit zilele acestea trei morminte.

Cele două necropole suprapuse din secolele IV - V şi VI - VII după Hristos ascund în ele mai multe schelete. Cercetătorii speră că le vor scoate la lumină săptămâna viitoare.

La începutul lunii iulie, s-a deschis şantierul la Cetatea Histria. Cinci arhitecţi şi mai mulţi studenţi din Bucureşti, Cluj şi Timişoara au început săpăturile pentru a scoate la lumină vestigii romane şi greceşti. „În prezent, sunt deschise patru şantiere: în partea de sud-vest, la amenajarea portuară, la est de basilica paleocreştină, unde se încearcă să se ajungă la primele fundamente ale necropolei, dar şi pe latura sudică  a incintei romane timpurii“, a declarat George Stan, conservator, cel care a fost şi ghid în interiorul cetăţii.

Cetatea, prima colonie grecească de la Pontul Euxin, se întinde pe 67 de hectare. Din păcate, s-au făcut săpături doar pe un sfert din suprafaţa cetăţii, din anul 1914, de când marele arheolog Vasile Pârvan a început cercetarea străvechii aşezări.

Ce poţi admira

În interiorul aşezării au fost descoperite în decursul timpului temple şi altare greceşti, terme romane, basilici, locuinţe particulare, dar şi o catedrală episcopală.

La intrarea în parcul arheologic, turistul este întâmpinat de un monumental zid de incintă, care era prevăzut cu şapte turnuri de apărare şi două porţi. Urmează piaţa mare a oraşului roman. În est poate fi admirată o basilică paloecreştină. Turistul va parcurge apoi cartierul oficial al oraşului roman. Din piaţa mare se deschid mai multe străzi. Termele reprezintă o dovadă grăitoare a genului arhitectonic roman. Pentru încălzirea planşeelor înaintaşii noştri foloseau sistemul de încălzire prin podele.

Basilica episcopală construită în centrul oraşului vechi reprezintă cea mai importantă descoperire de la Histria, întrucât - spune George Stan - acest lucru însemna faptul că Histria a ajuns la rangul de episcopie, în secolele V - VI. Doar oraşele puteau accede la acest rang.

Cetatea poate fi vizitată zilnic

Cetatea Histria este situată la 57 kilometri de oraşul Constanţa. După ce traversezi staţiunea Mamaia, Năvodari, Corbu şi Săcele te îndrepţi către Istria. Nu intri în localitate, ci la intersecţia de pe DJ 226 urmăreşti indicatoarele care îţi arată drumul spre cetate. De la intersecţie până la cetate mai ai de parcurs opt kilometri. Din păcate, nu există nicio cursă care să te ducă până la Histria. Cetatea poate fi vizitată zilnic. Costul unui bilet este între 6 lei - pentru elevi şi studenţi - şi 12 lei pentru restul vizitatorilor. Persoanele cu dizabilităţi pot vizita gratis cetatea. Cetatea Histria a fost înscrisă în 2007 pe lista Patrimoniului Cultural European.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite