Desertul-vedetă de Crăciun. Cum faci cea mai gustoasă turtă dulce, de ce aluatul trebuie să se “odihnească” 12 ore
0Fragedă, aromată, turta dulce nu poate lipsi de la masa de Crăciun şi din trăistuţele copiilor care vin la colindat. O reţetă uşoară şi foarte gustoasă o pregătesc gospodinele din Bărăgan, înainte de sărbători.
Mirosul îmbătător de scorţişoară, condimentul vedetă de Crăciun, o face irezistibilă. Reţeta, alături de alte bunătăţi gătite de Gela Dumitrache, o învăţătoare din judeţul Călăraşi, pasionată de arta culinară, poate fi găsită şi pe blogul său cu preparate cufărulcubucurii.wordpress.com. Turta dulce pregătită în casă se păstrează proaspătă şi o săptămână
Ingrediente:
1 kg făină
300 grame zahăr
3 ouă
250 gr miere de albine
300 gr unt sau margarină
2 linguriţe scorţişoară
ghimbir ras, după gust
coajă rasă de portocală
un plic praf de copt sau 2 linguriţe bicarbonat
un praf sare
Pentru o porţie de glazură:
un albuş de la un ou mare, 220-250 gr. zahăr pudră cu amidon, din comerţ
o linguriţă zeamă de lămâie
coloranţi alimentari
Mod de preparare:
Făina cernută cu praful de copt, ghimbirul, scorţişoara, coaja de portocală şi un praf de sare se pun într-un castron. În alt vas se vor pune ouăle cu zahărul şi în cel de-al treilea castron se vor pune untul şi mierea de albine.
Se mixeaza bine ouăle cu zahărul şi se toarnă peste făină, după ce în prealabil am făcut un micuţ crater în castronul cu pricina.
Se amestecă bine cu lingura de lemn, după care se adaugă şi compoziţia de unt şi miere topite la microunde sau ţinute intr-un loc cald şi amestecate cu un tel. Se amestecă la început cu lingura şi apoi cu mâna până începe să se ia coca de pe mâini. Dacă e lipicios aluatul, mai adăugaţi câte puţină făină până se întâmplă să se dezlipească. La final aluatul se strânge într-o bilă.
Se împarte în două/trei bile mai mici, se acoperă cu folie alimentară şi se dau la rece 12 ore pentru a se frăgezi. Se va scoate coca din frigider cu o jumătate de oră înainte de a se coace. Se întinde pe hârtie de copt foaie groasă cam de 3/4 mm şi se taie cu formele.
Se aşează distanţate în tava pregătită cu hârtie de copt şi se coc aproximativ 10 minute la 170 de grade, cuptor preîncălzit.
Glazura se pregăteşte astfel: se bate bine albuţul dupa care se începe încorporarea zahărului lingură cu lingură, se adaugă zeama de lămâie şi se continua mixarea până stă ţeapănă glazura şi nu cade de pe tel preţ de veo 15 secunde. Poftă bună!
Vă recomandăm şi:
Ieftin şi sănătos. Cum faci acasă cei mai gustoşi biscuiţi din 5 ingrediente
Cea mai simplă reţetă. Mâncarea de gutui a bunicii, un desert de toamnă, cu parfum şi gust divin
Gustul copilăriei. Cum prepari cea mai bună dulceaţă de prune umplute cu nuci, după reţeta bunicii