Un simbol al Clujului va fi restaurat cu fonduri europene. Lucrările costă 5 milioane de euro şi vor dura 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica romano-catolică „Sfântul Mihail” din Cluj, unul din cele mai vechi edificii de cult gotice din Transilvania, va fi restaurată de o firmă maghiară din Szeged. Lăcaşul de cult vechi de şapte secole este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Clujului. Zilnic îi trec pragul peste 3.000 de turişti.

Lucrările vor începe în aceste zile şi vor fi efectuate de compania maghiară Kesz Epito es Szerelo zrt. Szeged, sucursala Cluj. Renovarea bisericii ar urma să coste 4,7 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5. Beneficiarul investiţiei este Parohia romano-catolică Sfântul Mihail.

Deocamdată, impozantul edificiu a fost înconjurat cu garduri de protecţie, pentru a-i împiedica pe turişti şi pe cei curioşi să se apropie prea mult. Zilele trecute, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, turiştii au putut să viziteze biserica şi chiar să urce în impunătorul turn de unde priveliştea asupra oraşului este unică. Până pe 5 august 2021, dată la care este prevăzută finalizarea lucrărilor, Biserica Sfântul Mihai va fi închisă publicului.

Unde se lucrează

Iniţial, Universitatea Tehnică din Budapesta a fost desemnată să proiecteze restaurarea acestui lăcaş de cult. Profesorul Mezős Tamás, de la universitatea din capitala Ungariei, estima că lucrările ar urma să coste aproximativ 11 milioane de euro. 

Imagine indisponibilă

Până la urmă, lucrările vor costa mai puţin de jumătate şi vor fi făcute cu fonduri europene.  Asta şi pentru că restaurarea pereţilor, a tavanului şi reconstruirea mai multor elemente gotice care s-au desprins din turn în ultimii ani necesită eforturi migăloase. La final, biserica va fi dotată cu un nou sistem de iluminare şi cu o reţea electrică modernă, dar şi cu un sistem de încălzire modern, iar turnul va fi deschis în permanenţă pentru vizitatori.

„Biserica Sfţntul Mihail a fost renovată ultima dată în 1951. Din păcate, în urma unui concert care a avut loc acum câţiva ani chiar aici, în piaţa centrală (n.r. - Piaţa Unirii), muzica a fost atat de puternica încât din cauza vibraţiilor cauzate de sunetul puternic, doi metri pătraţi din tavan au căzut. Oricum, biserica avea nevoie să fie restaurată, mai ales că au trecut aproape 70 de ani de când a fost ultima dată renovată”, a afirmat Veres Stelian, preotul capelan al bisericii.

O biserică pentru istorie

Biserica „Sfântul Mihail” este monument istoric şi a fost construită în două etape. Prima dintre ele a avut loc între 1316 şi 1390, iar a doua între 1410 şi 1487. Edificiul a fost ridicat în stil gotic, după care au avut loc intervenţii în epoca barocă şi renascentistă. Actualul turn, în stil neogotic, a fost construit între 1837 şi 1859. 

Începând cu secolul XIV, în biserică s-au oficiat de-a lungul vremii slujbe religioase în patru culte diferite: unitarian, luteran, calvinist şi romano-catolic.

Imagine indisponibilă

De-a lungul anilor, biserica a găzduit o serie evenimente istorice, precum botezul fostului rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj în 1443, sau ceremoniile de învestire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory şi Gabriel Báthory.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite