Un clujean vrea să schimbe imnul naţional: „Noi, românii, avem un fel ciudat de a fi, parcă îmbrăţişăm adormirea, amorţirea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Toader (59 de ani) este un clujean pentru care schimbarea imnului de stat a devenit un proiect personal. După ce a făcut publice, la începutul anului, versurile noului imn, numit ”Un suflet de român”, el a schimbat melodia iniţială într-un marş.

Cercetător independent în Cluj şi fost disident politic, Adrian Toader (59 de ani) spune că România are nevoie de un alt imn de stat, unul care să nu ”îmbrăţişeze adormirea, amorţirea” încă de la primele versuri, cum susţine că face ”Deşteaptă-te, române!”. Zis şi făcut. Acesta s-a pus pe scris şi dacă la începutul anului făcea publice cele 12 strofe ale imnului pe care l-a denumit ”Un suflet de român”, el a schimbat, în toamnă, ritmul melodic transformându-l în marş. Unul pacifist, susţine el.

”Am fost mânat şi de observaţia că, noi, românii, avem un fel ciudat de a fi, şi anume îmbrăţişăm adormirea, amorţirea. Nu numai că actualul imn sugerează aceste stări chiar din primul cuvânt de deschidere, dar întregul conţinut al textului nu ne face cinste. Niciodată nu ne-a făcut”, crede Adrian Toader.

În opinia sa, imnul de stat trebuie să emane energie, să aibă un mesaj pozitiv, să stimuleze şi în versurile sale să se regăsească toţi românii, inclusiv cei de peste hotare.

”Mai mulţi respondenţi de pe pagina de Facebook a imnului “Un Suflet de Român” au sugerat să schimb imnul de stat (n.r. ”Deşteaptă-te, române!”) cu totul, inclusiv melodia care le inspiră mai mult un proces de înmormântare, o atmosferă funebră, fiind deprimantă nu numai ca text, dar şi ca tonalitate, ca ritm”, explică autorul imnului.

Inspiraţie la volan

Era la volan când a găsit linia melodică potrivită pentru imn, ca şi atunci când a compus versurile. ”În vară, ritmul, melodia au apărut de nicăieri. Din nou, aflându-mă la volan, pe autostrada A2, de data aceasta. Parcă-i un făcut”, adaugă acesta.

Creaţia clujeanului are 12 strofe, însă la evenimente pot fi cântate doar primele trei, susţine el. Acestea sună în felul următor: ”Tu mândră Românie/eşti viaţă făr-de moarte,căci sufletul ţi-e taina/înscrisă-n tricolor/de-un neam/cu un brav popor./Şi luptă să se-audă!/A neamului grăire-i/cultura strămoşească,/a dacilor trăire/acum sub tricolor./Veghează-ţi viitorul/şi pruncii tăi din leagăn,/că-n mâna ta-i destinul,/Luceafăr făr-de seamăn,/eşti spirit triumfător”.

Textul integral al imnului scris de clujean, în imaginea de mai jos (credit foto: arhiva Adrian Toader):

image

Campanie pentru schimbare

Adrian Toader spune că va trimite, prin poştă, pe 2 decembrie, solicitări ca ”Un suflet de român” să înlocuiască actualul imn de stat către partide, către comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului care se ocupă de revizuirea Constituţiei României. În plicuri va trimite atât textul noului imn, cât şi partitura muzicală.

”Noul imn e acum complet, cu un text ce poate face cinste unei naţiuni şi popor ce se respectă, şi cu o melodie plăcută, plină de viaţă şi uşor de reţinut şi interpretat inclusiv de către cei mici la şcoală”, apreciază Adrian Toader, care vrea să înregistreze creaţia sa şi la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.

Aranjamentul orchestral al marşului ”Un suflet de român” este semnat de Adrian Toader şi Samuel Pop, un student în anul al II-lea la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, compoziţia – Adrian Toader, respectiv aranjamentul coral – Samuel Pop.

image
image

În studio, la realizarea melodiei. În imagina din stânga: Adrian Toader (primul din stânga), Sebastian Damian (în centru, inginer de sunet) şi Samuel Pop (în dreapta). În imaginea din dreapta: Adrian Toader şi Sebastian Damian   FOTO: arhiva personală Adrian Toader

Versiunea de marş a imnului gândit de clujean a fost postat pe youtube.com de câteva zile, pe 24 noiembrie, şi are deja circa 5.000 de vizualizări:

Cine e autorul noului imn

Originar din Medgidia, Adrian Toader (foto în dreapta, credit foto: arhiva personală) a câştigat la 16 ani, în 1972, o medalie de argint la Târgul Internaţional de Invenţii la Tokyo. Şase ani mai târziu a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mişcarea „Paul Goma“. A devenit cetăţean american în 1982 şi şi-a luat numele de Adrian Toader Williams. În 1998, la 42 de ani a absolvit Santa Monica College din California şi a obţinut o diplomă în ştiinţe generale. S-a întors în România în 1998 şi s-a stabilit la Cluj. Are două masterate în „Gestiunea durabilă a zonelor montane“ la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu şi în „Managementul calităţii alimentelor“ la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (unde şi-a luat şi un doctorat). Din 2010 este cercetător independent şi tot de atunci a fost primit prin vot unanim ca membru activ al Secţiei Ruse a Academiei Internaţionale de Ştiinţe. Această instituţie are în jur de o mie de membri, oameni de ştiinţă şi cercetători, printre care 58 de laureaţi ai Premiului Nobel.

image

Mai puteţi citi:

Un clujean vrea să schimbe imnul de stat al României. De la blestemul adormirii din „Deşteaptă-te, române!“ la mândrul „Un suflet de român“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite