VIDEO Tulburătoarea poveste a ceteraşului fără o mână. Pelicula unui jurnalist clujean a fost premiată la un Concurs Naţional de Film Etnografic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grecu a fost premiat de Clubul Român de Presă în 2005. FOTO: Adevărul
Sorin Grecu a fost premiat de Clubul Român de Presă în 2005. FOTO: Adevărul

“Povestea ceteraşului fără o mână”, pelicula care surprinde o tulburătoare relaţie de prietenie între un cioban lipsit de mână, îndrăgostit de vioară  şi un cunoscut ceteraş rom din zona Mociu-Palatca, a câştigat marele premiu al Concursului Naţional de Film “Ipostaze etnografice”, organizat la Galaţi. "Adevărul" vă prezintă excelentul documentar.

Festivalul s-a desfăşurat  în perioada 14-15 noiembrie 2013, în organizarea Centrului Cultural “Dunărea de Jos din Galaţi” şi a avut în juriu reputaţi profesionişti din domeniul televiziunii, precum:  Ion Filip – preşedinte, Dănuţ Dumitrescu, Maximilian Popescu, Nicolaie Sburlan şi Anişoara Ştefănucă. Marele Premiu al festivalului a fost câştigat de către jurnalistul şi scriitorul clujean Sorin Grecu. Acesta a prezentat în concursul de film, “Ipostaze etnografice”, documentarul “Povestea ceteraşului fără o mână”. Celelalte premii la secţiunea film au fost:

Premiul I : Sorin Mazilescu, Argeş - filmul “Dan Gherasimescu – omul pasăre al românilor”; Premiul II: Felician Săteanu, Baia Mare – “Tradiţii uitate despre in şi cânepă”; Premiul III : Sorin Sabău, Arad – „Împletirea nuielelor la Ineu”; Premii speciale: Valeriu Ciurea, Olt – „Carte de învăţătură”; Ioan Liuţ, Reşiţa – „Ignatul”.

Poveste tulburătoare

Filmul, având o durată de 12 minute, surprinde o tulburătoare relaţie de prietenie între un cioban lipsit de mână, îndrăgostit de vioară  şi un cunoscut ceteraş rom din zona Mociu-Palatca. Pentru a-i suplini dragostea pentru cântec a ciobanului-ceteraş, “vioristul” vine special la el şi “trage” minute şir, cu arcuşul, pe vioara stăpânită de cioban cu mâna validă. „Filmul se vrea un minunat exemplu de convieţuire paşnică, în deplină armonie, între românii şi romii din zonă, care îşi impart dintotdeauna bucuriile şi necazurile în spaţiul mirific al Văii Someşului”, a explicat Sorin Grecu pentru Adevărul.  Imaginile, de mare calitate, sunt încărcate de poezie şi dramatism şi aparţin unui alt cunoscut om de televiziune clujean, operatorul Zoli Szucs. 

Sorin Grecu: “Mai avem multe de spus în domeniu”

“Prin acest premiu am demonstrat, eu şi Zoli că, deşi nu mai facem parte din nicio televiziune, mai avem multe de spus în domeniu. Lucrăm în continuare cu imaginea, mai mult în timpul liber, doar pentru că iubim enorm această meserie. De pildă, eu mă încăpăţânez să produc în continuare documentare, de data aceasta sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, unde funcţionez ca şi consultant artistic, prin grija directorului Tiberiu Groza. De asemenea, împreună cu acelaşi Zoli Szucs, am încheiat filmat recent un alt documentar, aflat acum în faza montajului, despre care sperăm să auziţi lucruri frumoase, pe viitor…”, a mai spus Sorin Grecu.     

Jurnalist premiat de Clubul Român de Presă

Sorin Grecu a mai câştigat, în anul 2005 Marele premiu al Clubului Român de Presă , cu filmul “Baladă fulgerată de vânt” - imagine şi montaj Ioan Teglaş şi Premiul special al juriului la SIMFEST Târgu-Mureş (Festivalul Televiziunilor Locale şi al Realizatorilor Independenţi) – 2007, cu filmele “Sergentul Ungureanu” şi “Portretul Tatălui”, imaginea celor două filme premiate fiind semnate de acelaşi Zoli Szucs. Sorin Grecu este şi un talentat scriitor, el a debutat în 1979 la revista Tribuna şi de atunci a scris volumele de versuri: „Pudriera cu apă" (1999) şi „Just so poems" (1999) şi volumele de reportaj: , „Viaţa lucrează cu alte date" şi „Reportajele mele", "Mizerias".

 

Premiile secţiunii “Imagini document”

La secţiunea “Imagini document” (ediţie naţională) – fotografie digitală, tema “Ţăranul român” - Premiul I a fost câştigat de Raul Pisuc din Sighetu-Marmaţiei, iar la secţiunea judeţeană “Din amintirile bunicilor”, prima treaptă a podiumului a revenit Inei Diana Panamariuc, Galaţi.

Citeşte şi 

Premiu pentru poezia clujeană: „Ţara mea de glorii, ţara mea de dor/Vinde-mi tu o bâtă ca să te omor"

VIDEO Povestea violonistului pictat de Salvador Dali care era „răpit“ de Securitate pentru evenimente speciale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite