Magia sărbătorilor de iarnă în cuplu. ”Fericirea nu constă în a cumpăra cadouri scumpe de la mall”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sărbătorile de iarnă, mulţi dintre noi facem un bilanţ a tot ceea ce s-a întâmplat peste an: lucrurile bune care s-au petrecut, cele mai puţin bune, ce vrem să schimbăm şi cum facem asta, dar şi pe cine vrem în jurul nostru şi pe cine nu. Toate acestea pot fi făcute şi în cuplu, iar pentru ca partenerii să se bucure împreună de sărbători frumoase, consilierii psihologici îi sfătuiesc să ţină cont de câteva lucruri.

“Calea către un Crăciun fericit nu constă în a cumpăra cadouri scumpe de la mall, împachetarea şi aşezarea lor sub brad, ci din satisfacerea unor nevoi mai profunde, ca aceea de a fi apropiat celor din familie sau de a da un scop vieţii”, scrie, pe blogul său, Loana Comşa, un consilier psihologic din Cluj. Este concluzia unui studiu făcut în 2002 la care au luat parte 117 persoane, de la 18 şi 80 de ani.

Potrivit acesteia, ca un cuplu să gestioneze stresul din perioada sărbătorilor de iarnă – de la pregătirea meselor, cumpărarea cadourilor, decorarea casei, întâlniri cu prieteni/rude etc – ar fi indicat să îmbunătăţească câteva lucruri, iar creşterea gradului de pozitivism este doar un exemplu.

Trei sfaturi de aplicat:

Să creăm şi să ţinem cont de anumite reguli din cadrul cuplului: împărţirea sarcinilor casnice şi a celor legate de creşterea şi educarea copiilor, subiectele tabu, modalităţi de a lua decizii (modul în care se iau deciziile importante, ce înseamnă decizii importante). De exemplu, un cuplu îşi poate seta o anumită sumă drept limită până la care pot cumpăra ceva fără să se consulte unul cu altul. Alt cuplu are regula de a nu-şi vorbi de rău părinţii. Alt exemplu: unii consideră că sâmbăta seara nu trebuie să aibă niciodată program separat.

Să ne implicăm în activităţi plăcute pentru a contrabalansa efectele negative ale stresului. Printre acestea ar fi lucruri care ne place să le facem împreună: să ieşim cu prietenii, să ne uităm la un film, să gătim, să ne plimbăm, să facem baie împreună, etc. În cuplu este important să avem un grad de pozitivitate crescut şi acesta se formează din emoţiile pozitive trăite împreună. Mai mult decât atât, în economia stresului, a avea un cont plin de emoţii pozitive, îţi dă forţa să accepţi stresul, dar şi să percepi mai puţine activităţi ca stresante.

Să creăm un parteneriat – auzim de multe ori, fie în media, fie în conversaţiile prietenilor că relaţia de cuplu este o bătălie, că trebuie să luptăm. Sfatul pe care îl ofer eu întotdeauna clienţilor mei este să considere cuplul ca un parteneriat, o uniune între două fiinţe care se iubesc, se respectă şi se apreciază. Baza acestei uniuni trebuie să fie prietenia. Dacă partenerii au această viziune despre relaţia de cuplu, acţionează în consecinţăşi toate cele discutate mai devreme devin posibile”.

Mai puteţi citi:

Cum apare stresul la copii. Părinţii au contribuţia decisivă: „Degeaba încerci să lucrezi cu copilul pe perfecţionism“

Remediul paradoxal împotriva stresului care transformă viaţa în coşmar: „Treziţi-vă cu o oră mai devreme“
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite