Greco-catolicii ardeleni sărbătoresc 160 de ani de existenţă a Episcopiei de Cluj-Gherla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla împlineşte 160 de ani de existenţă, motiv pentru care organizează întâlniri cu membrii Adunării Eparhiale, conferinţe pe teme istorice şi premiază, simbolic, persoanlităţile care au sprijinit, de-a lungul timpului, biserica.

„Acest sfânt lăcaş reprezintă rodul suferinţei cu credinţă şi speranţă a creştinilor greco-catolici, care, în perioada  de  ilegalitate au fost  privaţi de libertate sau obligaţi să se roage în beciuri, locuri improvizate, locuinţe private, în ascuns.
Tuturor  acestora, dintre care unii sunt încă printre noi, le datorăm fundamentul de piatră al credinţei bisericii noastre, pe care dorim să se înalţe în continuare viitoarea catedrală greco-catolică din Piaţa Cipariu, în cinstea martirilor şi mărturisitorilor secolului XX, dar şi ca semn al reînvierii Bisericii  Române  Unite cu Roma, Greco-Catolică, la strălucirea anilor ei de glorie”, a afirmat episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, despre Catedrala Episcopală din Piaţa Cipariu, unde se desfăşoară majoritatea evenimentelor aniversare.

Manifestările au început miercuri, 20 noiembrie, printr-o seară de rugăciune în capela „Sf. Iosif” din Piaţa Cipariu. Sâmbătă, 23 noiembrie, în  acelaşi loc s-a oficiat Sfânta Litughie, iar apoi, în aula „Cardinal Iuliu Hossu”, din incinta aceluiaşi lăcaş, a avut loc Adunarea Eparhială  - adunarea cu cea mai mare participare consultativă a Eparhiei, care se convoacă numai în momente speciale.  

Tot sâmbătă s-au acordat diplome, medalii şi titluri onorifice, unor personalităţi care au ajutat biserica Greco-catolică.
Manifestările legate de aniversarea Eparhiei vor continua duminică, 24 noiembrie, de la ora 9.30, la Gherla, (primul Sediu Eparhial între 1853-1930), unde, după o procesiune de la primul sediul Episcopal, va fi oficiată slujba la noua Biserică «Sf. Iosif» (din Piaţa Unirii).

Programul din Gherla mai cuprinde, de la ora 12.30, vizitarea primului sediu episcopal, a Academiei de teologie, a cimitirului de lângă Penitenciar - unde va fi un moment comemorativ de rugăciune, pentru episcopii, preoţii, credincioşii care au petrecut ani de închisoare, sub regimul comunist, la Penitenciar, dar şi pentru primul Episcop al Eparhiei, Ioan Alexi, care este înmormântat în acest cimitir.

Scurt istoric

Prin documentul «Ad Apostolicam Sedem», promulgat de către Papa Pius al IX-lea la 26 noiembrie 1853, a fost întemeiată Eparhia de Armenopoli - Gherla, ca subordonată Mitropoliei de Făgăraş şi Alba-Iulia cu sediul la Blaj.
Primul Sediu Episcopal a fost oraşul Gherla, iar cel dintâi Episcop al Eparhiei de Gherla a fost Ioan Alexi (1854-1863).

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Primul cardinal al românilor: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă”. Lui Iuliu Hossu i se datorează importanţa pelerinajului de la Nicula

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite